Recuperarea după o adicție poate fi una din cele mai „negre” perioade pe care le poate traversa cineva într-o viață, una dintre cel emai grele. Mai ales din cauza gândurilor intruzive care marchează perioada de încercare de abstinență…
Gândurile acestea par să invadeze mintea celui dependent cu o forță colosală. Dacă înainte consuma substanța pentru a le face să tacă, acum, când încearcă să se lase, ele au drum liber și pot fi foarte chinuitoare. Ruminația, care apare în anxietate pronunțată, sindrom de stres- posttraumatic și depresie, are acum drum fără opreliște. Sentimente de vină, de rușine, lucruri pentru care îți este frică, toate acestea îți „poluează” mintea. Tentația de a recurge la o doză sau un pahar poate fi și mai mare.
Ce se poate face pentru a ușura tranziția către abstinență
- Fă psihoterapie
Problemele vieții trebuie gestionate, rezolvate. Evitarea lor nu face decât să accentueze gândurile obsedante. Psihoterapia te ajută să pui ordine în gânduri și să faci pașii necesari pentru a te ridica. Faptul că vorbești despre lucruri care te stresează le va diminua acestora puterea afectivă și, în timp, ele vor dispărea.
- Terapia gândurilor
Se spune că „nu e cazul să crezi tot ce îți trece prin cap”. Este adevărat. Gândurile noastre sunt produsul unor neurotransmițători care pot să fie perturbați. Dacă scade serotonina și dopamina, ne invadează gândurile negre. Amintește-ți că gândurile tale sunt doar asta: efectul unor chimicale. Că pot fi influențate de vremea de afară, de ceea ce ai mâncat, sau de absența alcoolului, care, atunci când îl consumi, crește dopamina. Așadar, obișnuiește-te să mai și ignori gândurile negre care se adună sub frunte atunci când încerci să te lași de băut.
- Consultă un psihiatru
Gândurile obsessive sunt, foarte probabil, de natură obsesiv compulsivă și un anumit tratament psihiatric te poate ajuta extraordinar de bine. Nu fugi de ideea de a consulta un psihiatru, nu e nimic jenant aici. Jenant e să te chinui singur când există deja tratamente eficace.
- Nu încerca să le reprimi
Să zicem că abstinența de la alcool te face să vezi foarte clar dezastrul care a devenit viața ta. Asta te deprimă și mai tare și simți nevoia unui pahar care să mai atenueze aceste emoții teribile. Vrei să fugi de ele, dare le revin cu forță în minte. Nu încerca să fugi de ele, cel mult încearcă să îți distragi atenția vorbind despre altceva, făcând ceva intens fizic (sportul e recomandat) sau recunoscându-le și atât.
4 Responses
Exista si terapie de grup ! Alcoolicii anonimi sunt o comunitate unde se poate face terapie de grup . Alcoolicii anonimi sunt „ultima za” intr-un lant de terapie care este format din medici psihiatri ,psihologi si apoi Alcolicii Anonimi , Narcoticii Anonimi .
Tratamentul și recuperarea din dependență urmează pași specifici . In același timp, aceste etape sunt personalizate, in funcție de particularitățile persoanei care dorește sa iasă din dependență. Nu există un tratament șablon pentru toată lumea. Sigur ca grupurile de suport sunt o veriga importantă a acestui demers și sunt recomandate .
Am incercat cu psihiatrul ,dar am cheltuit doar bani ,fara un rezultat.Nu cred ca este un medicament care sa inhibe dorinta de a bea alcool.
Medicatia psihiatrică ajuta mult in procesul de dezalcoolizare și de menținere a abstinenței realizând compensarea chimică a creierului . Însă nu este suficient . Pe lângă medicație , este necesară dorința și motivația de a începe și urma un plan terapeutic de recuperare care presupune și terapie individuală , de grup și familială .