Programul zilnic pentru o zi de rezidență

Programul psihoterapeutic în Clinica Aliat Suceava cuprinde mai multe terapii convenționale, specializate, cu o contribuție esențială dovedită în recuperarea în dependențe. Astfel, terapeuții noștri sunt specializați în mai multe școli de terapie. În procesul terapeutic al fiecărui pacient, îmbinăm metode care aparțin școlilor de terapie cognitiv-comportamentală, sistemică, centrată pe client, precum și cea ericksoniană.

 

Terapie individuală

În terapia individuală, fiecare pacient are un terapeut personal care îl sprijină să facă schimbările de viață dorite și necesare în vederea recuperării și menținerii abstinenței. Tot ce pacientul aduce în discuție în terapia individuală este păstrat strict confidențial.

În cadrul terapiei individuale, pacientul învață modalități de a face față trăirilor emoționale, găsește cauzele profunde care au cauzat dependența, învață să își accepte și să își exprime emoțiile într-un mod funcțional și își recâștigă încrederea în sine însuși.

 

Terapie de grup de prevenire a recăderilor

În primul rând, terapia de grup de prevenire a recăderilor dă pacienților informații despre dependență. Ea sprijină pacienții să mențină abstinența de la consumul de substanță (alcool, drog etc.) sau de la comportamentul adictiv (jocuri de noroc, pornografie etc.). Grupul ajută fiecare pacient să găsească pașii de a menține abstinența, îl încurajează și îi recunoaște schimbările făcute, și îi dă ocazia să primească strategii noi de abstinență care au funcționat pentru colegii de grup.

Terapie de grup de suport

Terapia de grup de suport creează pentru pacienți un cadru securizant și de sprijin emoțional care îi ajută în viața de zi cu zi. Pacienții pot aduce în discuție experiențe din viața personală sau profesională curentă care i-a afectat emoțional sau le-a arătat o vulnerabilitate sau blocaj personal. Membrii grupului lucrează împreună și se sprijină reciproc, empatizează unii cu alții, se susțin și validează schimbările pozitive intervenite pe parcursul terapiei, aleg din povestea celorlalți ceva potrivit și pentru sine însuși care să îi ajute mai departe în recuperare.

 

Terapie de familie

Terapia de familie aduce împreună pacientul cu dependență și familia acestuia pentru a-i sprijini să comunice din nou și să refacă relațiile afectate de problema dependenței. În timpul menținerii dependenței familiile dezvoltă de cele mai multe ori tipare de comunicare și interacțiune disfuncționale, în jurul subiectului dependenței și uneori cu orientare excesivă asupra persoanei dependente. În terapia de familie, aceștia restabilesc echilibrul interior și în cadrul familiei, refac limitele personale și pe cele din relații, conștientizează și exprimă propriile emoții în mod funcțional și dezvoltă o comunicare nouă, sănătoasă.

 

Terapie de cuplu

În terapia de cuplu, partenerii sunt sprijiniți de terapeut să își rezolve dificultățile și suferința pe care le întâmpină în relația lor în nevoia de a o face mai potrivită pentru fiecare dintre ei. De multe ori, relația de cuplu este neglijată între nevoile și obiectivele de schimbare exprimate de pacienți. Însă relația de cuplu este baza pe care se sprijină atât echilibrul și confortul personal, cât și echilibrul întregii familii. Relația de cuplu este cadrul care le îndeplinește partenerilor nevoile de atașament și conectare emoțională, de a fi înțeleși și validați.