psihiatrie1

Psihiatrie

Dependența de o substanță – alcool sau droguri -, poate îmbolnăvi, pe langă afectarea creierului, și alte organe vitale, precum ficatul, pancreasul, sistemul digestiv. Cu toate acestea, abstinența, tratamentul medical, alimentația sănătoasă și schimbarea stilului de viață pot favoriza condițiile necesare vindecării organismului, fizic și psihic. Este un proces complex, de lungă durată, care solicită toate resursele persoanei, implicarea, forța motivațională, însă care oferă rezultate neprețuite – recuperarea libertății, a controlului asupra propriei vieți.

În procesul de tratare a dependenței, evaluarea și monitorizarea medicală psihiatrică reprezintă o verigă esențială. Recomandarea tratamentului medicamentos, stabilirea problemelor emoționale asociate, monitorizarea evoluției stării psihice a persoanei pe parcursul tratamentului de către medicul specialist psihiatru sunt părți importante ale planului personalizat de tratament, răspunzând nevoilor specifice ale persoanei cu o problemă de dependență.

De asemenea, în această etapă, este importantă colaborarea cu familia sau persoanele apropiate – prieteni, colegi de serviciu, pentru explorarea trecutului dependenței, istoricului medical personal și familial, a manifestării dependenței, a felului în care aceasta a afectat viața pacientului de-a lungul timpului.

Tratamentul medicamentos prescris de medicul psihiatru, atât pentru problema de dependență, cât și pentru problemele psihice asociate, ajută persoana în menținerea abstinenței și în restabilirea unui ritm zilnic de viață cu activitate, alimentație și odihnă optime, în creșterea tonusului emoțional și în stabilizarea emoțională.

Astfel, medicul specialist psihiatru al clinicii monitorizează continuu starea de sănătate mintală a pacienților pe parcursul întregului tratament și face îndrumări spre alți specialiști, pentru investigații medicale, în cazul identificării unor probleme de sănătate fizică.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica