cap-close-up-crowd-858484

Un copil informat este un copil protejat: ce efecte are marijuana pe termen scurt și lung

Adolescenții, cel mai adesea, sunt tentați să încerce substanțe care le produc senzații …tari. Părinții și profesorii încearcă să îi convingă să nu o facă, dar, de cele mai multe ori, nu are rezultat campania aceasta de convingere.

Asta pentru că adolescenții sunt oricum înclinați să experimenteze lucruri noi și cel mai bine ar fi, în loc să li se interzică ceva, să fie informați corect cu privire la efecte și consecințe. Nu ajută, dacă ești părinte, să te faci foc și pară pentru că odrasla ta a fumat un joint. Asta nu face decât să arate cât ești de rigid, și să mineze încrederea pe care fiul sau fiica ta o are în tine. Când va face prostii mai mari vrei să vină la tine pentru ghidaj și ajutor, deci nu îl/o îndepărta prin interdicții fără argumente.

Mai bine stai la discuții cu el/ea încă din anii de școală generală, când este probabil să afle  și să i se ofere  droguri legale și „iarbă” și explică-i fenomenul. Un copil informat este un copil protejat!

Copiii trebuie să știe că toate substanțele de acest tip sunt nocive pentru creier. Nu există negociere, sau nuanță aici. Da, se face un marketing agresiv pentru legalizarea lor (mai ales a marijuanei), dar acest marketing nu vizează binele adolescenților sau a celor care nu au încercat niciodată. Este vorba de o industrie de miliarde de dolari, la fel ca tutunul și legalizarea ei ar îmbogăți câteva persoane. Copiii sunt creduli și influențabili, e foarte ușor să ajungă la concluzia că, dacă ceva merită legalizat, merită încercat. Și de la încercare la folosire frecventă și abuzivă sunt câțiva pași destul de ușor de parcurs… Copiii trebuie să stie clar consecințele și să fie conștienți că marketingul poate fi plin de mesaje nocive.

De pildă, copilul ar trebui să audă de la părinte, educator, medic, sau chiar de la polițiștii care fac educație în acest sens: „La fel ca tutunul, cel mai bine este să nu te apuci. Dar dacă ai încercat, iată care sunt efectele pe termen lung”:

 1. Paranoia: Dacă fumezi un joint, scade anxietatea, neliniștea (de dinaintea unui test, de exemplu). Dacă fumezi mai mult, anxietatea crește mai mult decât la început. Deci nu sfârșești prin a te simți bine, ci mizerabil.
 2. Dezorientare: THC este componenta psihoactivă din marijuana. Când o consumi, iei un drog psihoactiv. Te simți dezorientat, pierzi legătura cu realitatea.
 3. Aritmie cardiacă: Timp de câteva ore după fumatul unui joint, marijuana crește ritmul cardiac de până la 5 ori.
 4. Alergie: pot fi reacții alergice la planta de canabis sau la fertilizatorii ori insecticidele cu care a fost tratată planta. Unele alergii pot fi serioase, chiar fatale.

Pe termen lung pot apărea următoarele reacții:

 1. Acumulare de gudron: mai ales atunci când fumezi iarba. Gudronul se formează din particule de plantă arsă și acestea se pot acumula în plămâni și căile aeriene.
 2. Tulburări de somn. Utilizatorii de canabis pot să simtă că dorm mai adânc – somnul adânc este, de fapt, o stare de hiperactivitate a creierului – , dar somnul REM (Rapid Eye Movement), cel mai important pentru consolidarea memoriei și „curățarea” creierului, este mai superficial. Abia când atingem somnul REM ne odihnim realmente.
 3. Psihoză: un risc real. Iarba poate grăbi debutul unei schizofrenii, o boală gravă, progresivă, cu consecințe majore.

 

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

3 Responses

 1. din ce surse v-ati inspirat cand ati scris capodopera asta? ce studii si ce cercetari ati facut in acest domeniu ca sa sustineti ca „Iarba poate grăbi debutul unei schizofrenii”? asta pe langa ca folositi o terminologie de „cartier”. Apreciez ca va ocupati cu ajutarea dependentilor si va felicit insa cand scrieti un articol ideal ar fii sa nu creati dezinformare.

  1. Nu cunoști până nu ți se întâmplă și este realmente adevărat tot ce s-a spus. Nu sunt informații false sută-n mie. Dacă nu se întâmplă la o persoană din 3, nu înseamnă că celelalte două nu au nimic. Schizofrenia este un efect secundar al fumării de marij pe termen lung care începe cu un grad minor nefiind nevoie de tratament pe moment. Îți spun experiențe reale. Ascultă din jur.

 2. Buna ziua . In primul rând , ca sa va dam un răspuns , politicos ar fi sa va asumați identitatea . Nu discutam cu Moș Craciun sau cu oricare își imaginează ca știe mai bine cum se face orice . Ce nu se spune când se vorbește despre legalizarea ierbii , așa in limbaj de cartier cum spuneti ca vorbim , este că persoanele care au sub 21-22 de ani, adică nu sunt dezvoltate emoțional și fizic complet , sunt expuse la îmbolnăviri psihice, fiind mai vulnerabili și pe fondul consumului de droguri . Vă Invit să comentați după ce o să cunoasteți zeci de părinți care au copii distruși de consum, bolnavi psihic . Nu ar mai fi așa ușor de comentat .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica