Dependența De Droguri

Dependența de droguri pare ușor de evitat. Dacă nu încerci, nu pățești nimic. Și chiar dacă încerci o dată, nu-s puțini cei în aceeași situație care spun că e și ultima dată. 

Dar drogurile sunt un pericol real, fiindcă riscurile sunt ascunse în spatele unei experiențe de câteva ore, ce promite a debloca senzații și trăiri de neatins altfel. 

Drogurile pot modifica chimia creierului și uneori, după un prim consum, șansele de a continua consumul cresc considerabil. Cum te întorci, deci, la o viață fără droguri?

dependenta de droguri

Ce este dependența de droguri?

Folosirea compulsivă a unui drog conduce la dependență, în ciuda cantității consumate. Dar de ce? Majoritatea drogurilor afectează “circuitul de recompensă” al creierului și îl invadează cu dopamină. Acest sistem de recompensă alterează în timp abilitatea corpului de a simți plăcere fără a fi impulsionat și te motivează să repeți comportamentul. 

Drogurile acționează la nivel chimic și îți pun la încercare autocontrolul și echilibrul psihic și emoțional. Învățarea, gândirea critică, memoria, comportamentul și răspunsul la stres, toate acestea sunt, de altfel, afectate.

Aceste modificări pot fi persistente, de aceea adicția are o rată mare de recădere – riscul de a consuma din nou droguri este foarte mare chiar și după ani de abstinență. Fără susținere medicală și psihologică, abstinența este aproape imposibil de susținut. Dar Clinica ALIAT Suceava este mereu deschisă la a-ți oferi ajutorul. 

Cum este descrisă dependența de droguri?

“lipsă de control”

“o tăiere, o întrerupere a legăturilor”

“boală-dedublare-evadare”

“scurtcircuitare a relațiilor”

“nevoia de a umple ceva”

“fuga de realitate și de sine”

“nu poți fără”

“îți ocupă mare parte din timp și atenție”

“neglijezi toate lucrurile care odată îți făceau plăcere”

abuzul de droguri

Cum poți învinge dependența de droguri și cum îți poți recâștiga controlul asupra propriei vieți?

Tratarea dependenței de droguri nu este o misiune ușoară, dar reușita ei este esențială pentru ca tu să îți recâștigi siguranța de sine și să trăiești o viață echilibrată. Startul este dat atunci când îți exprimi dorința de schimbare, când realizezi că puterea ta este mai presus de o dependență și urmezi programele de dezintoxicare. Dar, fiindcă este o luptă dificilă și de lungă durată, ai nevoie de susținere sinceră și de încredere pe toată perioada tratamentului ce include și etapa post-dezintoxicare. Atunci intervenim noi. 

La Clinica ALIAT Suceava ai alături o mulțime de specialiști pregătiți să îți ofere tot sprijinul de care ai nevoie. Prin servicii medicale de evaluare, tratament și monitorizare psihiatrică și programe de psihoterapie, ne asigurăm că devenim cel mai potrivit ALIAT în lupta împotriva dependenței tale. 

Începem cu tratamentul rezidențial, desfășurat la Bucovina Retreat, o locație de vis din inima Bucovinei, în care timp de 7 zile te vei alătura unui grup de oameni la fel de motivați ca tine să își ofere o a doua șansă la o viață fără adicții. Perioada de retreat presupune oferirea de servicii integrate de psihoterapie și servicii psihiatrice, cu posibilitate de cazare, atât pentru tine, cât și pentru familia/apropiații tăi, asemenea centrelor de tratament din străinătate. 

Concepute după o metodă terapeutică integrativă, programele de retreat se conformează unui plan personalizat pe nevoile tale, ce include atât activități individuale, cât și de grup, de la exerciții de dezvoltare personală și de mindfulness (conectarea la simțuri și schimbarea atenţiei de la gânduri, de la ceea ce se întâmplă în minte la ceea ce se întâmplă în jur, la trăiri), la programe de dezvoltare a condiției fizice și de activare comportamentală care iau forma unor misiuni – trasee montane parcurse alături de un terapeut sportiv. 

În cadrul programului terapeutic rezidențial în tratamentul dependențelor noi îți oferim un mediu stabil, sănătos și organizat, unde poți să înveţi din nou să te reintegrezi social, să socializezi și să respecți un program zilnic. Mai mult, te încurajăm să îți exprimi emoțiile într-un mediu securizant în care să te simți respectat şi acceptat și să redescoperi resurse personale care să te ajute să menții schimbarea.

Și pentru că ne dorim ca tu să primești tot ce e mai bun, te susținem și după încheierea tratamentului la clinică, oricât de mult este nevoie, chiar și pe o perioadă mai lungă de 12-18 luni. Tratarea dependenței de droguri este, într-adevăr, un proces complex, de lungă durată, ce necesită implicarea ta completă, dar care oferă rezultate neprețuite – recuperarea libertății și a controlului asupra propriei vieți.

Întrebări frecvente - Dependența de droguri

Deși consumul este decisiv în activarea dependenței, șansele acesteia cresc cu cât sunt mai mulți factori de risc implicați. Factorii genetici și mediul în care te dezvolți au o importanță majoră în îndreptarea către comportamentele adictive. De la relațiile de familie la grupul extins, statusul economic și în general calitatea vieții la dinamica de cuplu, stresul, abuzul fizic și emoțional, expunerea prematură la droguri – toate acestea își pun amprenta asupra deciziei de consum și a comportamentului. Mai mult, cu cât mai devreme se începe consumul drogului cu atât mai repede va progresa spre adicție. De aceea, o categorie foarte expusă și vulnerabilă sunt adolescenții, vârsta de început a consumului coborând foarte mult în ultimii ani.

Dependența lasă, ca multe altele, urme ce nu pot fi complet vindecate. Cu toate acestea, adicția este tratabilă și poate fi ținută sub control atunci când ai alături susținerea de care ai nevoie. Riscul de recădere în timpul recuperării poate fi prezent ani de zile, chiar toată viața și, de aceea, specialiștii recomandă tratamentul combinat – medicamentos și psihoterapeutic – adaptat în funcție de nevoile tale specifice. Implicarea celor dragi este, de asemenea, importantă, fiindcă dependența, deși pare o experiență pur individuală, îi afectează puternic și pe cei ce îți doresc binele și vor să îți rămână alături la fiecare pas.

Dependența transformă consumul într-o prioritate. El devine mai important decât propria sănătate, decât performanța și stabilitatea la locul de muncă și chiar mai important decât siguranța și bunăstarea celor dragi. Un adevăr crunt este faptul că dependența poate lăsa urme puternice asupra celor pe care îi iubești, amprente care ajung să conducă la rândul lor către comportamente distructive, atunci când nu există susținere. Mai mult, abilitatea de decizie și gândirea critică sunt alterate în timpul consumului și pot determina acțiuni ce odată realizate, nu mai pot fi anulate.