terapia cognitiv-comportamentala

Terapia cognitiv comportamentală și rolul său în recuperarea în adicții

de Dana Burciu, psihoterapeut, psiholog clinician Clinica Aliat Suceava

Recuperarea în adicții este un proces complex, de durată, care îmbină sprijinul medical și sprijinul terapeutic. Oprirea consumului de alcool sau drog și depăsirea sevrajului sunt înțelese și văzute de persoanele care suferă de dependență ca primi pași necesari în recuperare. 

Apoi însă apar multe întrebări legate de recuperare – Ce fac după ce mă opresc din consum? Cum fac să nu mă reapuc? Cum voi putea să îmi controlez emoțiile sau să rezist poftei? Ce voi face când mă voi simți deprimat sau frustrat – altădată ajungeam de cele mai multe ori să consum.

Terapia cognitiv comportamentală aplicată în adicții este capabilă să ajute persoanele dependente aflate în recuperare să își identifice și să își schimbe credințele distructive care le influențează emoțiile și acțiunile și să dezvolte comportamente adecvate de a reacționa în situații care altădată declanșau consumul de alcool sau drog ori comportamentul adictiv (jocuri de noroc, gaming etc.).

Această modalitate terapeutică poate face parte din planul individualizat de recuperare al fiecărei persoane care suferă de dependență, alături de alte componente și metode terapeutice la fel de importante și eficiente. 

De cele mai multe ori, terapia cognitiv-comportamentală este recomandată mai ales în faza de început a recuperării, unde nevoia de conștientizare și asumare a responsabilității personale în menținerea dependenței și implicit a abstinenței, redarea încrederii în sine și nevoia de a preveni reluarea consumului sunt foarte importante.

terapia cognitiv comportamentala in adictii

Ce este terapia cognitiv comportamentală?

Terapia cognitiv-comportamentală definește o formă de terapie care se concentrează pe interacțiunea dintre gânduri, emoții și comportamente, care direcționează clientul spre a conștientiza responsabilitatea personală în problemele care îl deranjează și îl afectează. 

Are la bază ideea că evenimentele și situațiile prin care trece o persoană nu sunt cauza directă a unor sentimente sau comportamente, ci mai degrabă interpretările (gândurile/cognițiile) pe care acesta le are despre acele situații conduc la anumite emoții și acțiuni.

În cazul unei persoane care suferă de dependență, terapia cognitiv comportamentală presupune că interpretările distorsionate ale acesteia asupra evenimentelor din viață ajung să o mențină în cercul dependenței. Identificarea, confruntarea și schimbarea acestor gânduri și interpretări distorsionate cu unele mai obiective și mai realiste sprijină persoana care suferă de dependență în prevenirea reluării consumului de substanțe, în creșterea stimei de sine și a capacității de auto-control.

Mai exact, terapia cognitiv comportamentală aplicată în adicții vede abuzul și adicția de substanțe ca un proces în mare parte învățat prin repetarea unor comportamente și gânduri disfuncționale, astfel încât el poate fi modificat prin schimbări la nivelul acestor gânduri și comportamente. Spre exemplu, credințele ”Nu sunt suficient de puternic pentru a renunța” sau ”Sunt un ratat” pot menține și agrava dependența, astfel încât în recuperare este necesară confruntarea, punerea lor la îndoială și înlocuirea cu gânduri mai realiste pentru a preveni recăderea în consum. 

De asemenea, terapia cognitiv comportamentală în adicții este concretizată și prin tehnici specifice cognitive și comportamentale de prevenire a recăderilor. Clientul este sprijinit în terapie să recunoască situațiile în care ajungea de cele mai multe ori să consume, să evite situațiile riscante în care ar putea fi mai vulnerabil spre a consuma și să facă față situațiilor neplăcute (de stres, emoții copleșitoare, evenimente de viață dificile) altfel decât consumând substanța.

În același timp, oprirea consumului de substanțe, confruntarea anumitor consecințe ale adicției (pierderea locului de muncă, dificultăți relaționale în cadrul familiei etc.) și schimbarea stilului de viață (evitarea anturajului de consum) pot face dificilă gestionarea emoțiilor și a gândurilor negative și intruzive. 

În acest context, pentru ca clientul să poată face schimbările comportamentale, are nevoie de sprijinul emoțional și ghidaj în terapie pentru gestionarea emoțiilor și confruntarea și schimbarea gândurilor negative. În absența unui sprijin, poate fi foarte dificil, iar probabilitatea de a relua consumul ca și modalitate învățată de a face față gândurilor și emoțiilor negative este una ridicată. Poate ajuta completarea unui jurnal zilnic, învățarea de tehnici de relaxare și de distragere a atenției, de focusare pe simțuri și pe momentul prezent, implicarea în activități care implică mișcarea.

Beneficiile terapiei cognitiv comportamentale în recuperarea în dependențe

– are o eficiență ridicată în terapia și recuperarea în dependențe (alcool, droguri, jocuri de noroc etc.);

ajută la creșterea stimei de sine și a capacității de auto-control;

utilizează instrumente de lucru de prevenire a recăderilor adaptabile, ușor de înțeles și aplicat de către client;

crește capacitatea de a face față stresului;

sprijină conștientizarea și asumarea responsabilității personale în menținerea dependenței, și implicit, prin modificarea tiparelor de gândire și comportament, în menținerea abstinenței;

este o formă de terapie validată științific, centrată pe recuperare;

poate fi utilizată atât ca terapie individuală, cât și de grup;

prin modificarea tiparelor de gândire și comportamentale, sunt dezvoltate modalități eficiente de gestionare a anxietății, depresiei, stresului;

prin modificările de comportament (evitarea situațiilor de vulnerabilitate ridicată pentru consum, aplicarea unor comportamente alternative pentru relaxare, apartenență la grup, gestionare a stresului), pot duce la schimbări personale imediate în recuperare, ceea ce poate crește sentimentul de eficiență personală și a motivației de a menține abstinența;

sprijină reîmputernicirea clientului în a face schimbări în viața personală.

Terapia cognitiv-comportamentală sprijină persoana care suferă de dependență să înțeleagă de ce se simte sau acționează într-un anumit fel și modul în care aceste sentimente si acțiuni conduc la consumul de substanțe. 

Abilitățile de înțelegere a propriilor emoții și acțiuni și de gestionare a gândurilor negative fac ca aceasta să devină mai motivată și mai bine pregătită pentru a-și învinge dependența și menține abstinența pe termen lung.

Specialiștii Clinicii Aliat Suceava aplică tehnici cognitiv-comportamentale în programul de recuperare în dependențe, cu scopul prevenirii recăderilor, atât în cadrul terapiei individuale, cât și de grup.

Contactați un psihoterapeut

Ne puteți contacta pentru a discuta despre problema dumneavoastră sau a cuiva drag.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica