mituri despre dependente

Top 15 mituri despre dependențe

Cuprins

de Dana Burciu, psihoterapeut, psiholog clinician Clinica Aliat Suceava

Dependențele sunt probleme de sănătate care necesită tratament medical și psihoterapeutic specializat, unde oprirea consumului sau încetarea comportamentului este doar primul pas. 

Urmează apoi procesul de recuperare psihoterapeutic, care se referă la a face schimbări de durată legate de problema dependenței – prevenirea recăderilor și schimbarea comportamentului, schimbarea credințelor asociate consumului, a stilului de viață și atitudinilor, a imaginii de sine și a modalității de exprimare și reglare a emoțiilor, a tiparelor de interacțiune în relațiile sociale și familiale. 

Cu toate acestea, există numeroase mituri despre adicții și persoanele dependente, precum ”Dependența nu se poate trata, nu ai ce face”, „Persoana dependentă este o persoană ratată, care și-a pierdut totul în viață și tot ce îl interesează e să consume”, ”Dependentul nu suferă și nu îi pasă, suferă doar cei de lângă el”, ”Nu trebuie să spui nimic despre dependența sa unei persoane dependente”, ”E vina lui că nu se lasă, nu vrea/nu are voință”, ”Dacă se oprește din consum, nu are nevoie de tratament sau terapie; când nu bea e un om perfect”.

Miturile despre persoanele dependente vin, în mare parte, din prejudecăți și stereotipuri, din imaginile asociate unui dependent de alcooldroguri sau jocuri de noroc. În același timp, miturile despre dependența în sine și mai ales, despre tratament, au uneori la bază credințe eronate, lipsă de informații sau informații parțiale. 

Riscul miturilor despre adicții este însă unul major – pot fi interiorizate și în cazul declanșării unei adicții, personal sau la un membru al familiei, ele pot fi aplicate și de aici descurajarea, neputința, vinovăția, rușinea, continuarea consumului. 

Ele pot fi obstacole în drumul de căutare a ajutorului specializat și deci, spre tratament; pot întârzia oprirea și recuperarea, timp în care dependența se agravează. Sau pot chiar afecta credințele despre tratament și prin urmare pot îngreuna evoluția favorabilă a unei persoane cu dependență deja aflată în recuperare. 

Vă invităm să povestim despre câteva din miturile pe care le-am întâlnit cel mai des ca specialiști în practica noastră în tratamentul adicțiilor. 

mituri despre dependente si adictii

Mitul 1 – ”Dependența este o boală pe care dacă o tratezi, ai scăpat! S-a vindecat și te poți întoarce la consum responsabil.”

Dependența este o afecțiune care presupune lipsa controlului în ceea ce privește cantitatea și frecvența consumului. Revenirea la un consum responsabil, ocazional, nu este posibilă în cazul dependenței – toleranța, deja instalată pentru substanța la care ai dezvoltat dependența, și lipsa controlului ”vor cere” din nou consumul tot mai mult și mai des, și asta va duce la întoarcerea la consumul inițial. 

Acesta este un mit care poate afecta persoanele aflate în tratament. Poate apărea tendința de testare a controlului asupra consumului, ca o îndoială asupra dependenței, care devine însă o capcană psihologică pentru recădere. Este important să discuți această credință cu medicul sau terapeutul tău – te poate ajuta să înțelegi cauza declanșării ei și să previi o posibilă recădere.

Mitul 2 – ”Sunt dependent toată viața, deci n-o să mai am o viață normală.”

Deseori gândul de a avea dependență poate trezi teamă, incertitudine, neputință persoanelor aflate la începutul tratamentului. Abstinența (oprirea totală a consumului și evitarea reluării) este calea spre recuperare și modalitatea de a menține sub control dependența. 

Poți avea o viață normală și echilibrată menținând abstinența de la substanța sau comportamentul la care ești dependent. Mai mult, ținând cont că dependența are în spate tipare disfuncționale de a gândi, simți și acționa, pe care ajungi să le schimbi în terapia adicției, poți să descoperi și alte beneficii și îmbunătățiri în viața ta prin menținerea abstinenței.

Mitul 3 – ”Toată lumea consumă mai mult sau mai puțin așa că este firesc, nu e o boală, doar ''am sărit un pic calul''.

De la consumul ocazional până la instalarea dependenței sunt câteva etape. Este important să fie cunoscute semnele dependenței si treptele de agravare a consumului. 

Există o serie de criterii de diagnostic pe baza cărora este stabilit diagnosticul de dependență, din care amintim toleranța (creșterea consumului în timp pentru a obține același efect), continuarea consumului în ciuda apariției unor probleme cauzate de acesta, și sevrajul la încercarea de oprire sau reducere.  

Credința că ”toată lumea consumă” și că nu ai o problemă, doar trebuie să te abții o perioadă sau să reduci, cu toate că ai dificultăți cauzate de consum, poate fi un semn de negare și ar fi potrivit să consulți un medic sau un psiholog pentru a evalua severitatea consumului tău. Asta te-ar putea ajuta să îți clarifici dacă ai dezvoltat deja sau ești la risc să dezvolți dependență și să poți interveni la timp. 

În același timp, dacă te afli deja în tratament, ești abstinent și apare credința că ”toată lumea consumă”, este adevărat că vor fi situații când toti ceilalți, cu excepția ta, vor bea; nu poți schimba că faptul că alte persoane beau. Dar poți avea opțiuni de a rămâne echilibrat în astfel de situații. Discută aceste gânduri cu psihoterapeutul sau medicul tău.

Mitul 4 – ”Adicțiile îi afectează mai ales pe cei slabi de îngeri, sau cu o moralitate îndoielnică.”

Adicția poate afecta pe oricare dintre noi, indiferent de statut, educație, vârstă, sex, familie, profesie. Fiecare persoană poate fi la risc de a dezvolta o dependență la un moment dat pe parcursul vieții. 

Mai ales că orice comportament pe care ajungem să îl facem tot mai mult și mai des pentru a obține o anumită stare emoțională și/sau pentru a evita altă stare, și continuăm în ciuda unor probleme pe care ni le cauzează și ne este dificil să îl oprim, poate deveni o adicție. 

Sentimentul de orgoliu, prin mitul că doar anumiți oameni ajung dependenți, este dăunător și poate menține stigmatizarea socială a persoanelor care suferă de dependență. 

beneficiile renunțării la alcool

Mitul 5 – ”Trebuie să ajungi la pragul de disperare pentru a căuta și primi ajutor util și real din partea unui specialist.”

Nu aștepta ca dependența sau consumul să se agraveze ca să cauți și să primești ajutor din partea unui specialist, chiar dacă încă te gândești că poate ai reuși singur. Alege să cauți sprijin cât de timpuriu. 

Mitul că o persoană dependentă trebuie să ajungă ea singură la disperare să accepte că are o problemă și să caute sprijin, poate afecta și persoanele din jurul dependentului. 

O încurajare, un îndemn autentic sau exprimarea îngrijorării față de o persoană apropiată ție pe care ai observat-o că a început să consume tot mai mult o poate ajuta să se adreseze unui specialist și să intervină de timpuriu. Poți să îi propui să o însoțești la primul consult dacă asta i-ar da confort.

Mitul 6 - "Recăderile sunt specifice oamenilor slabi și fără caracter sau putere morală." 

Dependența este o afecțiune cronică și pot exista recăderi în timpul tratamentului și abstinenței, precum în alte boli cronice (ex.hipertensiune, diabet). De aceea, fiind cunoscut acest risc, opțiunile și abilitățile de prevenire a recăderilor sunt dezvoltate în cursul terapiei adicțiilor

Dacă va exista, recăderea nu înseamnă eșecul tratamentului sau semn de lipsă de motivație a persoanei dependente; nu ține de slăbiciune sau de lipsa de putere morală. 

Recăderile pot fi situații de învățare și clarificare, pot arăta vulnerabilitățile sau abilitățile personale privind abstinența care trebuie consolidate, iar eforturile și schimbările făcute până atunci contează foarte mult, nu se anulează prin recădere. 

Mitul 7 – ”Dacă beau o cantitate controlată, nu îmi va mai fi poftă și țin sub control dependența.”

Este firesc să simți teamă și incertitudine privind gândul că ai o dependență și începerea și menținerea abstinenței. Sau nesiguranță că vei putea rezista poftei ori frica că îți va fi greu când alții vor consuma în jurul tău. 

Gândul de revenire la un consum controlat cât să fie satisfăcută pofta poate fi o capcană psihologică – poate înseamna că ai înțeles că dependența înseamnă că nu mai ai control asupra consumului, însă emoțional ți-e greu încă să accepți asta – pierderea libertății de a consuma. Este dificil, înțelegem asta. 

Orice schimbare pe care decidem să o facem ne sperie și ne poate face să încercăm să negociem. Însă când beneficiile schimbării sunt mai mari și mai valoroase decât situația de a rămâne așa, căpătăm putere și încredere. 

Ce beneficii și pierderi ai avea dacă ai fi abstinent? Ce beneficiii și pierderi ai dacă ai continua să consumi? Care sunt mai importante pentru tine? Fă o listă a motivelor pentru care ai ales să cauți și să primești sprijin pentru problema ta și discută deschis despre fricile tale.

Mitul 8 – ”Femeile au șanse mai puține de vindecare decât bărbații.”

Este adevărat că sunt câteva diferențe între femei și bărbați privind dependențele. Dacă ne referim la alcool, riscul de dependență de alcool este de două ori mai mare la bărbați comparativ cu femeile, iar femeile tind să caute ajutor mai rar în tratarea dependenței de alcool pentru că se tem de judecata celor din jur și încearcă să ascundă. 

Cu toate acestea, privind tratamentul, atât femeile cât și bărbații au aceleași nevoi de sprijin și tratament, iar recuperarea pe termen lung poate fi la fel de bună.

Mitul 9 – "Dacă sunt dependent de alcool, nu mai am cum să am dependență și de altă substanță; de exemplu, dacă nu mai beau, aș putea să consum canabis."

Dependențele se pot schimba, înlocui, sau îmbina. O persoană poate fi dependentă de mai multe substanțe sau comportamente adictive în același timp – alcool și tutun, alcool și jocuri de noroc, cocaină și pornografie, alcool și canabis. 

Sau pot fi înlocuite – dependența de alcool cu dependența de canabis, chiar dacă inițial consumul de canabis era recreativ. Dependența primară poate fi cea de alcool, însă și canabisul este un drog și poate crea dependență. 

Totodată, tendința de a înlocui substanța sau comportamentul la care ai dezvoltat dependență cu altă substanță sau comportament pe care le consideri mai ușoare sau nepericuloase pentru tine, pot declanșa recăderea la consumul inițial. 

beneficiile renuntarii la tutun

Mitul 10 – "Dependența este o boală incurabilă, oricum nu ai ce să faci să te vindeci."

Abstinența este calea de tratament a dependenței. Poate că este o afecțiune cronică în sensul că simptomele ei reapar în momentul în care reîncepi consumul, însă dependența este tratabilă. 

În același timp, abstinența înseamnă mai mult decât absența consumului; presupune și schimbarea stilului de viață, a credințelor și atitudinilor legate de consum, a tiparelor de gândire, a exprimării și reglării emoțiilor. Poate nu ește ușor, însă este posibil. 

Dacă ai gândul despre tine sau cineva drag că dependența este incurabilă și nu ai ce face, ca și cum nu îți rămâne decât să consumi în continuare și să suporți consecințele tot mai copleșitoare ale adicției, poate fi o demoralizare prin care treci sau o modalitate de amânare a responsabilității personale. 

Poveștile oamenilor care și-au tratat dependența te pot ajuta să îți recapeți speranța și să simți că poți avea putere asupra dependenței. Terapia de grup poate fi de folos în acest sens.

Mitul 11 – "Persoana dependentă este vinovată de toate problemele familiei."

