Tratamentul Dependențelor
Particularitățile modelului nostru de tratament al adicțiilor:
Modelul nostru îmbină tratamentul rezidențial intensiv de scurtă durată cu recuperarea ambulatorie.
Vrem să ajutăm persoanele dependente să trateze această boală pentru a obține abstinența. Durata tratamentului este 12-18 luni.
Acest program a fost construit de specialiștii noștri în urma experienței de practică profesională și a specializărilor și se adaptează contextului social și familial ale pacienților noștri.

Etapele planului de tratament:
1. Evaluarea psihologică inițială a pacientului:
Se face fizic sau online, în funcție de zona din țară sau străinătate de unde ne contactați. Dacă nu ați oprit consumul de substanță (alcool sau drog), specialistul vă poate recomanda să vă internați într-o unitate medicală psihiatrică și abia după dezalcoolizare sau detox să începeți recuperarea psihologică și fizică în Clinica Aliat Suceava.
Clinica Aliat Suceava nu este spital și nu oferă servicii de dezalcoolizare sau dezintoxicare.
Dacă aveți o dependență / adicție comportamentală (joc de noroc, jocuri pe calculator, pornografie, mâncați compulsiv), în urma evaluării inițiale, puteți fi programat cât de repede posibil pentru tratament.
2. Începerea programului rezidențial:
Fiecare modul de tratament rezidențial are 7 zile. Într-un tratament complet de 12-18 luni, un pacient poate să facă între trei și cinci module rezidențiale.
Prima rezidență are rolul de a evalua într-un mod complex nevoile de recuperare, care vor îndruma continuarea tratamentului.
3. Terapie ambulatorie:
Terapia ambulatorie este necesară și va fi făcută de pacient între modulele de tratament rezidențial pe toată perioada celor 12 – 18 luni de recuperare.
Motivăm necesitatea ei prin faptul că recuperarea psihică a unei persoane cu dependență înseamnă abstinență împreună cu schimbarea stilului de viață personal în mediul de viață și în timp real.
Premisele științifice ale modelului nostru de tratament al adicțiilor:
- Cercetările din domeniul dependențelor recomandă tratamentul ambulatoriu și tratamentul rezidențial de scurtă durată ca tipurile de tratament cu raportul cel mai bun privind cost-eficiență privind recuperarea pe termen lung în dependențe (Mojtabai & Graff Zivin, 2003; Pettinati et al., 1999; Schinka et al., 1998; Shepard, Larson, & Hoffman, 1999).
- Implicarea familiei (tratamentul codependenței) îmbunătățește semnificativ recuperarea pe termen lung (Tanner-Smith, Steinka-Fry, Hensman Kettrey, & Lipsey, 2016; Tanner-Smith, Wilson, & Lipsey, 2013; Waldron & Turner, 2008).
- Durata tratamentului este importantă în recuperarea în dependențe. NIDA (National Institute on Drug Abuse, 2009) stabilește o durată de minim 3 luni pentru ca pacienții să poată reduce semnificativ sau să oprească consumul de substanțe. Cele mai bune rezultate apar la peste un an de tratament.
Tratamentul nostru este eficient!
Calitatea serviciilor și eficiența tratamentului, modelul de tratament aplicat cu profesionalism și implicare, recomandările foștilor pacienți și rezultatele privind recuperarea pe termen lung în adicție, mențin Clinica Aliat Suceava între centrele de tratament cele mai recomandate din România, inclusiv în rândul specialiștilor din sănătate.
Rezultatele înregistrate până acum arată că modelul nostru de tratament ajută pacienții să mențină abstinența pe termen lung și să facă schimbări în viața personală.
