Dependența De Jocuri Video

Cine ar fi putut crede că jocurile video pot deveni o tulburare de sănătate mintală?


Există un proiect al celei de-a 11-a actualizări a Clasificării Internaționale a bolilor și problemelor de sănătate (ICD–11) a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care include acum dependența de jocuri video.

dependenta de jocuri video

Dependența de jocuri video se caracterizează prin:

  • model de comportament de joc persistent sau recurent (jocuri digitale sau video) care poate fi online (internet) sau offline;

 

  • creșterea priorității jocului în măsura în care celelalte activități și interese sunt neglijate;

 

  • continuarea comportamentului de joc în ciuda apariției unor consecințe negative.


Modelul de comportament este suficient de grav pentru a avea ca rezultat deteriorări semnificative în domeniile vieții – personal, familial, social, educațional, ocupațional sau în alte domenii de funcționare. 

Comportamentul de joc poate fi continuu sau episodic și recurent. Ca acest diagnostic să poată fi stabilit trebuie să aibă caracteristici evidente pe o perioadă de 12 luni deși durata poate fi redusă dacă toate cerințele de diagnostic sunt îndeplinite și simptomele sunt severe. (Sursa: icd.who.int)

Când poți spune că obiceiul de a juca a devenit „prea mult” ?

Este semnalată o potențială problemă legată de jocurile video atunci când relatiile sunt afectate, când intervin probleme la școală, la muncă și probleme financiare. Poți folosi testul CAGE adaptat la gaming (este de obicei folosit pentru a detecta dependența de alcool):

  • CUT DOWN (reducere, oprire) – Ai simțit vreodată că ar trebui să reduci sau să te oprești din jucat?

 

  • ANNOYED (deranjat) – Cei din jur te-au supărat criticându-ți jucatul?

 

  • GUILTY (vinovat) – Te-ai simțit vreodată vinovat pentru comportamentul tău de joc?

 

  • EYE OPENER (deschiderea ochilor) – Jocurile sunt primul lucru la care te gândești când te trezești (deschizi ochii)?


Dacă răspunzi DA la cel puțin 2 întrebări, încadrarea ta este semnificativă clinic pentru dependența de joc.

Observă schimbări în starea ta (dispoziție fluctuantă, iritabilitate, depresie) sau în alte obiceiuri (nu mai ieși sau chiar amâni satisfacerea nevoilor primare, precum hrană, igienă); important este cât timp petreci la calculator (joci ocazional sau zilnic) și dacă îi minți pe ceilalți sau te ascunzi ca să poți juca. 

Jucatul poate fi bun sau rău în funcție de cum faci asta – nu-l lăsa să înlocuiască interacțiunea umană sau realitatea. Verifică-ți din când în când starea pentru a te asigura că tu deții controlul și nu jocul.

Cum se instalează dependența de jocuri video?

Sistemul creat de producătorii de jocuri are la bază un set de reguli denumite generic probabilități – format din timp, activitate și recompensă. 

Metoda are la baza experimentul lui B.F. Skinner (Cutia Skinner – o cușcă în care este așezat un cobai care era învățat să apese o pârghie pentru a primi mâncare). În cazul jocurilor sistemul de recompensă este mult mai complex dar legatura este evidentă. 

În general oamenii joacă pentru satisfacția de a stăpâni noi abilități, ajută dezvoltarea cognitivă și se testează în diferite situații fără consecințe grave dacă eșuează. Cu toate acestea, în munca și viața reală, sistemul de recompensă este mult mai lent și mai dur decât ne așteptăm să fie, astfel că recompensa rapidă și sentimentul de reușită devin câteva din cele mai satisfăcătoare urmări ale jocului. 

Fiind o metodă bună de refulare există pericolul crescut al formării dependenței, cu toate componentele ei – creștere a timpului jucat, toleranța și nevoia de a juca, neglijarea altor activități, continuarea jucatului în ciuda unor consecințe negative precum probleme emoționale, relaționale, profesionale/școlare.

Cum poate fi tratată dependența de jocuri video?

Tratamentul dependenței de jocuri pe calculator este similar cu al altor dependențe însă cu particularitatea dată de prezența stimulilor permanent (viața noastră se învârte de cele mai multe ori în jurul unui calculator fiind foarte dificil de controlat impulsul de a juca). 

Fiind o tulburare de control al impulsurilor se impune terapia susținută – individuală, de grup și de familie. Un factor foarte important în recuperare îl reprezintă terapia în regim rezidențial care permite clientului îndepărtarea de mediul obișnuit de viață pentru o perioadă, astfel încât să-i permita reconectarea la propria persoană și la natură, să învețe noi modalități de coping funcționale și de trai zilnic independent.