Realizarea tratamentului

Tratamentul în Clinica Aliat Suceava

Programul de tratament al dependenței în Clinica Aliat Suceava este începutul unui drum către echilibru și sănătate care va fi menținut pentru restul vieții. Pe lângă programul terapeutic propriu-zis, în recuperarea pe termen lung este importantă schimbarea stilului de viață, pornind de la regulile și valorile de bază de viață. Este importantă menținerea unui program zilnic de activități, cu îmbinare optimă între activitate și odihnă, cu mișcare și alimentație echilibrată.

Programul complet de recuperare a unei persoane cu dependență are o durată între 12-18 luni din momentul intrării în tratament și până la încheierea recuperării. Programul nostru este format din câteva module de tratament rezidențial de câte 7 zile, între aceste module fiind necesară continuarea terapiei în regim ambulatoriu, individual și împreună cu familia.

 

Programul rezidențial de 7 zile –  Modul de tratament

 

  • Programul zilnic – La începerea programului de tratament rezidențial, fiecare pacient primește programul zilnic pentru cele 7 zile de rezidență. Are loc o sesiune de grup în care este prezentată echipa de specialiști, procedura de tratament și informațiile de bază despre scopul fiecărei componente terapeutice, regulile de rezidență. Sunt completate și semnate documentele de păstrare a confidențialității, inclusiv între rezidenți.

 

  • Evaluare medicală psihiatrică – La începerea programului de tratament, fiecare pacient beneficiază de evaluare medicală psihiatrică, potențial cu prescrierea de tratament medicamentos. Deseori în recuperarea în dependență, tratamentul medicamentos este necesar pentru sprijinirea menținerii abstinenței. Medicația prescrisă va fi administrată pacienților din timpul rezidenței sub supravegherea coordonatorului medical al clinicii.

 

  • Evaluare psihologică clinică – Fiecare pacient beneficiază de evaluare psihologică clinică, în scopul stabilirii obiectivelor de recuperare specifică. Evaluarea psihologică vizează explorarea personalității și a stării psiho-emoționale pentru identificarea potențialelor probleme asociate (depresie, anxietate etc.), prin aplicarea de teste psihologice. Concluziile evaluării și testării psihologice vor fi comunicate pacientului și incluse în raportul de rezidență personal pe care acesta îl primește la încheierea celor 7 zile de tratament rezidențial.

 

  • Terapie de grup de prevenire a recăderilor – Programul zilnic de rezidență include o sesiune de terapie de grup de prevenire a recăderilor. Scopul acestei componente este să sprijine pacienții să identifice și să aplice strategii personale de prevenire a reluării comportamentului adictiv, de gestionare a situațiilor de risc pentru consum, de gestionare adecvată a emoțiilor și a poftei de consum, de înțelegere a posibilelor cauze psihologice ale dependenței.

 

  • Psihoterapie individuală – Fiecare pacient are un terapeut personal cu care face terapie individuală în timpul programului rezidențial. În acest cadru securizant al psihoterapiei individuale, pacientul poată vorbi cu un terapeut, aducând în terapie nevoi personale profunde care îl ajută să identifice și să vindece cauzele emoționale care au declanșat dependența. Sesiunile de terapie individuală sunt adaptate în programul zilnic în funcție de nevoile pacientului și de resursele sale curente.

 

  • Sesiuni de psihoterapie de grup – Psihoterapia de grup din cadrul programului rezidențial are ca scop autocunoașterea și optimizarea personală prin diferite modalități terapeutice (tehnici experențiale, psihodramă etc.). Ea permite pacienților să lucreze împreună și să se sprijine reciproc, să empatizeze unii cu alții și chiar să aleagă din povestea celuilalt ceva potrivit și pentru ei care să îi ajute mai departe în recuperare. În cadrul grupului de psihoterapie, discuțiile merg dincolo de problema dependenței.

 

  • Prelegeri pentru înțelegerea din punct de vedere medical a dependenței – În programul rezidențial, pacienții au grupuri de prelegeri cu coordonatorul medical pentru înțelegerea din punct de vedere somatic a dependenței. Aceștia află cum se instalează, cum se menține dependența și care sunt nevoile de tratament din perspectiva îmbolnăvirii fizice. Coordonatorul medical și medicul supraveghează evoluția stării pacienților pe parcursul rezidenței și îi asistă în administrarea tratamentului.

 

  • Terapia prin mișcare și drumeții montane – Terapeuții sportivi evaluează potențialul fizic al pacienților noștri și individualizează sesiunile de terapie prin mișcare la capacitățile fizice ale fiecăruia. Terapeuții sportivi coordonează sesiunile de mișcare indoor și organizează drumețiile montane.

 

  • Sesiune intermediară de evaluare a evoluției – Managerul clinicii, psihoterapeut specializat în tratamentul adicțiilor, cu experiența cea mai vastă din echipa de specialiști, face sesiuni de evaluare intermediară a evoluției pacienților pe parcursul rezidenței. Acestea au scopul adaptării eficiente și în timp real a intervenției psihoterapeutice și verifică confortul fiecărui pacient.

 

  • Încheierea modulului rezidențial de 7 zile – Pacienții primesc la sfârșitul modulului de tratament rezidențial un raport de rezidență care cuprinde evoluția individuală pe parcursul celor 7 zile și recomandările de tratament ulterioare. Acestea includ pașii de tratament ulterior, recuperarea continuând pentru o durată de 12-18 luni. Din observațiile noastre, pacienții care au urmat pașii de tratament recomandați au avut o recuperare foarte bună și au menținut abstinența.

 

 1. Continuarea recuperării în regim ambulatoriu
  • Între modulele de tratament rezidențial, pacienții continuă recuperarea, pe baza planului personalizat de tratament, prin psihoterapie individuală, psihoterapie de grup și psihoterapie de familie. În același timp, dacă este cazul, fiecare pacient este monitorizat medical psihiatric. Din spusele pacienților noștri, este confortabil pentru ei că sunt însoțiti în continuare pe perioada de tratament de 12-18 luni de terapeuții cu care au început deja recuperarea în tratamentul rezidențial și au stabilit o relație de încredere.

 

 1. Terapie pentru familii
  • O noutate în tratamentul dependenței și codependenței în România este programul de tratament rezidențial al dependenței pentru familii.

Programul rezidențial pentru familii durează 3 zile, timp în care 3-4 familii primesc informații despre dependență, formează un grup de suport și lucrează pe propriile tipare comportamentale aduse de problema dependenței.  Aceste rezidențe în care participă familia împreună cu persoana cu dependență sunt foarte folositoare pentru că arată cum se pot schimba relațiile din familie afectate de dependență, atât din perspectiva dependentului cât și din perspectiva membrilor familiei.

 

Un alt serviciu pentru familii este tratamentul rezidențial al codependenților, care permite întâlnirea și terapia doar a membrilor familiei. Scopul este să ajutăm membrii familiei să facă față problemelor pe care le au în viața de zi cu zi din cauza dependenței unui membru al familiei lor, să primească informații despre această boală și să învețe cum să își gestioneze propriile emoții din codependență, precum rușinea, furia, dorința de a face schimbări în locul dependentului.