The concept of drug problems

Recăderea în consum ar putea fi pe viitor tratată medicamentos

Cercetări publicate în revista Addiction Biology de către un grup de cercetători de la Universitatea din Bath arată că există potențiale noi tratamente pentru combaterea recăderii în consumul de droguri.

Recăderea în consum este o mare problemă în tratamentul adicțiilor. Majoritatea celor care consumă droguri recad în consum, în medie cam la 12 luni de abstinență. Recăderea este provocată de diverși stimuli. Stimultii care generează recăderea pot fi locurile prin care dependentul trece și care îi amintesc acestuia de senzația de după doza luată, obiectele asociate cu substanța, drogul în sine, stresul de toate felurile.

În acest studiu făcut de medicii și cercetătorii Univesrității din Bath și Surrey, s-a urmărit comportamentul animal legat de adicție și nevoia de morfină. După ce au fost făcuți dependenți, șobolanii au învățat să asocieze anumiți stimuli din mediu cu morfina. După ce drogul nu li s-a mai administrat, s-a observat că au un comportament clar de căutare a drogului în prezența stimulilor asociați.

Echipa de cercetători a dorit să testeze efectul administrării unui blocant al unui neurotransmițător numit acetilcolină, implicat în procesele de memorie. Ei au testat efectul blocării unui anumit receptor de acetilcolină – receptorul Alpha7 nicotinic- pentru a vedea dacă asta previne recăderea. Substanța numită metilicaconitină (MLA), care provine dintr-o planta numită Dephinium, a prevenit selectiv recăderea (dar nu și căutarea inițială a drogului) la șoareci și șobolani deopotrivă.

Această observație i-a impulsionat pe cercetători să investigheze aria corticală responsabilă de efectul dat de MLA și au identificat un punct în hipocampusul ventral. Hipocampuslul este cunoscut pentru rolul său în memorare, și aria ventrală este asocită cu memoria emoțională, o legătură evidentă cu tot ceea ce ține de adicție.

Profesoara Sue Wonnacott, de la Departamentul de Biologie și Biochimie al Universității din Bath, a declarat: este un pas înainte care leagă sistemul cholinergic, cel asociat cu adicția la nicotine, de mecanismele de recădere în cazul altor droguri tari, cum sunt opioidele. Mai trebuie să facem cercetări pentru a descoperi mecanismele cerebrale implicate, dar descoperirea aceasta deschide perspectiva ștergerii amintirilor legate de drog, amintiri care fac recăderea foarte probabilă.

Doctorul Chris Bailey, de la Departamentul de Farmacie al Universității din Bath a comentat: „Adicția la drog este foarte prost tratată în acest moment și descoperirea aceasta aduce speranțe noi. Un pas major care urmează este să vedem dacă MLA blochează recăderea în cazul altor droguri. Avem deja probe în acest sens, în cazul animalelor, că este eficace împotriva unui opioid puternic precum heroina. Dacă MLA are efecte similar împotriva altor droguri precum cocaina, atunci aceasta ar fi cu adevărat o descoperire extraordinară.

 

Articole recente:

Cum se manifestă dependenţa de marijuana?

Ce este dependenţa de cumpărături?
Ce cauzează dependenţa?

 

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica