rezidential

Tratamentul rezidențial

Programele rezidențiale de scurtă durată oferă tratament intensiv continuu 24 ore/zi însă relativ scurt. Dependența este privită în contextul deficitelor sociale și psihologice ale unui individ, iar tratamentul se axează pe dezvoltarea responsabilității personale, precum și a productivității din punct de vedere social. Tratamentul este foarte structurat cu activități destinate să-i ajute pe rezidenți să examineze convingerile, concepțiile de sine și modelele distructive de comportament și să adopte noi modalități mai armonioase și constructive de a interacționa cu ceilalți 

In felul acesta este prezentat tratamentul rezidențial intensiv de scurtă durată de către Institutul Național American al Abuzului de Droguri (National Institute of Drug Abuse, NIDA – Principles of Drug Addiction Treatment, 2012).

În același timp, potrivit unui raport al State Associations of Addiction Services (SAAS, 2013), tratamentul rezidențial intensiv al adictiilor prezintă în sine o serie de puncte forte: destigmatizarea bolii și împuternicirea persoanei prin întărirea încrederii în capacitatea sa de schimbare și de prevenire a recăderilor, de a stabili priorități și de a lua decizii personale, de a face față stimulilor asociați consumului, îmbunătățirea funcționării sale sociale și personale, asumarea responsabilității personale pentru menținerea sănătății.

Alături de tratamentul în regim ambulatoriu, specialiștii din domeniul sănătății la nivel mondial și cercetările din domeniul adicțiilor recomandă tratamentul rezidențial intensiv de scurtă durată ca metodă eficientă de tratament al dependențelor. Un astfel de program de tratament rezidențial intensiv de scurtă durată este conceput și aplicat în Clinica Rezidențială Aliat din Suceava.

În urma anilor de activitate în tratamentul adicțiilor, specialiștii Clinicii Aliat Suceava reușesc să propună și să aplice o metodă de tratament rezidențial intensiv de scurtă durată eficientă pentru contextul țării noastre, adaptată nevoilor intrapersonale și contextului socio-cultural al momentului.

Clinica Rezidențială Aliat Suceava se află în inima Bucovinei, într-un cadru prietenos și securizant, potrivit nevoilor de tratament al persoanelor care suferă de dependență. Este o zonă foarte frumoasă și, deși vizitată de turiști, suficient de retrasă pentru a oferi intimitate.

Tratamentul rezidențial intensiv de scurtă durată al adicțiilor în Clinica Aliat Suceava presupune un tip de intervenție terapeutică în care clientul beneficiază de un program complex de terapie (individuală, de grup, dezvoltare personală și mindfulness, terapie prin mișcare, artterapie, meloterapie) pe parcursul a 4 zile cu cazare și masă în regim de pensiune.

Durata de 4 zile a unui program terapeutic rezidențial este justificată de intensitatea intervenției terapeutice și de complexitatea programului zilnic. În funcție de concluziile evaluărilor inițiale și de evoluția persoanei în timpul primului modul de tratament rezidențial, specialiștii clinicii pot recomanda revenirea în noi module de tratament la anumite intervale de timp prestabilite. Recuperarea în adicții presupune urmarea unui lanț terapeutic integrat care se poate întinde pe parcursul a 12 – 16 luni. Alături de menținerea continuității tratamentului specializat în regim ambulatoriu (terapie individuală, de grup, de cuplu și familie), includerea modulelor de tratament rezidențial intensiv de scurtă durată în recuperarea în probleme de adicții poate să asigure cea mai bună recuperare pe termen lung.

Un program de tratament rezidențial intensiv permite persoanei care suferă de dependență să se rupă pentru o perioadă scurtă de timp de mediul obișnuit de viață și să învețe abilități care să o ajute în menținerea pe termen lung a schimbării, în prevenirea recăderilor. De asemenea, învaţă din nou să îşi organizeze activităţile şi timpul, să se conformeze regulilor, să socializeze, să regăsească resurse pe care le credea pierdute sau uitate.

În prețul unui program de tratament rezidențial intensiv al adicțiilor cu durata de 4 zile sunt incluse: cazarea pentru 4 zile, în regim de pensiune, 3 mese/zi cu produse bio, locale, prețul serviciilor de tratament, cu minim 3 tipuri de terapie/zi: terapie individuală și de grup pentru prevenirea recăderilor, consult/tratament psihiatric, asistență medicală, sesiuni de dezvoltare personală și mindfulness, terapie prin mișcare sub forma parcurgerii unor trasee montane și cu exerciții sportive de indoor, artterapie, meloterapie.

Programul de tratament rezidențial este asigurat de prezența, implicarea și colaborarea echipei multidisciplinare de specialiști a clinicii, formate din coordonator medical, psihoterapeuți, medic psihiatru, terapeuți sportivi, psihologi. Specialiștii clinicii sunt pregătiți după metode internaționale care garantează calitatea serviciilor oferite, cu experiență valoroasă de lucru în tratamentul adicțiilor.

Tratamentul rezidențial intensiv oferit în Clinica Rezidențială Aliat Suceava este accesibil tuturor persoanelor care suferă de dependență, care decid să oprească consumul de substanță sau comportamentul adictiv și doresc să primească tratament psihoterapeutic intensiv pentru menținerea abstinenței și prevenirea recăderilor, reintegrarea socială și familială, redarea încrederii în sine.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

One Response

  1. Bună ziua.am un frate care consuma în fiecare zi alcool.as vrea sa îl aduc la dumneavoastră o saptamana.întrebare mea este următoarea: oferiți servicii medicale adică ce tine de perfuzii ,medicamente ce mai e nevoie pentru detoxifiere?multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica