Psihoterapie Pentru Cupluri

Psihoterapia de cuplu sau cum poți da o nouă șansă relației

Relațiile interumane, în general, sunt complicate. Ele necesită timp, răbdare și angajament din partea ambilor parteneri. Pentru ca iubirea să fie fructificată, iar relația să se dezvolte sănătos, partenerii trebuie să își acorde înțelegere, iar pentru asta e nevoie ca ambii parteneri să fie deschiși către cunoaștere, atât a sinelui, cât și a celuilalt. Iar noi suntem aici să vă ajutăm să vă redescoperiți iubirea sub o altă formă, una care să dureze.

De ce să oferi o șansă psihoterapiei de cuplu?

Mai mult ca sigur ai auzit că primele 3 luni ale unei relații sunt ,,de miere’’ și că adevărata relație începe abia la finalul acestora. Astfel de vorbe sunt cele care ne formează așteptări negative și ne fac să considerăm fiecare dificultate ca pe un moment decisiv. 

Adevărul este că la finalul lunilor de ,,miere’’ dragostea nu dispare, ci atunci se naște, când devenim destul de confortabili cu partenerul pentru a fi vulnerabili. Dar vulnerabilitatea aduce sinceritatea față de sine, față de temeri, bucurii și așteptări. Fiindcă suntem confortabili cu noi înșine, lăsăm adesea reacțiile și emoțiile să ne surprindă, chiar și atunci când ele ascund substraturi negative. 

Terapia de cuplu ne ajută să ne înțelegem emoțiile și să descoperim de ce reacționăm în feluri în care în mod normal nu am fi de acord. Astfel, reușim să ne comunicăm mai bine nevoile, să ascultăm mai atent dorințele partenerilor și să colaborăm pentru ca relația să se dezvolte armonios. 

Ce se întâmplă în relațiile de lungă durată?

Relațiile romantice de lungă durată oferă suficient timp partenerilor pentru a experimenta atât situații fericite, cât și momente dificile. Legătura și interacțiunile devin atât de comune, atât de bine închegate în viețile noastre, încât nu mai suntem atenți la emoțiile și reacțiile care ne cuprind. Acestea se manifestă mult prea natural pentru a fi observate și chiar analizate mai profund. 

În relațiile de lungă durată este normal să apară și neînțelegeri – mai mici sau mai mari – pe care putem să le gestionăm sau asupra cărora putem pierde controlul. Sunt multe șanse să ne întrebăm măcar o dată dacă ceva s-a întâmplat, dacă cineva s-a schimbat sau cu ce am greșit. Adevărul e că oamenii se schimbă. 

Lucrurile pe care le trăim atât pe plan individual, cât și în cuplu, reflectă asupra acțiunilor noastre prezente și viitoare. Dar nu le putem înțelege fără să comunicăm unii cu ceilalți, iar asemenea discuții sunt adesea acaparate de rutină. Noi suntem aici să vă ajutăm să dezvoltați o abordare mai proactivă și mai sănătoasă pentru a face față tuturor problemelor pe care le întâmpinați în relația de cuplu.

psihoterapia pentru cupluri

Ce se întâmplă în ședințele de terapie de cuplu?

Ședințele de terapie încep prin a cunoaște specialistul cu care urmează să colaborați, a înțelege dacă vă puteți conecta cu acesta și dacă există loc de încredere. Odată stabilit acest aspect, începem printr-un interviu în care să puteți împărtăși istoricul relației, valorile care vă unesc și dificultățile întâmpinate de-a lungul anilor. 

Specialiștii noștri pătrund ușor-ușor în problemele discutate încă de la început, pe care le analizează atât din perspectiva individuală a fiecărui membru, cât și din perspectiva relației de cuplu. Astfel, aceștia înțeleg care este cea mai potrivită metodă prin care voi să colaborați pentru a face față tuturor problemelor și a vă recăpăta încrederea în relație.  

Înțelegerea nevoilor și tiparelor relației este un pas important în terapia de cuplu. La fel de mult contează și implicarea pe care voi alegeți să o acordați și înțelegerea că o relație se dezvoltă armonios atunci când ambii parteneri sunt orientați spre găsirea soluțiilor. Așadar, noi vă ajutăm să vă înțelegeți reciproc, să vă îmbunătățiți abilitățile de relaționare și, într-un final, să vă atingeți obiectivele. 

De ce apelăm târziu la terapia de cuplu?

Atunci când apar, situațiile dificile ne pot zdruncina încrederea în armonia relației. Știm că trebuie să gândim pozitiv, că doar așa vom face față aversiunilor. De aceea, să fim sinceri că ceva nu funcționează în relația noastră sună ca și când ne-am da bătuți. 

Dar nu este așa. De fapt, a recunoaște că avem nevoie de o voce obiectivă care să ne ghideze în alegerile individuale și de cuplu nu este un moment de slăbiciune, ci o declarație că relația merită mai mult. 

Terapia subliniază puterea relației și pe a fiecăruia dintre voi doi și folosește punctele voastre forte pentru a vă ajuta să vă dezvolte atât personal, cât și în cuplu. Chiar și în cazurile în care relația decurge frumos, un psihoterapeut / psiholog de cuplu vă învață cum să vă gestionați emoțiile mult mai eficient și cum să le comunicați. Astfel, veți putea înțelege mai bine care vă sunt dorințele și nevoile individuale și veți construi împreună o relație mai puternică.

Beneficiile psihoterapiei de cuplu:

 • Vezi cum să rezolvi conflictele într-un mod sănătos

   

 • Îți dezvolți abilitățile de comunicare 

 • Înveți cum să asculți și să-ți spui părerea fără să rănești

 • Înveți cum să-ți exprimi nevoile fără supărare sau furie

 • Găsești rezolvare pentru problemele individuale și de cuplu 

 • Îți înțelegi  mai profund relația romantică 

 • Înveți cum să abordezi și să treci printr-un moment dificil 

 • Îți dezvolți încrederea în tine și în persoana de lângă de tine

 • Înveți de ce să nu te îndepărtezi de persoana de lângă atunci când apar probleme și cum să accepți sprijinul 

De ce ambii parteneri trebuie să fie de acord cu ședințele de terapie?

Psihoterapia de cuplu este un dans în doi. Ambii parteneri trebuie să fie dispuși să învețe coregrafia. Ea funcționează atunci când amândoi vă doriți o schimbare pozitivă și când, în ciuda conversațiilor dificile, nu vă sfiiți a fi sinceri în legătură cu problemele prin care treceți. Iar noi suntem aici să dăm o voce nevoilor voastre de cuplu și să vă ajutăm să vă recăpătați încrederea în mai bine.   

Contactați un terapeut

Ne puteți contacta pentru a discuta nevoile tale și ale persoanei dragi.