Consiliere în Carieră
De ce consiliere sau orientare în carieră?
Faptul că la locul de muncă ne petrecem mai mult de o treime din viață este adevărat. Pentru asta ne-am pregătit în primii 20-25 de ani din viață și este foarte important să facem alegerea potrivită, chiar dacă nu știm încă de la început ce ne dorim să facem sau descoperim pe parcurs.
Job-ul ales trebuie să fie unul care să se potrivească personalității noastre, modului de a fi și mai ales să ne placă. Uneori, putem alege singuri acest drum, dar, de cele mai multe ori, este util să primim ajutor, mai ales când ne aflăm la început de drum în această călătorie care ne va defini viitorul.
Consilierea în carieră, cunoscută și sub numele de orientare în carieră, este o formă de consiliere concepută pentru a ajuta la alegerea sau schimbarea carierei, și este recomandată în orice etapă a vieții.
Cariera este adesea unul dintre cele mai importante aspecte ale vârstei adulte și angajarea într-o nouă carieră, fie pentru prima dată, a doua oară sau oricând după aceea, poate fi un eveniment stresant, mai ales atunci când dificultățile economice, cum ar fi recesiunea, sunt prezente. Un consilier de carieră te poate ajuta prin conturarea și discutarea potențialelor opțiuni.
Stresul la locul de muncă poate duce la anxietate sau depresie, astfel încât găsirea unei cariere satisfăcătoare este importantă pentru bunăstarea mintală. Când iubim ceea ce facem rezultatele sunt pe măsură și ne oferă liniștea mult dorită, iar stresul este diminuat pentru că presiunea task-urilor este resimțită diferit. Un loc de muncă nepotrivit poate afecta considerabil viața personală.
Un consilier de carieră ar putea fi un terapeut, un coach sau un voluntar din lumea afacerilor, dar va fi, în general, instruit să furnizeze informații despre carieră, cu care vei putea discuta despre dezvoltarea acesteia, veți descoperi împreună care sunt aptitudinile și abilitățile tale cele mai bune și pentru ce tip de job te vei potrivi cel mai bine sau cum să le folosești în a avea rezultate cât mai performante la actualul loc de muncă.
Consilierea în carieră este o modalitate eficientă prin care te poți cunoaște mai bine și, astfel, vei lua decizii corecte legate de traseul educațional și profesional pentru a atinge succesul.
Cum poate ajuta consilierea în carieră?
Succesul pe plan profesional depinde doar de tine, însă trebuie să știi ce-ți dorești și cum poți atinge performanța mult dorită care să-ți aducă satisfacție pe plan profesional, financiar, dar și personal.
În cadrul unei sesiuni, consilierul te va ajuta să-ți explorezi abilitățile și punctele forte, va lua în considerare nivelurile de educație, îți va oferi sfaturi despre educația continuă, va determina interesele și tipul de personalitate.
Consilierii pot administra, de asemenea, un test de IQ sau un test de aptitudine. Indicatorul de tip Myers-Briggs s-a dovedit, este, de asemenea, util în determinarea carierei potrivite pe baza trăsăturilor de personalitate.
Câteva subiecte potențiale de discuție în consilierea în carieră:
- Abilități sau talente particulare. În ce cariere ar putea fi utile?
- Angajamentul educațional necesar diferitelor cariere.
- Câștigurile potențiale ale diferitelor cariere.
- Mediul de lucru zilnic. Unor oameni le place să lucreze într-un birou, în timp ce alții ar putea avea mai mult succes într-un mediu tehnic sau în aer liber.
- Oportunitățile de schimbare sau avansare într-o anumită carieră. Unele cariere sunt mai flexibile decât altele. Avocații și medicii, de exemplu, își pot schimba atenția sau domeniul de specialitate, dar vor rămâne, în general, avocați și medici. Alte cariere sau căi de educație ar putea permite mai mult mobilitatea între poziții într-un anumit domeniu.
O schimbare în carieră intervine atunci când realizezi că ceea ce faci nu ți se potrivește și nu poți atinge performanța, iată câteva întrebări utile al căror răspuns pot ajuta în luare unei decizii corecte în schimbarea carierei:
- Ce îmi place să fac?
- Ce fel de activități sunt distractive și împlinitoare pentru mine?
- La ce mă pricep?
- Care este setul meu de abilități?
- Ce calificări am, cum ar fi o diplomă sau o experiență?
- Câți bani trebuie să câștig pentru a mă simți mulțumit?
- Ce locuri de muncă sunt disponibile în locurile în care aș dori să locuiesc?
- Vreau să călătoresc?
- Care sunt valorile mele?
- Este important pentru mine să fiu de folos altora?
- Caut o muncă intensă sau ceva relativ ușor?
- Sunt dispus să fac ceea ce îmi spun alții fără întrebări sau aș prefera să iau cele mai multe decizii pe cont propriu?
- În ce măsură am nevoie de stabilitate și securitate?
Cum poate ajuta orientarea în carieră elevii sau studenții?
Încă de mici începem să ne pregătim pentru a intra în câmpul muncii, dar deciziile importante le vom lua abia la finalizarea liceului, când personalitatea se conturează și conștientizăm importanța continuării studiilor universitare în definirea carierei.
Este posibil să nu fie ușor să decizi ce loc de muncă ți se potrivește. Tocmai de aceea consilierea în carieră te va ajuta cu evaluarea abilităților, nevoilor și dorințelor pentru a descoperi ce vrei să faci pe plan profesional. Acest tip de consiliere este un pas important de făcut înainte de a decide asupra unei cariere permanente.
Studenții ar putea consulta un consilier de orientare încă din liceu, înainte de a aplica la facultate și apoi din nou la facultate, înainte de a alege sau de a schimba specializările.
Fără a testa un loc de muncă dintr-un anumit domeniu și fără experiență este greu să faci alegerea potrivită. De cele mai mult ori te va atrage un anumit domeniu, dar este posibil să nu ți se potrivească, un consilier te va ajuta să te descoperi și să iei deciziile corecte pentru conturarea unui viitor de succes pe plan profesional.
Consilierii Clinicii Aliat Suceava te pot ajuta să iei deciziile corect pentru viitorul tău
Apelează la Clinica Aliat Suceava pentru a afla mai multe despre programul de consiliere și orientare în carieră. Fă o programare și hai să găsim împreună calea către succes.
Tu cum știi ce carieră este potrivită pentru tine? Ne poți contacta pentru a discuta despre tine sau cineva drag ție.