Familia unei persoane cu dependență este la rândul ei afectată; membrii familiei riscă să dezvolte comportamente și reacții precum supraveghere, responsabilizare, tendință de control spre persoana dependentă, depresie, anxietate sau izolare – ca răspuns la schimbările apărute în familie în cursul dependenței. 

Cu toate acestea, nu toate problemele familiei sunt cauzate de dependență; cel puțin o parte din problemele de comunicare sau emoționale în familie este posibil să fi existat dinaintea instalării dependenței și ele trebuie identificate și ameliorate separat. 

În același timp, pot fi tipare de interacțiune disfuncționale în cadrul relațiilor de familie care pot declanșa riscul de recădere în consum. Implicarea familiei în tratament este esențială pentru recuperare.  

Mitul 12 – "Pentru femei este mai mare rușinea de a avea o problemă cu alcoolul."

Prejudecata că în cazul femeilor este mai rușinos să aibă o problemă cu alcoolul, ca și cum în cazul bărbaților este mai acceptabil, este foarte dăunătoare – poate face ca femeile care dezvoltă o problemă legată de alcool să evite să mărturisească asta celor din jur, să se judece foarte asupru, să se izoleze și să ascundă comportamentul. 

Oricine poate dezvolta o problemă de consum de alcool – fie că ești femeie sau bărbat, povestește prin ce treci familiei tale sau cuiva apropiat și adresează-te unui specialist.

Mitul 13 – "Dependentul este o persoană care consumă zilnic și nu are pauze."

Dependența este diagnosticată prin explorarea tiparelor de consum luând în calcul ultimul an, existând criterii clare de diagnostic. 

Chiar dacă nu consumi zilnic și ai pauze și perioade în care nu consumi deloc, însă atunci când reîncepi – nu ai control, consumi în cantitate și frecvență ridicate și petreci mult timp consumând, cu neglijarea altor responsabilități, continui consumul în ciuda problemelor cauzate și ai stări de sevraj (fizic sau emoțional) când te oprești, poți avea de asemenea dependență de acea substanță sau comportament. 

Este cunoscută precum consum de tip ”binge” (în salturi).

Mitul 14 – "Nu mai am dependență dacă m-am oprit din consum."

Dezalcoolizarea sau dezintoxicarea este doar prima fază a tratamentului, ajută oprirea consumului și remiterea stărilor de sevraj. Este necesară continuarea tratamentului și abordarea dependenței psihologice, unde prevenirea recăderilor este foarte importantă. 

Majoritatea oamenilor care fac dezalcoolizare / dezintoxicare fără continuarea tratamentului/terapiei, ajung să recadă după o perioadă. Tratarea dependentei implică un proces terapeutic cu mai mulți pași și etape. Nu vei fi singur, vei primi sprijin specializat să poți parcurge aceste etape și să ai o recuperare cât mai bună pe termen lung.

Mitul 15 – "Dependența de droguri este mai gravă decât dependența de alcool."

Poate că nu ai consumat niciodată alte substanțe în afară de alcool, însă și alcoolul este un drog – alterează functionarea normală a creierului și consumat în cantitate ridicată timp îndelungat poate aduce schimbări ireversibilie. 

Poate apărea acest mit în comparația cu persoanele care suferă de alte dependențe. Întreabă-te ce te face să ai acest gând și amintește-ți problemele pe care le-ai întâmpinat din cauza consumului de alcool. Sentimentul de orgoliu, că dependența de alcool nu e așa gravă precum dependența de droguri, te poate întoarce în negare sau te poate duce la risc să îți retestezi controlul.  

Este firesc ca o persoană care intră într-un program de tratament al dependenței să simtă la început incertitudine, îngrijorare, reticență, și chiar ambivalență față de schimbare, care pot fi la fel de intense precum dorința de a primi ajutor. 

Este important să discuți despre fricile tale, iar cu cât vei înțelege și sti mai mult despre procesul terapeutic, îți va fi mai ușor să menții decizia și să previi recăderile.

Specialiștii Clinicii Aliat Suceava desfășoară programe de tratament a dependențelor. 

Contactați un specialist

Ne puteți contacta pentru a discuta despre problema dumneavoastră sau a cuiva drag.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica