Dependența De Jocuri De Noroc

Dintr-o primă perspectivă, jocurile de noroc sau așa – zisul gambling, fie că vorbim despre poker, black jack, ruleta, pariuri sportive, la casino sau online, pot fi privite ca o formă acceptată social de divertisment sau de a face ceva incitant, de ”a-ți încerca norocul”.

 

Cu toate acestea, riscul ca practicarea excesivă, abuzivă a jocurilor de noroc să determine pierderea controlului asupra acestui comportament, cu numeroase consecințe negative în toate domeniile vieții, este unul ridicat, care trebuie luat în considerare.

dependenta de jocuri de noroc

Când devine jocul de noroc patologic și o problemă de dependență?

Dependența de jocuri de noroc este o tulburare legată de controlul impulsurilor. O persoană cu dependență de jocuri de noroc nu poate rezista impulsului de a juca, chiar dacă după un timp devine conștientă de consecințele negative asupra sa, a familiei, asupra serviciului, bunăstării sale generale etc. Individul simte o senzație crescândă de tensiune sau de excitație înainte de a juca, pentru ca apoi să simtă plăcere, gratificație sau ușurare în timpul jocului.

Prin urmare, în momentul în care o persoană începe să petreacă tot mai mult timp jucând jocuri de noroc, în ciuda neplăcerilor asociate care pot apărea (neînțelegeri în familie, pierderi de bani, datorii, afectarea echilibrului afectiv), activitate care mai departe ajunge să afecteze îndeplinirea responsabilităților cotidiene personale, familiale sau profesionale, vorbim despre un comportament patologic, o tulburare a controlului impulsului – joc de noroc/șansă patologic.

Este necesară diferențierea între jocul de șansă social, desfășurat pe o perioadă de timp, cu cheltuirea unei sume fixe de bani, de regulă împreună cu prietenii, jocul de șansă patologic, și jocul de șansă profesionist, care implică o anumită disciplină riguroasă. 

În jocul de noroc patologic, persoana nu mai simte bucurie sau relaxare asociată jocului, ci petrece cel mai mult timp în încercarea de a-și recupera banii pierduți anterior, devine iritabilă, agitată când nu poate juca, ajunge să aibă probleme la muncă, să fie anxioasă, irascibilă, deprimată, să își neglijeze familia și grija pentru propria persoană.

Dependența de jocuri de noroc are repercusiuni semnificative atât asupra vieții persoanei, cât și asupra relațiilor sale cu ceilalți apropiați. Jocul patologic de noroc afectează sever nu doar viața persoanei dependente, ci și a celorlalți membri ai familiei sale.

Care sunt semnele dezvoltării unei dependențe de jocuri de noroc?

Aspectele care ar trebui să ne îngrijoreze în legătură cu o persoană apropiată nouă despre care știm că practică această activitate, sunt legate de apariția unor schimbări semnificative în conduita sa zilnică. În primul rând, creșterea preocupării pentru jocurile de noroc și obsesia următorului câștig, parierea unor sume de bani din ce în ce mai mari, datoriile, sunt primele semne care indică dezvoltarea unei probleme patologice legate de jocurile de noroc. Totodată, stările afective schimbătoare, iritabilitatea sau anxietatea atunci când nu poate juca, apariția discuțiilor tot mai dese în familie sau în relațiile interpersonale pe motivul jucatului, minciunile sau izolarea socială pentru a putea juca, sunt de asemenea semne care indică dezvoltarea unei probleme de dependență de jocuri de noroc. Dependența de jocuri de noroc tinde să fie o tulburare tot mai des întâlnită, iar vârsta de debut în scădere îngrijorătoare. Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale DSM-IV-TR (American Psychiatric Association, 2000) a stabilit următoarele criterii de diagnosticare a jocului de șansă patologic: Comportament dezadaptativ de joc de șansă persistent și recurent, după cum este indicat de cinci (sau de mai multe) dintre următoarele:
  • Preocupare față de jocul de șansă (de ex., este preocupat de retrăirea experiențelor de joc anterioare, de pierderile la joc sau de planificarea șansei, ori se gândește la modalitățile de procurare a banilor cu care să joace);

  • Necesită sa joace sume din ce în ce mai mari de bani pentru a obține starea de excitație dorită;

  • Eforturi repetate, nereușite de a controla, reduce sau stopa jocul de șansă;

  • Neliniște, iritabilitate când încearcă să reducă sau să stopeze jocul de șansă;

  • Jocul este folosit pentru a scăpa de probleme ori pentru ușurarea unei dispoziții disforice (sentimente de vulnerabilitate, de culpă, anxietate sau depresie);

  • După pierderea banilor la joc, revine în altă zi pentru a recupera („urmărirea recuperării propriilor pierderi);

  • Minte membrii familiei, pe terapeut sau pe alții, spre a ascunde dimensiunea implicării în jocul de șansă patologic;

  • A comis acte ilegale, precum fals, fraudă, furt sau delapidare, pentru a finanța jocul de șansă;

  • A periclitat sau pierdut o relație importantă, un post, ori o oportunitate educațională sau de carieră din cauza jocului de șansă;

  • Se bazează pe alții spre a procura banii necesari ieșirii dintr-o situație financiară disperată cauzată de jocul de șansă.

În diagnosticarea dependenței de jocuri de noroc, specialiștii iau în considerare și alte semne sau comportamente din categoria celor menționate anterior. De asemenea, este necesară intervievarea membrilor familiei acestor persoane cu privire la comportamentul jucătorului din viața de zi cu zi.

Care sunt primii pași spre tratamentul dependenței de jocuri de noroc?

Primii pași spre tratamentul dependenței de jocuri de noroc încep cu oprirea comportamentului de joc de noroc odată cu decizia de a căuta și primi sprijin specializat. Apoi, este recomandată evaluarea de către specialiști – psihologi, psihiatri, pentru a fi stabilită severitatea problemei și un plan de intervenție. 

De asemenea, o recomandare importantă este comunicarea în cadrul familiei, acceptarea faptului că există o problemă care necesită sprijin specializat, și nu ține de voința persoanei…sau că ”este inconștientă, iresponsabilă sau nu îi pasă destul încât să se oprească”. 

Jucătorii de noroc patologici au tendința oricum să se izoleze pe măsura agravării problemei, a ascunderii acestui fapt de ceilalți, a pierderilor tot mai mari și a datoriilor. De aceea, este important ca ceilalți din jur, familia, prietenii, să nu amplifice acest fapt și să încurajeze căutarea ajutorului specializat.

Tratamentul pentru dependența de jocuri de noroc este reprezentat prin intervențiile psihiatrice și psihoterapeutice. În primul rând, fiind o tulburare a controlului impulsului, este necesară evaluarea psihiatrică și psihologică pentru a examina predispoziția sau dezvoltarea altor probleme care apar frecvent în asociere cu problemele de control al impulsului – tulburări de personalitate , tulburări afective, tulburări de comportament etc.

Totodată, pe măsura ameliorarea simptomelor asociate, este recomandată psihoterapia individuală, de grup și de familie pentru prevenirea reluării comportamentului de joc sau apariția altor comportamente de risc (consum de substanțe, comportamente impulsive).

În cursul tratamentului, persoana cu problema de dependență de jocuri de noroc va fi sprijinită în terapie în formarea de abilități de a face față impulsului sau poftei de a juca (abordarea dependenței psihice de comportamentul de joc), în rezolvarea problemelor existente (pierderi mari de bani, datorii) care poartă riscul de menținere a jucatului (managementul datoriilor), precum și în minimizarea riscurilor de reluare a comportamentului de joc prin gestionarea sumelor de bani disponibile persoanei (managementul finanțelor personale).

Agravarea problematicii legate de jocurile de noroc în ultimii ani a atras interesul și preocuparea specialiștilor din domeniul sănătății mintale spre a dezvolta abordări terapeutice adaptate nevoilor de tratament specifice acestei tulburări. 

Prin urmare, sunt recomandate abordările terapeutice integrate, care să răspundă cât mai bine nevoilor de recuperare a persoanelor cu dependență de gambling, prin psihoterapie individuală, de grup, de familie, tratament rezidențial, consiliere pentru un stil de viață sănătos, cu mișcare, odihnă, alimentație echilibrată. 

Specialiștii Clinicilor Aliat din Suceava – psihoterapeuti, psihiatri, psihologi, coordonatori medicali, terapeuti sportivi, oferă astfel de programe de terapie integrată.