Tulburări De Alimentație

Se spune că suntem ceea ce mâncăm, și tocmai de aceea alimentația joacă un rol foarte important pentru o viață echilibrată. Să avem o alimentație corectă nu este chiar atât de dificil dacă suntem conștienți de fluctuații și le putem controla. 

Dar ce facem atunci când pierdem controlul și din diverse cauze mâncăm excesiv sau mult prea puțin? Important este să conștientizăm că aceste obiceiuri ne afectează considerabil atât sănătatea, cât și viața, să solicităm sprijin și să realizăm schimbarea în bine.

tulburari de alimentatie

Care sunt primele semne ale tulburărilor de alimentație?

Un comportament de consum instabil și o atitudine nesănătoasă cu privire la alimentația noastră sau greutatea corporală pot conduce în timp la tulburări de alimentație, care nu țin cont de gen sau vârstă. Într-o lume a oportunităților de consum, schimbarea obiceiurilor nu este ieșită din comun și nu ar trebui să provoace îngrijorări, însă atunci când pierdem echilibrul și nu ne putem controla dieta, devine o problemă care ne poate afecta viața de zi cu zi și chiar sănătatea. 

Cu toate acestea, tulburările de alimentație nu sunt doar despre mâncare. Acestea pot apărea din diverse cauze, de la preocupări excesive pentru aspectul fizic și greutatea corporală, la stimă de sine scăzută, lipsă de încredere, stres și chiar din cauza problemelor emoționale. Dar nu este ceva ce nu putem repara sau controla dacă apelăm la ajutor specializat. 

Când trecem prin perioade dificile sau dorim să scăpăm de o dependență, tindem să ne ascundem și să ne refugiem în mâncare sau, din contră, nu ne putem alimenta corespunzător. Totul ține de noi, de conștientizarea problemei și solicitarea unui sprijin pentru a ne recăpăta echilibrul și controlul.

Care sunt tipurile de tulburări de alimentație?

Conform Manualului de diagnostic și statistică a Tulburărilor mentale (DSM) al Asociației Americane de Psihiatrie există următoarele tipuri de tulburări alimentare: anorexia nervoasă, bulimia nervoasă, hiperfagia și alte tulburări alimentare.

Anorexia nervoasă

Cei afectați de anorexia nervoasă sunt preocupați permanent de menținerea unei greutăți corporale mici, inadecvate, prezentând o deformare a imaginii propriului corp cu teama persistentă de îngrășare. 

 

Ajutorul specializat te va ajuta să-ți controlezi alimentația, să descoperi care sunt cauzele pentru care ai aceste tulburări de alimentație și care este soluția pentru a-ți recăpăta echilibrul. Trebuie să te simți bine în propria piele, să te descoperi și să îmbrățișezi felul în care arăți, iar specialiștii clinicii Aliat sunt aici să te ajute. Tratamentul anorexiei nervoase vizează în primul rând creșterea în greutate și îmbunătățirea stării emoționale. 

Bulimia nervoasă

Bulimia nervoasă este caracterizată de un consum alimentar excesiv, urmat de pierderea controlului asupra cantității de mâncare consumată. În timp, persoanele care suferă de bulimie nervoasă pot ajunge la adoptarea unor comportamente de eliminare a caloriilor ce pot agresa organismul, și în nici un caz nu vor ajuta la soluționarea acestei probleme.

Specialiștii clinicii Aliat te vor ajuta să-ți restabilești pofta de mâncare, să distingi foamea de poftele emoționale și să controlezi experiențele alimentare. Tratamentul bulimiei nervoase vizează colaborarea psihoterapiei și consilierii nutriționale pentru echilibrarea psihică și fizică.

Hiperfagia

Hiperfagia este caracterizată printr-o dorință extremă, nesatisfacută, de a consuma alimente. O persoană care suferă de această tulburare poate consuma continuu alimente, până în punctul în care are dureri gastrice sau chiar senzație de vomă. Și parcă tot ar mai mânca puțin. 

 

Hiperfagia poate fi declanșată de depresie, diabet zaharat, cetoacidoza diabetică sau hipoglicemie, afecțiuni ale glandelor endocrine, reacții adverse ale unor anumite medicamente pentru tratarea diabetului tip 2. Însă poate fi cauzată și de alte tulburări de alimentație, precum bulimia sau mâncatul compulsiv.  

Tratamentul hiperfagiei presupune aceeași abordare interdisciplinară ca și în cazul anorexiei și bulimiei (medici, psihologi, nutriționiști).

Alte tulburări alimentare

Alte tulburări de alimentație pot afecta viața de zi cu zi însă nu pot fi încadrate în una din tulburările menționate mai sus. Prin urmare, orice tulburare legată de comportamentul alimentar este recomandat să fie explorată atât din punct de vedere fizic cât și psihic. 

Tulburările de alimentație sunt influențate de imaginea pe care persoana o are despre propriul corp și se mențin atâta timp cât aceasta încearcă să atingă greutatea și forma fizică dorită, standarde deseori nerealiste.

Tulburările alimentare și dependența

Tulburările alimentare, de multe ori, merg mână în mână cu dependența de droguri și alcool. Persoanele dependente nu pot deţine controlul asupra vieţii lor şi schimbării situaţiei în mod direct, ele trebuie să le facă faţă în mod indirect. Și cum vor face asta? Din lipsa de încredere și a nesiguranței, tind să adopte obiceiuri care le oferă o stare de bine, precum mâncatul în exces sau, din contră. Există și situația în care mâncarea devine un înlocuitor al dependenței actuale.   

Atât dependența de substanțe cât și tulburările alimentare sunt boli pe termen lung ce necesită tratament intensiv și atenție deosebită. Tratamentul adicției are ca scop echilibrarea fizică și psihică, prevenirea recăderilor, creșterea nivelului de acceptare a propriei imagini, creșterea stimei de sine concomitent cu scăderea treptată a comportamentelor obsesiv-compulsive și învățarea unor noi modalități eficiente de a face față provocărilor zilnice. 

Cum recâștigi controlul asupra propriei vieți?

În cadrul clinicii Aliat Suceava oferim terapie specializată pentru persoanele cu tulburări de alimentație (bulimie, anorexie) și probleme de dependență (alcool, droguri, jocuri de noroc etc.). Totul începe cu o evaluare clinică prin care vom stabili care sunt pașii de urmat pentru recăpătarea echilibrului. Urmează consilierea psihologică sau tratamentul psihiatric, inclusiv consiliere medicală pentru problemele de nutriție, în funcție de gravitatea situației. 

În cadrul procesului de recuperare oferim terapie individuală, includem chiar și partenerul sau familia pentru a vă oferim sprijinul necesar pentru a depăși toate problemele cauzate de aceste tulburări. Organizăm grupuri de suport pentru tine și familia ta.

Serviciile de reatreat pe care le punem la dispoziție în cadrul locației noastre din inima Bucovinei includ un cumul de terapii (psihoterapie individuală și de grup, educație pentru sănătate și confort, terapie prin mișcare, artterapie, meloterapie, mindfulness și dezvoltare personală) însoțite de un program zilnic cu mișcare și alimentație echilibrată. Vei avea parte de supraveghere constantă din partea specialiștilor și consiliere gratuită pentru membrii familiei pe durata retreatului. 

Și pentru că ne dorim ca tu să primești tot ce e mai bun, te susținem și după încheierea tratamentului la clinică, oricât de mult este nevoie, chiar și pe o perioadă de 12-18 luni. Tratarea tulburărilor de alimentație este, într-adevăr, un proces complex, de lungă durată, ce necesită implicarea ta completă, dar care oferă rezultate neprețuite – recuperarea libertății și a controlului asupra propriei vieți.

Este important ca orice persoană care suferă de o tulburare de alimentație să știe că aceasta este vindecabilă și că poate primi ajutor de specialitate, că poate să regăsească în sine însăși bucuria și inocența de a trăi și simți.