Imaginează-ți țigara convențională. Scrum, fum, miros și gust neplăcut. Toate acestea, pentru o doză de nicotină livrată corpului prin fiecare țigară pe care o aprinzi.
Dar dacă ți aș spune că următoarea ta țigară poate să aibă gust de ciocolată, mentă, sau măr? Ba chiar mai mult, următoarea ta țigară poate să îți ofere aceeași cantitate de nicotină ca o țigaretă clasică, fără toate impedimentele menționate mai sus. Probabil ai fi tentat să încerci fără ezitare, căzând în capcana vaping-ului.
Sunt țigărările electronice mai sănătoase?
Țigara electronică, sau vape-ul, după cum mai este denumită aceasta, e un dispozitiv care se diferențiază de țigările convenționale prin faptul că livrează aceeași cantitate de nicotină către utilizator, dar o face prin intermediul vaporilor, nefiind necesară arderea tutunului. Practic, aceste dispozitive funcționează prin încălzirea unui lichid, inhalat de către utilizator sub formă de vapori.
Recent, au fost descoperite leziuni pulmonare asociate direct vaping-ului. Medicii americani au raportat cazuri de persoane care utilizează vape-uri, sau țigări electronice, care s-au prezentat cu simptome precum: senzația lipsei aerului, febră, tuse, vărsături, durere în piept și amețeli.
De asemenea, au existat cazuri în care aceste simptome s-au acutizat, rezultând în spitalizarea pacienților, iar în cazuri extreme, moartea acestora.

Care sunt riscurile vapingului?
Conform ELF – Europeean Lung Foundation, studiile care analizează riscurile utilizării acestui tip de dispozitive pe termen lung sunt inconsistente, întrucât acest tip de produs a început să câștige popularitate la scară largă începând din anul 2000, iar dispozitivele de vapat sunt în continuă dezvoltare, existând sute de mărci producătoare și de arome.
Cu toate acestea, studiile efectelor pe termen scurt ale vaping-ului asupra consumatorilor arată că lichidele folosite la țigările electronice conțin substanțe chimice toxice, care pot cauza cancer. Tot aceste studii au arătat faptul că există frecvente asocieri între vapori și posibilitatea de inflamație și infecție în plămâni, lucruri ce pot provoca respirație dificilă, senzația lipsei aerului și tuse uscată.
Multe substanțe nocive pot fi găsite în țigările electronice. De exemplu alcaloizi, aldehide, metale grele (nichel, cadmiu, plumb, crom), arsenic, compuși volatili organici. Produșii lichizi din glicerină și propilenglicol sunt potențial carcinogeni pentru că se oxidează până la fromaldehidă și alte elemente toxice.
Alți factori ce pot afecta inhalarea compușilor toxici sunt: condițiile de mediu, fluxul de aer, mărimea camerei, numărul altor „vapers”, vârsta la care acest dispozitiv este utilizat, voltajul bateriei, intervalul dintre pufuri…
Teama medicilor este că, în prezent, tot mai mulți adolescenți se vor apuca de consumat țigări electronice, pentru că sunt marketate ca și cum ar fi mai puțin nocive decât cele tradiționale. Așadar, țigaretele electronice schimbă percepția asupra fumatului ca obicei nociv, și îl fac să pară ceva nevinovat. Dar nu este.
Mulți fumători de țigară tradițională spun că folosesc țigara electronică pentru a se lăsa de fumat, ca o etapă intermediară până la abstinența totală. Nicio marcă de țigări electronice nu a fost aprobată drept ajutor pentru renunțarea la fumat. Principalul criteriu de aprobare pentru metodele medicale de renunțare la fumat este posibilitatea controlării nivelului de nicotină.
De asemenea, fiind metode aprobate medical, de obicei, acestea sunt recomandate de către specialiști împreună cu asistență psihologică de specialitate, pentru sprijin în lupta cu dependența. Nivelurile de nicotină din țigările electronice variază de la producător la producător și nu sunt reglementate de către agențiile de sănătate.
Mai multe despre studiu aici.
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1915314
Contactați un specialist
Ne puteți contacta pentru a discuta despre problema dumneavoastră sau a cuiva drag.