shutterstock_108900479

Tutunul și riscul de psihoză

Poate nu știați, dar fumatul comportă riscuri seriose, unul dintre acestea fiind cel de acces psihotic. Și nu, nu este vorba de fumatul de marijuana, ci de vechiul nostru „prieten” – tutunul.

 

Concluzia aceasta a apărut în Acta Psychiatrica Scandinavica și British Journal of Psychiatry. Studiul cu pricina spune, nici mai mult, nici mai puțin, că fumatul poate crește riscul de psihoză, mai ales în contextul unei boli cum e schizofrenia.

Medicii psihiatri spun că fumatul poate fi un fel de automedicație pe care cel bolnav și-o administrează. Fumatul le potolește stresul, însă nu se știe exact care este mecanismul neurologic care conduce la acest efect.

Recent, oamenii de știință au început să studieze legătura dintre fumatul tutunului și declanșarea psihozei. Se știe că există o astfel de legătură între marijuana și psihoză, dar legătura dintre tutun și boala psihică nu a fost studiată îndeaproape.

În 2015 o analiză extinsă asupra legăturii dintre tutun și psihoză a fost publicată în prestigiosul jurnal medical britanic The Lancet. Autorii spuneau acolo că cei care fumează tutun în fiecare zi au risc mai mare de psihoză și de debut timpuriu al bolii psihice (schizofrenia).

În cadrul cercetărilor recente, s-a constatat că persoanele care aveau un episod psihotic erau de trei ori mai numeroși printre cei care fumau decât printre cei care nu fumau. Așadar, se pare că nicotina are un efect clar asupra sistemului dopaminergic, efect care creează premisele debutului afecțiunii psihice.

Dopamina este neurotransmițătorul implicat în mecanismul plăcerii și recompensei.

Fumatul este perceput ca un obicei plăcut, pentru că nicotina generează dopamină în creier. Un argument pentru care cercetătorii cred că există o legătură între nicotină și dopamină e acela că fumătorii fac mai rar boala Parkinson, care se caracterizează prin absența dopaminei. Schizofrenia e considerată opusul bolii Parkinson, în sensul că pare a fi cauzată de un exces de dopamină.

În studiul asupra tutunului, cercetătorii au analizat datele provenite de la 6080 de oameni, născuți în 1986 în Irlanda de Nord. Participanții aveau 15-16 ani la data începerii studiului și au răspuns unor întrebări legate de consumul de droguri sau alcool. Apoi au fost urmăriți până la vârsta de 30 de ani. Concluziile au fost clare: obiceiul fumatului de tutun a crescut riscul de psihoză la cei studiați.

Cei care fumau peste 10 țigări pe zi erau mai expuși acestui risc decât cei care nu fumau deloc. Cei care începuseră să fumeze înainte de 13 ani aveau acest risc și mai pronunțat. Chiar dacă cei studiați aveau în familie fumători sau consumatori de alcool, corelația dintre fumat și psihoză a rămas mare.

La fel e și pentru marijuana

Marijuana, se știe deja, grăbește debutul afecțiunilor mintale dacă este folosită în adolescență.

Cei care fumează canabis au un risc de 5 ori mai mare de a avea un episod psihotic, după fumatul unui joint. Acest risc este independent de antecedentele părinților de folosire a drogurilor sau alte substanțe pe care ei înșiși le iau (alcool sau droguri). Marijuana în sine are acest efect. Așadar, mare atenția la consumul de canabil în adolescență. El nu doar că intervine în dezvoltarea normal a creierului, cu funcțiile sale cognitive normale, dar crește riscul de boală psihică majoră…

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica