Cuprins
de Dana Burciu, psihoterapeut, psiholog clinician Clinica Aliat Suceava
Terapia de cuplu te poate ajuta pe tine și partenerul/a ta să lucrați împreună pentru depășirea problemelor în relația voastră, și, dacă vă este util, puteți face acest lucru din confortul casei voastre sau din orice loc vă aflați – online.
Odată ce eficiența psihoterapiei online este la fel de bună cu cea a psihoterapiei față în față, ea devine o facilitate de luat în considerare. Și pot exista situații când terapia față sau față nu este posibilă, și prin urmare calea online este o soluție care înlesnește posibilitatea de a lua această decizie de timpuriu.
La fel ca toate intervențiile, psihoterapia funcționează cel mai bine dacă poate fi inițiată suficient de devreme pentru ca partenerii să beneficieze de aceasta. Să explorăm care sunt avantajele psihoterapiei de cuplu în general și a modalității online în special, cum vă poate ajuta, când și de ce să o alegeți pentru a primi sprijin în depășirea dificultăților din relația de cuplu.
De ce este bine să apelăm la terapie de cuplu?
Terapia de cuplu este o formă de psihoterapie care îi implică în același timp pe ambii parteneri care se confruntă cu probleme semnificative în relația lor și pe care nu reușesc să le gestioneze singuri. Sau nu reușesc să se conecteze emoțional într-un mod funcțional și asta poate duce la frustrări, distanțare sau conflict.
Terapeutul de cuplu poate ajuta partenerii să înțeleagă perspectiva celuilalt, să găsească noi strategii de a face față dificultăților lor, să recunoască și să rezolve conflictele prin modalități sănătoase și constructive.
Relațiile pe termen lung necesită o investiție de timp, energie și angajament. În majoritatea cazurilor, partenerii pot aborda problemele care se ivesc fără ajutor profesional. Cu toate acestea, în unele cazuri, partenerii pot avea nevoie de asistență profesională pentru a le oferi o perspectivă diferită asupra problemelor lor și pentru a-i ajuta să lucreze împreună.
Există o concepție greșită că intrarea în terapie ar trebui să fie un ultim efort pentru cupluri – nimic nu poate fi mai departe de adevăr, ar trebui să fie printre primii pași! Amânarea căutării de sprijin terapeutic poate aduce cu sine agravarea problemelor, cu daune semnificative în relație care vor fi dificil de abordat chiar și de cel mai priceput terapeut.
Prelungirea problemelor poate slăbi legătura emoțională până la punctul în care să declanșeze niveluri ridicate de resentimente, detașare din relație și scăderea disponibilității partenerilor de a investi timp și energie în menținerea relației, și implicit un anagajament mai mic față de schimbare.
Iar dacă unele din obstacolele care justifică amânarea pot fi faptul că momentan nu locuiți în același loc sau că vă este greu să vă potriviți cu programele de muncă, ori că doriți să faceți terapie cu un anume terapeut din alt oraș, acestea pot fi rezolvate prin alegerea psihoterapiei de cuplu online.
Psihoterapia online se referă la servicii de psihoterapie asistate tehnologic – prin telefon și internet, si poate folosi diferite modalități de comunicare și conectare precum e-mail, video-conferință, Skype, Whataspp, Zoom, site-uri sau aplicații speciale pentru psihoterapie online etc. Se bazează pe același concept și modalități de lucru ca psihoterapia tradițională (care implică sesiuni față în față în cabinetul psihoterapeutului), doar că folosește comunicarea la distanță.
Acest tip de terapie este o soluție bună pentru oamenii care au nevoie de consiliere însă nu pot ajunge la cabinetul unui terapeut sau doresc să păstreze continuitatea terapiei atunci când au deplasări.
Printre motivele pentru care oamenii pot alege terapia online unul foarte important și frecvent este acela că percep experiența terapiei online ca una mai discretă, mai confortabilă și confidențială, inclusiv din confortul casei sau biroului lor. Se simt mai securizați să exprime dificultățile lor fără gândul că ar putea fi auziți sau deranjați.
Cum poate funcționa calea terapiei de cuplu online, ce implicații ar putea fi?

Când să apelați la terapie de cuplu online?
Relațiile romantice sunt întocmai ca un dans – fiecare partener trebuie să găsească o modalitate de a fi disponibil și de a răspunde nevoilor emoționale ale celuilalt în timp ce își recunoaște și exprimă propriile nevoi.
Nicio relație nu este perfectă sau complet funcțională, și conflictele mici sunt normale și pot să apară din timp în timp. Când conflictul este însă parte din viața voastră de zi cu zi, iar problemele cu care vă confruntați vă rănește și pare că nu găsiți modalități de a le ameliora oricât ați încercat, este cel mai indicat să vedeți un terapeut de cuplu.
Există o concepție greșită cu privire la terapia de cuplu, că este indicată atunci când relația voastră este într-un moment critic, precum divorț, infidelitate, ori pierderea unui membru al familiei. Este adevărat, este de ajutor terapia de cuplu în astfel de momente copleșitoare, însă ea este utilă în mult mai multe împrejurări relaționale și recomandată de fapt oricând simțiti că relația voastră poate fi mai bună sau simțiți că v-ați blocat în propriile soluții care nu dau rezultatele dorite.
Iar dacă un motiv pentru care amânați începerea terapiei este timpul sau dificultățile de a vă potrivi cu programul, nu adăugați prin asta încă o frustrare în a fi parteneri. Poate unul dintre voi ar dori mai degrabă terapia față în față – puteți începe cu terapie online, și când împrejurările vă vor permite mai mult și veți dori, puteți trece la cea față în față.
