Consiliere în Carieră

De ce consiliere sau orientare în carieră?

Consilierea în carieră, cunoscută și sub numele de orientare în carieră, este o formă de consiliere concepută pentru a ajuta la alegerea sau schimbarea carierei, și este recomandată în orice etapă a vieții.

Cariera este adesea unul dintre cele mai importante aspecte ale vârstei adulte și angajarea într-o nouă carieră, fie pentru prima dată, a doua oară sau oricând după aceea, poate fi un eveniment stresant, mai ales atunci când dificultățile economice, cum ar fi recesiunea, sunt prezente. Un consilier de carieră poate ajuta prin conturarea și discutarea potențialelor opțiuni.

Stresul la locul de muncă poate duce la anxietate sau depresie, astfel încât găsirea unei cariere satisfăcătoare este considerată a fi importantă pentru bunăstarea mentală.

Un consilier de carieră ar putea fi un terapeut, un coach sau un voluntar din lumea afacerilor, dar va fi, în general, instruit să furnizeze informații despre carieră, să discute despre dezvoltarea acesteia și să administreze și să interpreteze evaluările aptitudinilor și abilităților.

Studenții ar putea consulta un consilier de orientare în liceu înainte de a aplica la facultate și apoi din nou la facultate înainte de a alege sau de a schimba specializările, dar consilierea în carieră poate ajuta pe oricine dorește să schimbe cariera, să renunțe la muncă sau să exploreze modalități de a fi mai mulțumit de ce face.

Alegerea unei cariere este o sarcină importantă, dar poate fi una dificilă.

Este posibil să nu fie ușor să decideți ce loc de muncă va fi cel mai potrivit și, din moment ce consilierea în carieră îi ajută pe oameni să își evalueze abilitățile, nevoile și dorințele pentru a găsi o carieră care să li se potrivește, acest tip de consiliere este considerat a fi un pas important de făcut înainte de a decide asupra unei cariere permanente.

Cercetarea unor cariere potențiale poate fi copleșitoare, iar informațiile despre seturile de competențe și educația pentru o anumită poziție pot fi contradictorii sau dificil de găsit.

Un consilier de carieră va putea oferi adesea informații valoroase în aceste domenii și în altele.

consiliere in cariera

Unele dintre următoarele întrebări pot fi utile pentru a focaliza atenția cuiva atunci când se ia în considerare o schimbare de carieră:

 • Ce îmi place să fac?

 • Ce fel de activități sunt distractive și împlinitoare pentru mine?

 • La ce mă pricep?

 • Care este setul meu de abilități?

 • Ce calificări am, cum ar fi o diplomă sau o experiență?

 • Câți bani trebuie să câștig pentru a mă simți mulțumit?

 • Ce locuri de muncă sunt disponibile în locurile în care aș dori să locuiesc?

 • Vreau să călătoresc?

 • Care sunt valorile mele?

 • Este important pentru mine să fiu de folos altora?

 • Caut o muncă intensă sau ceva relativ ușor?

 • Sunt dispus să fac ceea ce îmi spun alții fără întrebări sau aș prefera să iau cele mai multe decizii pe cont propriu?

 • În ce măsură am nevoie de stabilitate și securitate?

Cum poate ajuta consilierea în carieră?

În cadrul unei sesiuni, consilierul va ajuta clientul să exploreze abilitățile și punctele forte, să ia în considerare nivelurile de educație și să ofere sfaturi despre educația continuă și să determine interesele și tipul de personalitate.

Consilierii pot administra, de asemenea, un test de IQ sau un test de aptitudine. Indicatorul de tip Myers-Briggs s-a dovedit, de asemenea, util pentru a ajuta indivizii să determine posibile cariere pe baza trăsăturilor de personalitate.
Câteva subiecte potențiale de discuție în consilierea în carieră:
 1. Abilități sau talente particulare. În ce cariere ar putea fi utile?

 2. Angajamentul educațional necesar diferitelor cariere.

 3. Câștigurile potențiale ale diferitelor cariere.

 4. Mediul de lucru zilnic. Unor oameni le place să lucreze într-un birou, în timp ce alții ar putea avea mai mult succes într-un mediu tehnic sau în aer liber.

 5. Oportunitățile de schimbare sau avansare într-o anumită carieră. Unele cariere sunt mai flexibile decât altele. Avocații și medicii, de exemplu, își pot schimba atenția sau domeniul de specialitate, dar vor rămâne, în general, avocați și medici. Alte cariere sau căi de educație ar putea permite mai mult mobilitatea între poziții într-un anumit domeniu.

Tu cum știi ce carieră este potrivită pentru tine? Apelează la Clinica Aliat Suceava pentru a afla mai multe despre programul de consiliere și orientare în carieră și/sau pentru a face o programare.

Contactați un terapeut

Ne puteți contacta pentru a discuta despre problema dumneavoastră sau a cuiva drag.