Psihoterapia Familiei

Ce este psihoterapia familiei?

Familia este primul sistem din care facem parte încă de când ne naștem și ne modelează dezvoltarea personală, ne formează valori, credințe, puteri și vulnerabilități, ne oferă primele baze ale relațiilor cu ceilalți și ale relației cu propria persoană.

Fiecare familie este unică, de la felul în care membrii familiei își arată disponibilitatea și își răspund nevoilor emoționale până la felul în care reușesc să repare rupturile din relații și să vindece traumele.

Chiar dacă neînțelegerile pot apărea în orice familie și deseori membrii săi reușesc să le clarifice fără ca ele să ducă la distanțare sau ruptură în relații, pot fi și situații în care tensiunile și dificultățile în comunicare duc la blocaje emoționale, la conflicte și tipare de interacțiune disfuncționale.

În astfel de situații, familiile pot avea nevoie de sprijin din exterior să restabilească echilibrul relațional și emoțional, sprijin psihoterapeutic.

Psihoterapia de familie este o formă de terapie care urmărește ca scop redarea confortului emoțional, clarificarea comunicării și rezolvarea problemelor prin îmbunătățirea interacțiunilor dintre membrii unei familii.

Poate ajuta familiile care trec prin situații dificile de viață: divorț, boala sau pierderea unui membru al familiei, perioade de schimbare precum mutări, apariția unui nou partener după divorț sau venirea pe lume a unui copil, sau familii care se confruntă cu stări conflictuale, agresivitate, distanțare emoțională, probleme de comunicare între părinți și copii, probleme de încredere, dificultăți în parentaj, boala psihică a unui membru al familiei care are impact asupra întregii familii, precum depresia, dependența, probleme de comportament ale copiilor și adolescenților.

Creșterea coeziunii, redarea încrederii și a sprijinului între membrii familiei, exprimarea și îndeplinirea nevoilor emoționale fără să mai fie necesar simptomul (care poate fi anxietatea, depresia, conflictul, dependența, problemele de comportament ale copiilor etc.), îmbunătățirea comunicării prin congruența dintre mesajele transmise, cel verbal și cel emoțional, sunt câteva din posibilele obiective de terapie pe care familia le poate stabili împreună cu psihoterapeutul.

psihoterapia familiei

Cum ajută psihoterapia de familie?

Numită și psihoterapie sistemică, psihoterapia de familie folosește ca metodă de lucru metafora sistemului, care spune că oamenii sunt în relații de interdependență unii față de alții, și prin urmare schimbarea relațiilor au efect asupra individizilor.

Mai exact, psihoterapia de familie caută să explice cum apar și cum se mențin problemele din familie prin focalizarea pe relații și interacțiuni, nu doar pe ceea ce simte și gândește fiecare membru al familiei.

Spre exemplu, într-o familie în care o persoană suferă de o dependență de alcool, psihoterapia va căuta să ajute membrii familiei nu doar să exprime fiecare ce simte și gândește despre problema de dependență și cum sunt afectați, ci și legătura dintre dependență și relaționarea din familie, în ce fel interacțiunile din familie mențin sau amplifică problema de dependență și ce modificări aduse în relații și comunicare ar ajuta la ameliorarea problemei.

Aceeași perspectivă poate fi aplicată și atunci când ”problema” familiei este dată de lipsa încrederii între membrii familiei,  comportamente problematice ale copiilor sau adolescenților, conflictul și distanțarea emoțională.

Psihoterapia de familie poate ajuta membrii familiei să clarifice așteptările și nevoile pe care le au de la relații și de la ceilalți, sau credințele despre creșterea și educația copiilor. Pe parcursul procesului psihoterapeutic, membrii familiei vor învăța cum să își găsească o modalitate proprie, și mai ales funcțională de a ”crește” împreună, cu moduri de interacțiune în care fiecare să se poată simți înțeles, validat, sprijinit.

Cum se desfășoară?

Primul pas implică o evaluare inițială în care psihoterapeutul discută și identifică împreună cu întreaga familie istoria familiei, problemele care i-au adus spre psihoterapie (de când au apărut, cum se manifestă, cum îi afectează pe fiecare în parte și cum afectează relațiile, ce menține problemele și ce le ameliorează, rolurile fiecărui membru în familie și moduri de interacțiune), și care sunt aspectele familiei neafectate de problemă.

Apoi sunt stabilite obiectivele psihoterapiei, date de nevoile familiei de sprijin și intervenție psihoterapeutică, care ar putea fi: îmbunătățirea comunicării și a încrederii, definirea și clarificarea relațiilor dintre membrii familiei (limite, toleranțe, granițe etc.), exprimarea și îndeplinirea emoțiilor și nevoilor într-un mod funcțional în cadrul familiei, integrarea pierderii sau traumei și găsirea resurselor de de vindecare emoțională în caz de boală, deces, divorț, dezvoltarea de abilități de gestionare a conflictelor etc.

Ședințele de terapie pot fi combinate – psihoterapeutul poate sugera, în urma evaluării inițiale, ca procesul terapeutic să includă atât ședințe cu întreaga familie cât și ședințe de terapie doar cu părinții / cuplul. În psihoterapie, terapetului va da atenție fiecărui membru al familiei, să se poată exprima, să se simtă înțeles și validat.

Încheierea terapiei are loc atunci când fiecare membru a putut înțelege cauzele care au stat baza problemelor din familie, a interiorizat noi modalități de interacțiune și comunicare, mai funcționale, iar problema adusă inițial în terapie este ameliorată semnificativ.

În terapie familia învață nu doar să găsească soluții la problemele curente, ci mai ales cum să crească împreună și să poată aborda rezolvarea dificultăților în comunicare care pot apărea în viitor, fără ca acestea să mai ducă la blocaje, conflicte intense sau ruperea relațiior.

Beneficii ale psihoterapiei de familie:

  • Dezvoltarea unor noi viziuni de gândire pentru rezolvarea problemelor

  • Implicare și atenție mai mare dată relațiilor de familie și emoțiilor celorlalți

  • Înțelegerea rolurilor fiecărui membru al familiei și flexibilizarea credințelor și așteptărilor

  • Îmbunătățirea relațiilor dintre părinți și copii/adolescenți

  • Antrenarea capacităților de a fi disponibil și responsiv către celalalt

  • Înțelegerea cauzelor care au dus la apariția problemelor, cum au fost menținute și cum pot fi rezolvate – formare unor noi modalități de interacțiune, mai funcționale

  • Depășirea unor perioade de criză sau de tranziție în familie

  • Păstrarea coeziunii familiei în situații dificile de viață (boală, deces etc.)

  • Antrenarea capacității de comunicare asertivă, fără tendința de critică

  • Onestitate, încredere, înțelegere sporite.

Contactați un terapeut

Ne puteți contacta pentru a discuta despre problema dumneavoastră sau a cuiva drag.