Terapia de cuplu online oferă aceleași beneficii precum terapia față în față, însă prin intermediul internetului. Cuplurile au ședința cu terapeutul de cele mai multe ori împreună, din aceeași locație, însă de asemenea poate fi o soluție pentru cuplurile care locuiesc la distanță, sau sunt temporar separați de motive exterioare (muncă, spitalizare etc.).
Studiile au arătat că persoanele care fac terapie de cuplu online arată niveluri de satisfacție asemănătoare celor care fac terapie față în față, este deja un aspect care nu mai trebuie verificat. Și mai ales, este mult mai eficientă terapia online decât lipsa oricărei terapii!
Poate deveni tot mai eficient pentru voi să comunicați online cu terapeutul. Poți folosi un computer, tabletă sau smartphone oriunde sunteți tu și partenerul tău, și terapeutul vă poate contacta printr-o aplicație sau program ușor de folosit și securizat, precum Skype sau Whatsapp.
De asemenea, ședința de terapie va fi programată din timp astfel încât să se potrivească programului vostru și să puteți decide dacă veți dori să aveți o sesiune video sau doar audio/telefonică.
Beneficiile terapiei de cuplu online
Înainte de toate, terapia vă poate ajuta să luați o decizie asumată în privința relației, fie să vă reconstruiți relația dacă asta vă doriți, fie să mergeți pe căi separate.
Vă poate ajuta să ascultați și înțelegeți autentic punctul de vedere a celuilalt, ceea ce e esențial în găsirea unei soluții pentru problema voastră. Terapeutul vă va însoți în comunicare astfel încât să căpătați claritate cu privire la conflictul și frustrărilor dintre voi.
În plus față de asta, calea online a terapiei de cuplu are numeroase avantaje. Terapia online vă permite ție și partenerului tău să aveți ședința de terapie de oriunde din lume, fie dacă partenerul tău este lângă tine, fie în celalalt capăt al țării.
Viața modernă ne-a făcut funcționarea de zi cu zi mai solicitantă, și avem mai multe responsabilități în timp scurt. Terapia online însă aduce oportunitatea de a lucra împreună pentru a vă îmbunătăți relația în ciuda faptulul de a fi la distanță de partenerul tău sau de a avea programe nesuprapuse.

Iată o sumarizare a beneficiilor terapiei de cuplu online:
- Te poate ajuta să îți înțelegi percepțiile și emoțiile cu privire la relația de cuplu;
- Terapia online înlătură dificultatea de a vă sincroniza programele și de a petrece mult timp în trafic până la cabinetul psihoterapeutului, inclusiv ușurează viața de părinți, fără a fi nevoiți să lipsiți mult de acasă;
- Este o variantă de terapie potrivită cuplurilor cu programe solicitante, celor care locuiesc în zone geografice izolate, care percep șofatul sau ieșirile sociale stresante, sau în care un partener are o dizabilitate care face dificilă posibilitatea terapiei față în față;
- Primiți sprijin să învățați să depășiți conflicte minore și neînțelegeri înainte ca acestea să devină blocaje majore;
- Terapia online face posibil accesul la terapeutul dorit, sau la un terapeut cu care rezonați amândoi, fără a vă limita la terapeuții disponibili în proximitate;
- Vă poate ajuta să traversați o provocare sau schimbare majoră în relația voastră, precum mutări, pierderea unui membru al familiei, probleme de sănătate, nașterea unui copil etc.;
- În același timp te dezvolți personal și devii mai conștient de nevoile tale emoționale, și să le comunici eficient;
- Calea online poate fi mai confortabilă pentru a vă deschide – vă puteți simți mai securizați în spațiul personal, și prin urmare să fiți mai autentici în a vă exprima emoțiile profunde;
- Reușiți să rezolvați confliectele și frustrările prin modalități sănătoase, cu calm și respect deopotrivă pentru sentimentele proprii și ale celuilalt.
Când nu funcționează terapia online?
- Când există violență domestică – contextul online poate să minimizeze abuzul și să crească riscul de agravare, partenerul agresat poate tinde astfel să păstreze izolarea socială;
- Cuplul nu are acces la internet sau au dispozitive vechi care pot îngreuna conexiunea și calitatea imaginii sau sunetului;
- Unul sau ambii parteneri nu au încredere în tehnologie sau se simt anxioși cu privire la terapia la distanță;
- Unul sau ambii parteneri se simt stresați sau anxioși în mediul casei, și preferă mediul cabinetului psihoterapeutului.
Beneficiile terapiei de cuplu pe termen lung
Terapia de cuplu nu este doar o investiție în păstrarea sănătății relațonale, ci inclusiv în starea de bine a fiecărui partener. Persoanele care sunt în relații de cuplu cu nivel ridicat de satisfacție și siguranță tind să fie mai fericiți, încrezători, optimiști, cu sprijin adecvat în situații de viață solicitante.
De asemenea, terapia de cuplu îi poate face pe parteneri să descopere ce apreciază la partener, nevoile lor de la o relație de cuplu și să îmbunătățească propria deschidere emoțională. Și mai ales, oferă un bagaj de resurse și după încheierea terapiei pentru a păstra echilibrul relației pe termen lung.
Dacă și tu întâmpini dificultăți în relaționarea cu partenerul de viață, sau dacă pur și simplu vrei să vă îmbunătățiți relația, te așteptăm la o ședință de terapie de cuplu, fizic sau online.