Psihoterapia Copilului și Adolescentului

Psihoterapia copilului și adolescentului sau cum dăm glas emoțiilor pe care copiii noștri le simt

Copiii sunt poate cea mai mare sursă de bucurie a unui părinte. Fie că aceștia sunt fericiți, temători, jucăuși sau confuzi, știm că cea mai mare dorință a ta este de a-i ajuta să își înțeleagă emoțiile și să navigheze în siguranță printre acestea. 

Dar ce se întâmplă atunci când copilul tău nu îți poate descrie ceea ce simte sau îți interpretează intenția de sprijin ca pe un motiv de îndepărtare? Cum îți poți proteja copilul în fața emoțiilor negative dacă devine o enigmă?

Psihoterapia copilului și adolescentului vine în ajutorul relației dintre tine și copilul tău. Copiii și adolescenții comunică mai mult prin comportament decât prin vorbe, lucru care lasă loc interpretării subiective. Noi suntem aici să oferim copilului tău un spațiu sigur, în care să își comunice liber și fără rețineri trăirile. 

Dăm o voce nevoilor, fricilor, dificultăților și dorințelor sale și îl ajutăm să găsească soluții pentru emoțiile și blocajele pe care le simte. Și nu în ultimul rând, redăm încrederea și încurajăm apropierea părinte-copil pentru ca relația voastră să devină plasa de siguranță în cazul oricărei probleme.

Când poți apela la noi?

Copii și adolescenții trăiesc într-o lume proprie, pe care o conturează după bunul plac. Dar chiar și așa, parcursul lor poate fi presărat adesea cu dificultăți. Știm că bunăstarea emoțională și fizică a copilului tău este cea dintâi preocupare, la fel cum înțelegem și durerea pe care o resimți atunci când îl vezi confruntându-se cu probleme pentru care soluțiile nu mai par atât de ușor de găsit. Fie că îi observi tristețea, apatia sau furia, fie că îl simți mai puțin comunicativ, ba chiar conflictual, noi suntem aici să te susținem și să oferim îndrumare la fiecare pas. 

 

Încercăm să creăm un spațiu sigur în care copilul tău să se poată deschide și îl îndrumăm la fiecare pas pentru o relație mai bună atât cu sine, cât și cu tine. Înțelegem că indiferent de dificultățile cu care se confruntă, problemele au  întotdeauna greutate pentru acesta și trebuie tratate cu empatie și atenție. Obiectivul nostru principal este de a reda zâmbetul pe buzele copilului tău și siguranța că nu există niciun impediment ce nu poate fi depășit atunci când este încrezător și are aproape iubirea părintelui.

psihoterapia copilului și adolescentului

La ce să te aștepți de la ședințele de psihoterapie pentru copii și adolescenți

Psihoterapia pentru copii și adolescenți este mai mult decât o observație a comportamentelor, ea este un mod sigur prin care copilul tău să se cunoască și să învețe să își comunice problemele mai bine și, mai ales, să dezvolte o relație mai puternică cu cei dragi. 

De aceea, invităm toată familia în prima ședință, pentru a înțelege istoricul familiei și al dezvoltării copilului în primii ani de viață, provocările prin care trec în prezent și în ce fel sunt afectați de ceea ce se întâmplă. Ulterior, ne vedem și în ședințe individuale cu copilul sau adolescentul pentru a-i câștiga încrederea și a-l asigura că suntem aici să colaborăm și să-i împrumutăm vocea noastră atunci când simte că nu își poate găsi cuvintele. 

Ne adaptăm întotdeauna abordarea atât după nevoile copilului, cât și după nevoile părinților. Pentru cei mici apelăm la tehnici precum povești terapeutice, terapie prin joc, jocuri de rol, folosirea marionetelor terapeutice, desen, modelare cu plastilină sau nisip ce îi ajută să își exprime gândurile și sentimentele fără a fi nevoie de cuvinte. 

Pentru adolescenți venim în ajutor prin ședințe de consultații în care încurajăm discuții deschise despre ceea ce experimentează, ceea ce gândesc și chiar despre așteptările pe care aceștia le au față de relațiile cu cei dragi. Ne dorim ca relația părinte-copil să se dezvolte frumos, astfel că te ținem mereu la curent despre parcursul copilului tău și te întâmpinăm cu informații care să vă ajute să comunicați mai ușor și mai sincer. 

Mai mult, îți încurajăm copilul să simtă în tine o plasă de siguranță pentru problemele sale și să se deschidă cu încrederea că vei fi acolo indiferent de situația cu care se confruntă. Astfel, asigurăm și transparența de care ai nevoie, dar respectăm și încrederea pe care copilul ne-o oferă.

Cum ajută terapia pentru copii și adolescenți?

Pe lângă beneficiile imediate, date prin ameliorarea simptomelor și problemele cu care copilul tău se confruntă, există și o serie de beneficii pe termen lung:

 • O stimă mai bună de sine;

 • Îmbunătățirea abilităților de comunicare;

 • Îmbunătățirea abilităților de relaționare și rezolvare a conflictelor;

 • Integrarea unor modalități adecvate de acceptare, înțelegere și gestionare a propriilor emoții;

 • Stimularea empatiei;

 • Stimularea unei dezvoltări sănătoase și armonioase;

 • Căutarea relațiilor ca și sprijin în situații dificile de viață și prevenirea abuzului de substanțe;

 • Încrederea în relațiile de familie și sprijinul pe care membrii acesteia îl pot oferi;

 • Stimularea propriei capacități de vindecare;

 • Îmbunătățirea vocabularului emoțional al copilului;

 • Consolidarea capacității de rezolvare de probleme, de stabilire de obiective și de orientare spre scop;

 • Autocunoaștere și dezvoltare personală;

 • Integrarea și vindecarea unor traume timpurii.

Contactați un psihoterapeut

Oferă o voce problemelor cu care copilul tău se confruntă