Programul Tratamentului

Programul de tratament al dependenței în Clinica Aliat Suceava este începutul unui drum către echilibru și sănătate care va fi menținut pentru restul vieții. Noi îți oferim atât programul terapeutic propriu-zis, dar te și ajutăm în atingerea celui mai important pas în recuperarea pe termen lung: schimbarea stilului de viață.

Programul de retreat de 7 zile

Ne dorim ca între noi să existe încredere, iar la Clinica Aliat să găsești un mediu confortabil în care să te poți exprima liber și să-ți recapeți siguranța în propriile forțe. Așadar, te invităm la un prim popas în Bucovina Retreat, locația noastră de vis, în care vei învăța cum să îți menții un program zilnic de activități, cu îmbinare optimă între activitate și odihnă, cu mișcare și alimentație echilibrată. La ce să te aștepți în cele 7 zile? 

  • Programul zilnic – La începerea programului de retreat, vei primi orarul zilnic pentru cele 7 zile de retreat. Va avea loc o sesiune de grup în care vei cunoaște echipa de specialiști, procedura de tratament și informațiile de bază. Tot atunci vei completa și semna documentele de păstrare a confidențialității, inclusiv între rezidenți.
  • O primă evaluare medicală și psihologică clinică – La începerea programului de tratament, vei avea ocazia de a cunoaște mai de aproape specialiștii noștri și a discuta pe larg nevoile tale, dar și obiectivele pe care dorești să le atingi în cadrul programului de rezidență. 
  • Evaluarea opțiunii de medicație – În cadrul evaluării medicale decidem dacă ar fi eficient tratamentul medicamentos în susținerea procesului de recuperare și menținerea abstinenței. Medicația prescrisă va fi administrată pacienților din timpul rezidenței sub supravegherea coordonatorului medical al clinicii.
  • Terapie de grup – Programul zilnic de rezidență include 2 sesiuni zilnice de terapie de grup prin care, alături de colegii tăi, vei învăța cum să identifici și să aplici strategii personale de înțelegere și de prevenire a dependențelor. Terapia în grup îți va permite să lucreze împreună cu ceilalți clienți, să afli povestea celorlalți și să acorzi la rândul tău susținere în procesul de recuperare. Această etapă este și cea în care se formează adesea multe prietenii de durată.
  • Consiliere psihologică individuală – Pe tot parcursul programului vei colabora cu un terapeut propriu, care va face tot posibilul pentru ca tu să te simți în siguranță și te va încuraja să te deschizi emoțional. Astfel, vei putea identifica și vindeca rănile care au declanșat dependența și recâștiga starea de bine. Aceste sesiuni sunt adaptate în programul zilnic în funcție de nevoile și resursele tale.
  • Alte forme de terapie – Coordonatorul medical te va ajuta să înțelegi dependența din punct de vedere somatic, iar terapia prin mișcare și drumeții te va ajuta să te relaxezi după discuțiile emoționale și să îți susții abstinența printr-un stil de viață sănătos. 
  • Rapoarte individuale intermediare și finale – Prin acestea stabilim eficiența programului și principalele moduri prin care te putem susține în continuare la atingerea obiectivelor personale. 

Recuperarea în regim ambulatoriu

Vei continua recuperarea pe baza unui plan personalizat de tratament, prin psihoterapie individuală și supravegherea planului de tratament, dacă este nevoie. În același timp, dacă vei avea nevoie, noi vom fi alături și cu suport psihiatric. Vei fi însoțit de către terapeutul din perioada de rezidență, cu care vei urma sesiunile de tratament atâta timp cât este nevoie pentru ca tu să îți recâștigi echilibrul. Uneori, această perioadă durează și 12-18 luni, dar fii fără grijă pentru că alături de noi vei avea parte de toată răbdarea. Trebuie doar să o ai și tu. 

 

Terapie pentru familii și de codependență

 

O noutate în tratamentul dependenței și codependenței în România este programul de tratament rezidențial al codependenței pentru familii, în care alături de persoana ce se confruntă cu dependența participă și membrii familiei. Timp de 3 zile, tu și familia ta – alături de alte 3-4 familii – veți putea înțelege cum dependența poate schimba relațiile de familie, atât din perspectiva persoanei dependente, cât și din perspectiva celor dragi și veți învăța cum să vă gestionați propriile emoții. Scopul principal este ca voi să dezvoltați o relație mai bună și să vă puteți oferi înțelegerea de care aveți nevoie.

Programul zilnic pentru o zi de rezidență

Programul zilnic de tratament este adaptat în funcție de nevoile tale specifice. Orientativ, el poate arăta așa: 

09:00 – 09:45 – Mic dejun

09:45 – 10:00 – Administrarea medicației

10:00 – 12:00 – Terapie grup-Prevenirea recăderilor

12:00 – 14:00 – Traseu montan/mișcare

14:00 – 14:45 – Masa de prânz

14:45 – 15:00 – Administrarea medicației

15:00 – 17:00 – Odihnă/teme terapeutice

17:00 – 19:00 – Sesiuni psihoterapie individuală

19:00 – 20:00 – Cina

20:00 – 21:00 – Sesiune grup Psihoterapie

21:00 – 21:15 – Administrarea medicației

21:15 – 22:00 – Timp pentru sine

22:00 – Încheierea programului