Psihoterapie | Psiholog Online

Servicii de Psihoterapie Online

În urmă cu câțiva ani, pentru a urma psihoterapie, era necesar ca pacientul și psihologul să fie împreună în aceeași cameră, de obicei la un cabinet privat sau o clinică psihologică. 

Ambele părți conveneau să se vadă la locul programat pentru a avea ședința. 

În timp ce consilierea tradițională nu și-a pierdut importanța, psihoterapia online a început să câștige teren, devenind din ce în ce mai accesibilă și recunoscută de publicul larg.

psiholog online
psihoterapie online

De ce să consulți un psiholog online?

Până de curând, terapia online nu fusese luată în serios în domeniul psihologiei. Cu toate acestea, odată cu apariția noilor tehnologii, psihoterapia online pare să simplifice și să faciliteze viața multor pacienți. 

Beneficiile terapiei online rămân aceleași ca și terapia tradițională. Primești ajutorul de care ai nevoie știind în același timp că tot ceea ce discuți cu terapeutul tău rămâne confidențial. 

În timp ce unii s-ar putea chinui la ideea de a consulta un psiholog online, iată câteva beneficii unice pe care le-ar putea găsi utile și surprinzătoare în același timp.

În zilele noastre, cu psihoterapia online, îți poți efectua monitorizarea psihologică fără a părăsi casa, folosind doar un computer sau un smartphone conectat la internet. 

Acest tip de terapie de sănătate mintală este la fel cu terapia tradițională, modul în care este difuzat în singura diferență. 

Psihologul programează săptămânal ședințe care durează în jur de 50 de minute; ar putea fi mai mult sau mai puțin în funcție de nevoile pacientului. 

Deci, atâta timp cât ai o conexiune stabilă la internet, un microfon funcțional și o cameră, ești gata!

terapie online

Beneficiile terapiei online sunt multe și deloc neglijabile.
Câteva dintre ele sunt:

Dacă ai urmat deja consiliere psihologică în mod tradițional, este posibil să fi observat că între a merge și a veni de la cabinet petreci mult timp pe drum. Trebuie să fii la clinică înainte de începerea sesiunii. Și pentru asta, petreci timp în trafic, faci naveta.

Cineva și-a petrecut două ore doar să ajungă la biroul lui terapeut într-un oraș mare cu mult trafic. La sfârșitul sesiunii, i-au trebuit încă două ore să se întoarcă acasă și a ajuns să devină mai anxios și mai stresat în mijlocul călătoriei înapoi acasă.

Potrivit relatării sale, când a ajuns acasă, abia își mai aducea aminte ce s-a întâmplat în timpul terapiei, ceea ce a făcut ca monitorizarea psihologică să fie inutilă deoarece și-a recuperat tot stresul cu care fusese tratat în psihoterapie odată ajuns acasă.

Cu psihoterapia online, nu trebuie să călătorești pe distanțe lungi. Doar programezi cel mai bun moment pentru tine si psiholog, online, și asta este tot! La ora stabilită, fiecare parte trebuie să se conecteze la internet pentru a începe sesiunea.

Drumul prin oraș poate fi marcat de stres, trafic, etc. În plus, cu terapia online, nu îți iei niciun risc. Nu te expui la amenințări sau pericole inutile. Sesiunile au loc prin intermediul smartphone-ului; poți fi în locul în care te simți cel mai în siguranță.

Acesta este un beneficiu semnificativ. Pentru ca terapia să curgă eficient, este necesar ca pacientul să se simtă în largul său în mediul său. Și pentru asta, nimic nu este mai confortabil decât să fii în locul în care vrei să fii. Fie acasă, într-o excursie, la birou, îți poți desfășura cu ușurință consilierea psihologică productiv.

Oamenii se întreabă adesea despre protecția datelor clienților într-un cadru de psihoterapie online. La fel ca terapia tradițională, terapia online urmează și regulile de confidențialitate a fiecărui serviciu. Cu alte cuvinte, toate datele tale și conversația dintre tine și psiholog rămân în siguranță prin criptare. 

Un alt lucru care trebuie reținut este că nimeni nu va trebui să știe că esti în terapie psihologică deoarece, cu terapia online, poti efectua ședințele din orice loc, fără ca nimeni să știe.

