Cuprins
de Dana Burciu, psihoterapeut, psiholog clinician Clinica Aliat Suceava
Te invit să povestim despre schimbări, evoluție și dezvoltare personală. Dă-mi, te rog, voie să te întreb: Tu ce ai vrea să îmbunătățești la tine?
Poate abilitățile de comunicare, implicarea în relații, atingerea obiectivelor, productivitatea, starea de bine? Cred că te gândești din când în când la asta. Și poate apoi te lași preocupat de responsabilitățile de zi cu zi, și te desprinzi de gândurile la tine. Și peste ceva timp poate din nou, ceva îți readuce aminte de ”obstacolele” personale – un articol de dezvoltare personală, un film, o poveste, sau alteori un eveniment prin care treci.
Poate dura o vreme până să decizi să începi un proces de dezvoltare personală, să faci ceva pentru tine, să vrei să schimbi. Să crești personal. De ce poate dura până îți asumi decizia dezvoltării personale? Pentru că de multe ori poate suna mai ușor decât e de fapt, pentru că nu înseamnă nici pe departe replici motivaționale sau o intervenție situațională.
Este un proces de durată, de profunzime, funcționează atunci când este asumată pe deplin și nu este mereu confortabilă. Ci chiar invers, te poate provoca și scoate din confort. Dar mai bine – ce înseamnă mai exact dezvoltarea personală?
Ce este, de fapt, dezvoltarea personală?
Dezvoltarea sau creșterea personală este o întoarcere spre sine și concentrarea pe modalități de a fi o variantă mai bună a propriei persoane, implică creșterea mintală, emoțională, socială și spirituală care să permită trăirea unei vieți productive și satisfăcătoare în societatea din care faci parte.
Îmbunătățește conștientizarea de sine, stima personală, și te apropie de aspirațiile pe care le ai, îți poate aduce claritate și bucuria de a trăi. Cuprinde dezvoltarea și îmbunătățirea tuturor aspectelor unei persoane – atitudinea și sentimentele pe care le are despre sine și impactul lor, consolidarea abilităților de viață și formarea unei stime de sine realistice și sănătoase.
Poate fi dorită de persoanele care sunt afectate de problemele pe care le au în relațiile cu ceilalți, sau care suferă din cauza stimei de sine scăzute, anxietății sau depresiei. De asemenea, poate fi adresată persoanelor care simt că nu pot evolua dincolo de un prag sau care chiar au un succes ridicat, dar care doresc să îți îmbunătățească eficiența, abilitatea de a simți intimitate în relațiile cu ceilalți, sau nivelul lor general de plăcere și satisfacție față de viață.

Care este rolul psihologiei în dezvoltarea personală?
Dacă ne gândim că psihologia studiază psihicul și comportamentul uman, atunci dezvoltarea personală devine o parte a psihologiei. Dacă privim dezvoltarea personală ca o abordare psihologică în sine, atunci ea devine studiul și practicarea creșterii personale umane. În această perspectivă, cuprinde orice proces psihologic care îi ajută pe oameni să se dezvolte și îmbunătățească în toate aspectele vieții lor.
De obicei, dezvoltarea personală are ca baze conștientizarea de sine și aplicarea cunoștințelor și tehnicilor psihologice. Cu toate că ”dezvoltarea personală” este tot mai mult un concept folosit în contexte tot mai variate, la bază rămâne un proces psihologic.
Cui te adresezi dacă dorești să începi un proces de dezvoltare personală?
Nu există un singur mod sau program care să ajute o persoană să se dezvolte emoțional și personal. Poate implica consiliere psihologică și coaching periodice sau poate presupune psihoterapie specializată constant și intensiv, o perioadă mai lungă de timp.
Abordarea sprijinului spre scopul dezvoltării personale este făcută ținând cont de nevoile specifice ale persoanei, și este astfel aplicat în mod unic, personalizat. Poate include o varietate de intervenții, modalități terapeutice și tehnici comportamentale.
Este foarte importantă în creșterea personală și emoțională ”potrivirea” dintre terapeut/consilier și client. Această potrivire este cel mai bine evaluată nu prin revizuirea acreditărilor profesionistului, ci prin capacitatea clientului de a se raporta la acestea, de a simți că i se potrivesc, că îl ajută efectiv. Însoțirea și îndrumarea în dezvoltarea personală de către un profesionist te poate ajuta în trăirea unei vieți mai sănătoase și împlinite.
Ariile de dezvoltare personală des întâlnite și aduse în procesul terapeutic includ conștientizarea de sine, abilitățile de comunicare și de relaționare, abilitățile de rezolvare de probleme, restructurarea modului de gândire, grija pentru sine – compasiunea, îngrijirea, introspecția; rezolvarea conflictelor, atitudinea față de schimbare și necunoscut, abilități de organizare, colaborarea și munca în echipă.
Conștientizarea de sine este calea creșterii personale. Odată ce te înțelegi pe tine însuți, gândurile, sentimentele și motivațiile, poți începe să faci schimbări în viața ta pentru a te alinia cu aspirațiile și valorile tale. Dezvoltarea personală este un proces care necesită efort și timp.
Prin urmare, fii răbdător și perseverent, ești pe drumul spre o viață mai bună, în care să te simți mai împlinit, relaxat și mulțumit. Vei depune efort, pas cu pas, în dezvoltarea ta umană pentru a debloca noi oportunități, experiențe și relații. Iar schimbările pozitive se vor reflecta în toate domeniile vieții tale, precum un efect al undelor ca atunci când arunci o pietricică într-o apă. Este o investiție valoroasă, în tine, spre tine.
Așadar – Tu ce ai vrea să îmbunătățești la tine?
Ce este important pentru tine? Care sunt aspectele care alcătuiesc cine ești ca persoană? Cum știi la ce să lucrezi mai întâi și de cât timp este nevoie? Care sunt lucrurile care te vor ajuta să îți atingi obiectivele? Ce poți începe să faci acum?
Te așteptăm la o ședință de terapie, fizic sau on-line!