Rezultate înregistrate pănă în prezent - Ce am observat în rândul pacienților noștri:
- Din rândul pacienților pe care i-am tratat până acum, am observat că frecvența cea mai mare este în cazul dependenței de alcool – 50,00%, urmată de dependența de droguri – 27,97%, dependența de jocuri de noroc – 9,32%, dependența de jocuri video – 0.85%, și polidependență – 11.86%;
- Procentul pacienților abstinenți după 6 luni de tratament este 61,02%;
- 46,88% din pacienți au urmat terapie ambulatorie și/sau rezidențială împreună cu aparținătorii lor (terapie codependenți, terapie familie întregită).
Modelul nostru de tratament este eficient – Evoluția pacienților noștri:
- Cu cât pacienții urmează recomandările terapeutice, cu atât evoluția în timpul și post-tratament este mai bună (mențin abstinența);
- Cu cât durata tratamentului se apropie de 12-18 luni, conform recomandărilor noastre, cu atât evoluția în timpul și post-tratament este mai bună;
- Pacienții care urmează și terapie ambulatorie împreună cu tratamentul rezidențial intensiv de scurtă durată, au o evoluție în timpul și post-tratament mai bună;
- Pacienții a căror aparținători au urmat terapie, au o evoluție post-tratament mai bună;
- Cu cât evoluția în timpul tratamentului este mai bună, cu atât și cea post-tratament este mai bună.
Click pe linkurile de mai jos pentru mai multe informații despre tratamentul adicțiilor:
Realizarea Tratamentului
În ce constă și cum se realizează programul rezidențial de 7 zile
Programul Unei Zile De Rezidență
Programul pe ore pentru o zi de tratament
Despre Dependențe
Ce înseamnă fiecare dependență, cum se manifestă și cum o poți trata.
Întrebări frecvente - Tratament rezidențial adicții
Cum mă internez pentru tratamentul unei dependențe?
Cum este programul de tratament?
Programul de tratament rezidențial al adicțiilor are o durată de 7 zile, justificată prin intensitatea intervenției terapeutice și complexitatea programului zilnic. Acest program de 7 zile începe cu evaluarea psihologică și psihiatrică a fiecărui pacient care se află în grupul de terapie din acea săptămână, format din maxim 10 persoane.
Acesta reprezintă un prim pas în începerea programului complex de tratament și terapie, care ne permite să observăm într-un mod obiectiv și profesional granițele și limitele personale, și să ne adaptăm intervenția. În fiecare zi, pacienții noștri participă la sesiuni de grup care au ca și scop prevenirea recăderilor, psihoeducație și informare în ceea ce privește dependența lor, precum și dezvoltarea lor personală. Fiecare pacient face și terapie individuală ca parte a programului său de recuperare.
Pe tot parcursul rezidenței, este supravegheată starea medicală a pacienților și administrarea medicației de către coordonatorul medical al clinicii. Programul conține și alte terapii complementare, precum și o parte importantă dedicată terapiei prin mișcare și traseelor montane. Toate acestea se desfășoară într-un cadru foarte primitor pe parcursul a 7 zile, cu cazare și masă în regim de pensiune. În această perioadă, pacienții noștri înțeleg problema de dependență cu care se confruntă, cum să evite reluarea consumului, și pot învăța din nou să îşi organizeze activităţile şi timpul, să se conformeze regulilor, să socializeze, să regăsească resurse pe care le credeau pierdute sau uitate.
Cum este la voi și din cine este formată echipa clinicii?
Fiecare pacient are cameră personală, cu baie inclusă. Regimul alimentar (format din 3 mese pe zi) poate fi adaptat nevoilor medicale ale pacienților noștri (hepatic, hiposodic, vegetarian). De asemenea, pacienții noștri au la dispoziție în permanență apă, ceai, fructe proaspete. Grupul de pacienți cu care lucrăm într-o rezidență este format din maxim 10 persoane. Pacienții noștri sunt supravegheați în permanență de către echipa de specialiști a clinicii pe toată perioada rezidenței.
Echipa clinicii este multidisciplinară, din ea făcând parte:
- managerul clincii
- coordonator medical
- medic psihiatru
- psihoterapeuți
- terapeuți sportivi
Toată echipa este specializată în tratamentul dependențelor, cu pregătire academică complexă și de lungă durată. Psihologii și psihoterapeuții noștri sunt acreditați de Colegiul Psihologilor din România în specialitățile psihoterapie și evaluare psihologică. Au pregătire și experiență în școli și metode terapeutice diverse (psihoterapie de cuplu și familie, hipnoză, psihoterapie centrată pe client, psihoterapie orientată spre soluții, metoda experențială, cognitiv-comportamentală, transgenerațională). Multidisciplinaritatea echipei Clinicii Aliat Suceava permite adaptarea și personalizarea intervenției terapeutice la specificul fiecărui pacient pentru recuperarea cea mai bună pe termen lung.
Principiul de bază al echipei de specialiști este prețuirea confortului și siguranței fiecărui pacient, procedurile de tratament sunt realizate cu profesionalism și atenție continuă nevoilor pacienților.
Ce voi face într-o zi de tratament rezidențial?
Toate persoanele care ne-au călcat pragul au menționat ca și condiție esențială în recuperarea lor respectarea unui program și a unor reguli de rezidență. Programul rezidenței poate fi flexibilizat în funcție de nevoile pacienților, de condiția medicală, de interesele și ablitățile pe care le au, de sex, vârstă, condițiile meteorologice. Totuși, această flexibilizare nu înseamnă încălcarea regulilor și a programului rezidenței.
Aveți servicii și pentru membrii familiei?
Serviciile de tratament rezidențial se desfășoară printr-un program de terapie care durează 3 zile în care 3 până la 5 familii sunt susținute de echipa terapeutică a clinicii să conștientizeze și să exprime propriile emoții în mod funcțional. De asemenea, programul dă familiilor informații legate de dependență și codependență. O altă parte valoaroasă a serviciilor rezidențiale pentru familii este grupul de suport format în urma programelor derulate pe parcursul acestor ani.
Până acum, în funcție de nevoile pacienților noștri și a familiilor lor, am derulat programe de tratament rezidențial destinate exclusiv membrilor familiilor, dar și programe pentru familia întregită – membrii familiei împreună cu persoana dependentă. Programele rezidențiale sunt anunțate pe site-ul clinicii și rețelele de socializare.
Cât timp durează tratamentul rezidențial pentru adicții?
Un program complet de recuperare care durează 12-18 luni poate să aibă între trei și cinci module de tratament rezidențial. Este important ca între modulele rezidențiale să se continue tratamentul și terapia în regim ambulatoriu care să susțină schimbările personale începute. Acest model ajută pacientul să rămână în mediul lui de viață, să își păstreze relația cu familia, să își păstreze relațiile funcționale, să își găsească un loc de muncă potrivit pentru el/ea, într-un mod natural și dinamic.
Există supraveghere pe toată perioada tratamentului?
Când și cum plătesc?
Ce haine / încălțăminte ar trebui să am pentru această săptămână?
Am acces la internet și telefon? Mă poate vizita familia?
Pacienții pot folosi telefonul și au acces la internet pe timpul șederii doar în timpul liber. Sunt reguli importante de rezidență respectarea și implicarea în programul zilnic și odihna în timpul nopții.
Fumatul este permis?
Pot ieși din clinică pe parcursul tratamentului?
Ce voi face după încheierea primei săptămâni de tratament rezidențial?
Ce înseamnă terapia și tratamentul ambulatoriu pentru menținerea abstinenței?
Ce se întâmplă după încheierea recuperării?
Este important pentru pacienți să știe că pot apela la serviciile clinicii ori de câte ori au un moment de viață mai dificil și au nevoie să primească sprijin. O parte din pacienți doresc după încheierea recuperării să ofere sprijin și mentorat altor pacienți aflați în etape incipiente de tratament și pot răspunde întrebărilor acestora raportându-se la valoaroasa experiență personală.