Când consulți un psiholog online, lași deoparte cheltuielile precum benzina, banii de metrou, autobuzul sau taxiul. Deoarece poți face terapie de oriunde, nu trebuie să te deplasezi pentru a ajunge la timp la o clinică.

Potrivit unui studiu privind eficacitatea psihoterapiei online, consilierea la domiciliu nu numai că s-a dovedit a fi eficientă clinic, dar pacienții se simt mai confortabil să vorbească prin ecranul computerului și prin smartphone decât în ​​persoană.

Această terapie e mult mai benefică, ținând cont de faptul că majoritatea pacienților au mai multe resurse și curaj să vorbească despre lucruri pe care de obicei le-ar evita față în față.

Dacă îți place să călătorești sau trebuie să călătorești mult din cauza muncii, terapia online este o opțiune grozavă! Nu este nevoie să fii într-un singur oraș pentru a desfășura sesiunile.

În schimb, poti adapta timpul de călătorie pentru a face terapie fără a fi nevoie să reprogramezi sesiunea sau să anulezi din cauza călătoriei. Este o opțiune grozavă, mai ales dacă nu poți sta prea mult timp într-un singur loc și schimbarea constantă a psihologilor nu este o opțiune.

Contactați-ne pentru a stabili o programare

Întrebări frecvente:

În prima ședință de psihoterapie online, dacă este cu suport video, primează cunoașterea cu terapeutul și analizarea împreună dacă puteți colabora în terapie. Terapia înseamnă înainte de toate un contact uman și o relație, unde compatibilitatea și sentimentul de siguranță și confort cu terapeutul sunt foarte importante și contribuie la deschiderea clientului și respectiv la eficiența terapiei. 

De asemenea, în prima ședință sunt clarificate nevoile și așteptările clientului de la terapie; după ce acestea sunt analizate în funcție de cât sunt de realiste și de măsura în care terapeutul are competențele necesare de formare (terapeuții pot avea formări diferite, anumite competențe), sunt stabilite obiectivele terapiei, numărul aproximativ de ședințe pentru început și care ar fi schimbarea pentru client care ar reflecta că nevoile sale de la terapie au fost îndeplinite. 

Ulterior primei ședințe, psihoterapia online urmează cursul psihoterapiei tradiționale, cea din cabinetul terapeutului, cu stabilirea programărilor pentru ședințele viitoare.

Psihoterapia online ajută. Sunt situații în care este singura variantă disponibilă pentru o persoană pentru a primi suport psihoterapeutic. Este știut faptul că psihoterapia tradițională, față în față, este recomandată în primul rând în contextul deciziei de a apela la psihoterapie. 

Contactul interpersonal și spațiul securizant al cabinetului ajută clientul să se deschidă și să își asume la un nivel mai profund travaliul său emoțional și terapia. De aceea, poate fi recomandat, dacă este posibil, în măsura disponibilității clientului și terapeutului, îmbinarea psihoterapiei online cu psihoterapia în persoană. 

Cu toate acestea, în situațile în care psihoterapia online este singura variantă disponibilă, ea este eficientă, dovadă fiind studiile care au cercetat eficiența terapiei online și clienții mulțumiți care continuă terapia online, și cu siguranță este de preferat această variantă decât lipsa unei terapii.

Este importantă informarea legată de psihoterapeutul ales, că acesta deține drept de liberă practică și competențe în psihoterapie. Dreptul de liberă practică arată că este recunoscut de Colegiul Psihologilor din România ca având studiile și formările în psihologie și psihoterapie care să asigure buna practică profesională și calitatea și eficiența serviciilor de terapie.

De asemenea, poți adresa întrebările pe care le ai despre psihoterapia online și desfășurarea ședințelor, posibilele temeri și reticențe pe care le ai, așteptări, nevoi, nelămuriri.

Dacă în terapia față în față, ședința este precedată și urmată de drumul spre cabinetul terapeutului și apoi spre casă, este importantă în terapia online să îți dai un răgaz înainte și după ședință, să poți intra în starea necesară întoarcerii spre sine și spre ce ai nevoie sa lucrezi în terapie, și de a-ți așeza emoțiile declanșate și conștientizările avute în cadrul ședinței.