Metode și Terapii

Specializările multiple ale psihoterapeuților noștri ne permit să îmbinăm metode care aparțin școlilor de terapie cognitiv-comportamentală, sistemică, centrată pe client, precum și cea ericksoniană. La Clinica Aliat Suceava vei găsi sprijinul de care ai nevoie, într-o multitudine de forme de terapie recunoscute pentru contribuția în tratamentul dependențelor.

Terapia individuală

În terapia individuală, vei avea propriul terapeut, care te va sprijini în realizarea schimbărilor de viață dorite. Vei învăța modalități de a face față trăirilor emoționale, găsi cauzele profunde ale dependenței și învăța cum să îți accepți și cum să îți exprimi emoțiile într-un mod funcțional. Fii fără grijă, fiindcă tot ce vei discuta cu terapeutul va rămâne confidențial.

Terapia de grup pentru prevenirea recăderilor

Grupul ajută fiecare persoană să găsească pașii de a menține abstinența, îl încurajează și îi recunoaște schimbările făcute, și îi dă ocazia să primească strategii noi de abstinență care au funcționat pentru colegii de grup.

Terapia de grup-suport

Terapia de grup-suport creează pentru tine și ceilalți din grup un cadru de sprijin emoțional care să vă ajute în viața de zi cu zi. Poți aduce în discuție experiențe din viața personală sau profesională curentă care te-au afectat emoțional sau să vorbești despre blocaje. Membrii grupului lucrează împreună și se sprijină reciproc, empatizează unii cu alții, se susțin și validează schimbările pozitive intervenite pe parcursul terapiei.

Terapia de familie

Terapia de familie te aduce alături de familie acestuia pentru ca împreună să vă îmbunătățiți relațiile și să dezvoltați o comunicare sănătoasă. În terapia de familie, veți putea restabili atât echilibrul interior, cât și cel familial, restabili limitele personale și pe cele din relații și vorbi deschis despre sentimentele care vă apasă.

Terapia de cuplu

Relația de cuplu este baza pe care se sprijină atât echilibrul și confortul personal, cât și echilibrul întregii familii. Relația de cuplu este cadrul care le îndeplinește partenerilor nevoile de atașament și de a se conecta emoțional, de a fi înțeleși și validați. Terapia de cuplu vine pentru a oferi o nouă șansă iubirii și a ajuta relația să se dezvolte sănătos.

Ce alte terapii mai folosim?

Artterapia

Tehnicile și grupul de artterapie te îndrumă spre autocunoaștere, spre clarificarea imaginii de sine și explorarea sentimentelor într-o manieră relaxantă și creativă. Artterapia reduce nivelul de stres și anxietatea și ajută la gestionarea gândurilor negative într-o manieră benefică.

Meloterapia

Meloterapia este o formă de psihoterapie care utilizează muzica pentru a-ți îmbunătăți starea fizică și mentală. În cadrul tratamentului dependențelor, meloterapia te ajută să te concentrezi pe auz și stările fizice declanșate de muzică, cu efecte benefice asupra psihicului  – relaxare, exprimarea emoțiilor și sentimentelor într-o manieră non-verbală, întoarcerea spre sine.

Mindfulness și meditația

Mindfulness se referă la o practică terapeutică în care alegem în mod conştient să trăim în prezent, să observăm gândurile şi emoţiile noastre fără să le analizăm şi să fim în contact cu corpul nostru pentru a obține astfel liniște și relaxare. 

Meditația este o modalitate de mindfulness în care focusul este pe respirație și pe emoții. În dependențe, practicarea mindfulness-ului și meditației sprijină pacienții să se detașeze de sentimentele negative și să își îmbunătățească abilitățile cognitive, precum atenția și memoria. Mai mult, practicarea acestora ajută la tratarea stresului, anxietății, depresiei și comportamentelor compulsive.

Terapia prin mișcare și drumeții montane

În perioada de retreat, terapia prin mișcare ajută la ameliorarea stresului, relaxării și conectării la propriile simțuri și la natură.