psiholog vs. psihiatru

Psiholog vs. Psihiatru: Când și la cine trebuie să mergi?

de Călin H. Bârleanu, psiholog clinician Clinica Aliat Suceava

Psiholog vs. psihiatru: la cine trebuie sa mergi?

În mod ideal şi ludic, la fiecare cu măsură. Pentru că lumea în care trăim este departe de ideal, şi mai ales pentru că viaţa reprezintă o serie de stimuli puternici şi, adesea, greu de gestionat, fără a mai menţiona evenimentele cu potenţial traumatizant, uneori avem nevoie de suportul unui specialist pentru a redobândi echilibrul, fie că vorbim despre cel emoţional, fie că avem în vedere deosebit de fragila chimie a creierului. 

Pentru a nu exista confuzii în privinţa ajutorului specializat de care poate fi nevoie, la un moment dat, propunem aici o discuţie despre principalele aspecte ale celor două profesii-„chemări”. Despre consilier, psihoterapeut, psiholog şi psihiatru se tot vorbeşte, însă confuzia cea mai importantă rămâne cea care se face atunci când la mijloc sunt psihologul şi psihiatrul. 

Amândouă profesiile activează în domeniul sănătăţii mentale şi comportamentale. Motiv pentru care am şi evocat trăsătura principală a celor două profesii – chemarea. Aceasta poate fi înţeleasă în multe feluri, dar nu prin excluderea răbdării, curiozităţii, rezilienţei emoţionale şi empatiei. 

Psiholog vs. psihiatru: care este diferența?

Psihologia, ca ştiinţă, se preocupă de studiul emoţiilor, reacţiilor, deci a comportamentului uman, care nu face altceva decât să descrie, uneori mai mult, alteori, indirect şi foarte subtil, un tipar mental de reprezentări. 

Psihiatria este ştiinţa care se apropie mai mult de medicină, prin studiile de specialitate, tratând bolile mentale şi comportamentele deviante din perspectivă neurologică şi chimică. Prin urmare, folosind medicaţie specifică, de suport în tratarea afecţiunilor. 

În timp ce psihiatrul înţelege boala dintr-o perspectivă neurologică, are în vedere şi componenta genetică, prin pregătirea medicală specifică. Studii importante arată că între comportamentul agresiv şi genetică se află o relaţie strânsă, dar nu imposibil de întrerupt. 

Alte studii, pe aceeaşi tematică, arată că genele sunt cele care trasează direcţia întregii existenţe umane, inclusiv în detaliile care privesc ordinea, regulile şi respectarea acestora. Pe de altă parte, se cuvine să păstrăm în vedere că, dacă ne referim la ordine şi lege, factorii comportamentali joacă un rol la fel de important. 

Motiv pentru care psihologia, şi nu doar cea socială, s-a preocupat de felul în care un comportament sau altul, este de fapt, învăţat, preluat. Psihologul este cel care analizează presiunea şi influenţa exercitată de grup asupra individului sau, uneori, asupra unei minorităţi. 

Psihiatria înţelege şi cunoaşte căile creierului, modalitatea de funcţionare a sursei tuturor gândurilor şi cogniţiilor, în timp ce psihologia abordează comportamentele care generează disconfort sau suferinţă. Ambele profesii pot trata prin intermediul terapiei, utilizând prin urmare, procesul de comunicare, cuvântul. 

Psihiatria are totuşi posibilitatea de a aborda afecţiunea prin intermediul psihofarmacologiei, în timp ce psihologia are ca principală sursă de recuperare şi vindecare, puterea cuvântului şi abordarea procesului de comunicare şi a universului comportamental care aparţin clientului şi mediului în care a crescut şi/ sau trăieşte.

Psihologia se mai ocupă şi cu o dimensiune a vieţii care nu preocupă psihiatria decât în foarte mică măsură: oamenii sănătoşi din punct de vedere emoţional. Acceptând că „sănătatea” este doar o convenţie, la fel de sensibilă în faţa timpului ca „frumuseţea” sau „bunătatea” (care au evoluat, în sensul schimbării, enorm în ultimile decenii), nu excludem evenimentele care provoacă frustrare sau uşoară confuzie. 

psiholog vs psihiatru

Un accident, o despărţire sau un examen ratat pot afecta diferit oamenii. În timp ce unii trec repede peste anumite evenimente, alţii rămân blocaţi în efectele lor, uneori reluându-le în cap la nesfârşit şi potenţându-le singuri laturile distructive. 

Micile neajunsuri ale vieţii, marile decizii, pe de altă parte, mai ales când se exercită presiuni mari de tip subiectiv (mama şi tata aleg pentru copii profesii sau meserii în funcţie de realizătrile şi aşteptările intime care nu au nici o legătură cu capacităţile copiilor sau cu dorinţele acestora) au nevoie uneori de ajutorul psihologului pentru a se cristaliza şi pentru a se obţine sentimentele de împlinire şi echilibru.

Frica nejustificată, stresul permanent, uneori fără obiect declanşator evident, insomnia sau orice altă tulburare de somn, de consum alimentar, sau abuzul de substanţe sau de comportamente, ar trebui să declanşeze un semnal de alarmă şi să direcţioneaze oamenii, de obicei, spre psiholog. 

După caz, dacă vorbim despre comportamente deviante, sau despre alte afecţiuni cum ar fi schizofrenia sau tulburările de atenţie, psihiatria ar putea aduce beneficii importante în starea clienţilor, cu toate că adesea îmbinarea muncii psihologului cu cea a psihiatrului se dovedeşte rodnică şi plină de sens terapeutic. 

Am început cu gândul la idel, într-un sens jucăuş. Viaţa însă ne arată că nimic sau prea puţine sunt ideale, cu atât mai puţin, jucăuşe. Obiceiul, a cărui putere nu se va stinge decât odată cu specia umană, este să „ne căutăm” atunci când este o nevoie concretă. 

La pediatru, la medicul de familie, la analizele de sânge, luând sau nu în calcul istoricul de familie, adoptând sau NU (într-un sens zdrobitor, de cele mai multe ori) un stil de viaţă care să ne permită ieşirea din linia „cardiacă” sau „diabetică” în a cărei descendenţă ne aflăm, se poate observa inclusiv în cabinetul psihologilor şi a psihiatrilor nevoia de ajutor în faza acută a suferinţei, cu exclusivitate. 

De la nevoile şi suferinţele trupului, până la cele ale minţii, stăm acasă sau la serviciu sau alergăm între ele ignorând o suferinţă care nu face decât să se ascundă mai bine şi mai adânc. Este deja o emblemă a omului aşteptarea şi speranţa că binele sau echilibrul să apară ca prin miracol. 

Uneori, tocmai această speranţă poate fi recadrată în cabinetul specialistului în sănătate mentală pentru a obţine rezultate, pentru a readuce echilibrul şi chiar convenţia la care ne raportăm atât de des – sănătatea. 

Contactați un specialist

Ne puteți contacta pentru a discuta despre problema dumneavoastră sau a cuiva drag.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica