Dependența De Jocuri De Noroc

Ideea de ”a-ți încerca norocul” și a testa nu reprezintă o problemă atunci când nu facem asta cu recurență și este doar ceva ce facem la un moment dat, din curiozitate sau pentru divertisment. Însă atunci când repetăm asta zilnic și deja nu mai avem control asupra acestui aspect devine o problemă care ne afectează viața cu numeroase consecințe negative, deci atunci putem vorbi despre o dependență a jocurilor de noroc.

La început, deseori există un „câştig mare”, un profit aparent rapid şi uşor care marchează startul spre viața mult dorită, dar când nu se mai întâmplă asta se instalează așa numita gândire magică. Este speranța falsă că mereu va urma un câștig mare, că ne putem îmbogăți instant fără prea mare efort, o amăgire care menține dependența.

Și cum putem în acest caz să controlăm aceste obiceiuri și să nu le lăsăm să ne afecteze considerabil? Prin acceptarea problemei și solicitarea sprijinului specializat.

dependenta de jocuri de noroc

Cum se manifestă dependența de jocuri de noroc?

Dependența de jocuri de noroc este o tulburare legată de controlul impulsurilor. O persoană cu dependență de jocuri de noroc nu poate rezista impulsului de a juca, chiar dacă după un timp devine conștientă de consecințele negative asupra sa, a familiei, asupra serviciului și bunăstării sale generale. Individul simte o senzație crescândă de tensiune sau de excitație înainte de a juca, pentru ca apoi să simtă plăcere, gratificație sau ușurare în timpul jocului.

 

Prin urmare, în momentul în care o persoană începe să petreacă tot mai mult timp jucând, în ciuda neplăcerilor asociate care pot apărea (neînțelegeri în familie, pierderi de bani, datorii, afectarea echilibrului afectiv), vorbim despre un comportament patologic, o tulburare a controlului impulsului – joc de noroc/șansă patologic.

 

În jocul de noroc patologic, persoana nu mai simte bucurie sau relaxare asociată jocului, ci petrece cel mai mult timp în încercarea de a-și recupera banii pierduți anterior, devine iritabilă, agitată când nu poate juca, ajunge să fie anxioasă,  se poate instala depresia în timp din cauza tuturor pierderilor pe care le suportă,  la nivel personal și profesional. Dar cu sprijin specializat putem depăși împreună acest obstacol și îți vei putea recăpăta liniștea și stabilitatea. 

 

În diagnosticarea dependenței de jocuri de noroc, specialiștii iau în considerare și alte semne sau comportamente din categoria celor menționate anterior. De asemenea, este necesară intervievarea membrilor familiei cu privire la comportamentul jucătorului din viața de zi cu zi.

Cum poți învinge dependența jocurilor de noroc și cum recâștigi controlul asupra propriei vieți?

Aceste este cel mai important aspect și este bine că putem scăpa de dependență, chiar dacă nu este o misiune ușoară mai ales când ai în preajmă alți jucători ce îți pot declanșa recăderile. 

Cu toate acestea, reușita ei este esențială pentru ca tu să îți recâștigi siguranța de sine și să trăiești o viață echilibrată. Startul este dat atunci când îți exprimi dorința de schimbare, când realizezi că puterea ta este mai presus de o dependență și urmezi programele de terapie. Dar, fiindcă este o luptă dificilă și de lungă durată, ai nevoie de susținere sinceră și de încredere pe toată perioada tratamentului ce include și etapa post dezintoxicare. Atunci intervenim noi. 

Primii pași spre tratamentul dependenței de jocuri de noroc încep cu oprirea comportamentului de joc de noroc odată cu decizia de a căuta și primi sprijin specializat. Tratamentul pentru dependența de jocuri de noroc este reprezentat prin intervențiile psihiatrice și psihoterapeutice. În primul rând, fiind o tulburare a controlului impulsului, este necesară evaluarea psihiatrică și psihologică pentru a examina predispoziția sau dezvoltarea altor probleme care apar frecvent în asociere cu problemele de control al impulsului – tulburări de personalitate , tulburări afective, tulburări de comportament etc.

Totodată, pe măsură ce observăm ameliorarea simptomelor asociate, este recomandată psihoterapia individuală, de grup și de familie pentru prevenirea reluării comportamentului de joc sau apariția altor comportamente de risc (consum de substanțe, comportamente impulsive).

Pe parcursul tratamentului, persoana ce suferă de dependență de jocuri de noroc va fi sprijinită în terapie în formarea de abilități de a face față impulsului sau poftei de a juca (abordarea dependenței psihice de comportamentul de joc), în rezolvarea problemelor existente (pierderi mari de bani, datorii) care poartă riscul de menținere a jucatului (managementul datoriilor), precum și în minimizarea riscurilor de reluare a comportamentului de joc prin gestionarea sumelor de bani disponibile persoanei (managementul finanțelor personale).

Specialiștii Clinicii Aliat din Suceava – psihoterapeuti, psihiatri, psihologi, coordonatori medicali, terapeuti sportivi, oferă programe de terapie integrată. Și pentru că ne dorim ca tu să primești tot ce e mai bun, te susținem și după încheierea tratamentului la clinică, oricât de mult este nevoie, chiar și pe o perioadă de 12-18 luni.