tendinte

Tendințe codependente (Îmbunătățește-ți relațiile prin grija față de tine)

Esti o persoana care are grija de toata lumea mai putin de tine?

Daca in mod obisnuit ai grija de altii inainte de a avea gija de tine atunci s-ar putea sa ai tendinte spre codependenta in relatii iar comportamentul codependent iti poate sabota succesul relatiilor, in general. Daca iti neglijezi nevoile si dorintele ai putea incepe sa te simt gol si revoltat.

Din cele mai vechi timpuri femeile aveau rolul de ai ingriji pe ceilalti si de a veni in intampinarea nevoilor copiilor si sotilor, neglijandu-si propriile nevoi. In zilele noastre societatea si media a transmis femeilor, constant, idea de perfectiune iar barbatilor idea de putere. Mesajul incorect transmis ne poate distruge, daca il lasam.

Te simti des coplesit, depresiv sau anxios? Iti doresti sa te izolezi? Iti este greu sa te conectezi cu ceilalti? Simtindu-te astfel ar putea indica ca unele nevoi nu-ti sunt satisfacute si ca ar fi bine sa ai grija de tine.

A avea gija de noi e un concept diferit pentru fiecare iar pentru a simti echilibru este nevoie sa ne adresam atat nevoilor interioare cat si exterioare. Avand grija de propria persoana va imbunatati relatia cu partenerul si cu toti ceilalti. Focusandu-ne pe nevoile celorlalti ne putem pierde identitatea si puterea si experimentam sentimente de revolta si ura. Pentru echilibru si fericire este nevoie de: GRIJA FATA DE NOI.

Lista de lucruri pe care le putem face e nesfarsita. Fa o lista cu nevoile tale: spirituale, emotionale, intelectuale si de intimitate in relatie. Sub fiecare coloana inregistreaza activitati care ar putea sustine idea de grija pentru tine.

Sugestii: muzica, arta, scris, gatit, dans, natura, umor, joaca…

Da-ti voie sa simti bucuria! Permite-ti sa simti…sa traiesti!

Accepta ca drumul vietii este presarat cu denivelari – nu le personaliza… nu le poti schimba…ai control doar asupra propriei persoane. Traieste in prezent!

AI GRIJA DE TINE!… BUCURA-TE!

Sursa: www.goodtherapy.org

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica