Dependența De Alcool
Despre consum auzim multe, dar prea puține despre felul în care se instalează dependența de alcool, încet, dar sigur. Știm că în România consumul de alcool e comun. La petreceri, la terase sau evenimente, prea rar dai de un refuz.
Dar ce se întâmplă când consumul de alcool devine mult prea uzual, când se furișează în propriul tău cămin și îți fură opțiunea de a mai refuza? Cum îți dai seama că pierzi controlul și, mai ales, cum te opui efectelor dependenței de alcool?

Cum se manifestă dependența de alcool?
Ai putea crede că un păhărel în plus nu face diferența, dar în timp, creșterea cantității de alcool conduce la toleranță. Și nu una benefică. Când corpul îți cere din ce în ce mai mult, cu greu îi spui nu. Ușor-ușor, nu doar frecvența de consum și cantitatea se schimbă, ci și realitatea pe care o experimentezi.
Disconfortul care apare în pauzele de abstinență îți acaparează simțurile, iar consumul devine o prioritate. Simptomele se manifestă atât psihologic, cât și fiziologic și fără intervenție specializată controlul devine aproape imposibil de recâștigat.
Există însă și posibilitatea de a te confrunta cu dependența funcțională. Aceasta este reprezentată de momentul în care se manifestă dependența de alcool în plan psihologic și somatic, dar alcoolul este folosit de persoana dependentă ca un fel de combustibil, care îl ajută să funcționeze în viața de zi cu zi: la muncă, în familie, în relații.
Cum recâștigi controlul asupra propriei vieți?
Tratarea dependenței de alcool nu este o misiune ușoară, dar reușita ei este esențială pentru ca tu să îți recâștigi siguranța de sine și să trăiești o viață echilibrată. Startul este dat atunci când îți exprimi dorința de schimbare, când realizezi că puterea ta este mai presus de o dependență și urmezi programele de dezintoxicare. Dar, fiindcă este o luptă dificilă și de lungă durată, ai nevoie de susținere sinceră și de încredere pe toată perioada tratamentului ce include și etapa post-dezalcoolizare. Atunci intervenim noi.
La Clinica ALIAT Suceava ai alături o mulțime de specialiști pregătiți să îți ofere tot sprijinul de care ai nevoie. Prin servicii medicale de evaluare, tratament și monitorizare psihiatrică și programe de psihoterapie, ne asigurăm că devenim cel mai potrivit ALIAT în lupta împotriva dependenței tale. Începem cu tratamentul rezidențial, desfășurat la Bucovina Retreat, o locație de vis din inima Bucovinei, în care timp de 7 zile te vei alătura unui grup de oameni la fel de motivați ca tine să își ofere o a doua șansă la o viață fără adicții.
Perioada de retreat presupune oferirea de servicii integrate de psihoterapie și servicii psihiatrice, cu posibilitate de cazare, atât pentru tine, cât și pentru familia/apropiații tăi, asemenea centrelor de tratament din străinătate. Concepute după o metodă terapeutică integrativă, programele de retreat se conformează unui plan personalizat pe nevoile tale, ce include atât activități individuale, cât și de grup, de la exerciții de dezvoltare personală și de mindfulness (conectarea la simțuri și schimbarea atenţiei de la gânduri, de la ceea ce se întâmplă în minte la ceea ce se întâmplă în jur, la trăiri), la programe de dezvoltare a condiției fizice și de activare comportamentală care iau forma unor misiuni – trasee montane parcurse alături de un terapeut sportiv.
În cadrul programului terapeutic rezidențial în tratamentul dependențelor noi îți oferim un mediu stabil, sănătos și organizat, unde poți să înveţi din nou să te reintegrezi social, să socializezi și să respecți un program zilnic. Mai mult, te încurajăm să îți exprimi emoțiile într-un mediu securizant în care să te simți respectat şi acceptat și să redescoperi resurse personale care să te ajute să menții schimbarea.
Și pentru că ne dorim ca tu să primești tot ce e mai bun, te susținem și după încheierea tratamentului la clinică, oricât de mult este nevoie, chiar și pe o perioadă de 12-18 luni. Tratarea dependenței de alcool este, într-adevăr, un proces complex, de lungă durată, ce necesită implicarea ta completă, dar care oferă rezultate neprețuite – recuperarea libertății și a controlului asupra propriei vieți.
Întrebări frecvente - Dependența de alcool
Cum știm că o persoană are o problemă de dependență?
Dependența de alcool se instalează treptat, fiind ultima treaptă într-un ”crescendo” al consumului de alcool. La început, am putea vorbi despre un consum controlat, numit și consum responsabil. Dar ce înseamnă mai exact consum responsabil? Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să nu fie depășite 2 unități de alcool pe zi sau 5 unități la o ocazie, și maximum 14 unități de alcool pe săptămână – în cazul bărbaților. În cazul femeilor și bărbaților cu vârste peste 60 de ani, nu trebuie depășite 1 unitate de alcool pe zi sau 4 unități la o ocazie, și maximum 7 unități de alcool pe săptămână. De asemenea, este recomandată în același timp cel puțin o zi pe săptămână fără consum de alcool.
Printr-o unitate de alcool se înțelege cantitatea de băutură care conține nu mai mult de 10g de alcool pur, și anume regăsită într-un pahar de vin de 125 ml sau în 330 ml de bere sau într-un shot de tărie de 30 ml.
Ce se întâmplă când consumul de alcool depășește aceste recomandări?
Creșterea consumului de alcool pentru o anumită perioadă de timp dincolo de aceste limite recomandate te plasează într-o zonă de risc, în care consumul de alcool ar putea ajunge problematic. Fără să îți dai seama, ajungi să pierzi treptat controlul, mai întâi asupra abilității de abstinență, iar apoi, asupra propriei vieți. Dependența de alcool este înșelătoare. Consumul nu trebuie subestimat și nici nu trebuie să fie realizat zilnic pentru a fi riscant.
Cum arată efectele dependenței asupra celor dragi?
Dependența transformă consumul într-o prioritate. El devine mai important decât propria sănătate, decât performanța și stabilitatea la locul de muncă și chiar mai important decât siguranța și bunăstarea celor dragi. Un adevăr crunt este faptul că dependența poate lăsa urme puternice asupra celor pe care îi iubești, amprente care ajung să conducă la rândul lor către comportamente distructive, atunci când nu există susținere. Mai mult, abilitatea de decizie și gândirea critică sunt alterate în timpul consumului și pot determina acțiuni ce odată realizate, nu mai pot fi anulate.