shutterstock_573403333 (1)

Mitul personalității dependente

Există oameni mai predispuși la dependențe decât alții?

Studiile arată că nu există un anumit tip de personalitate care să te predispună la dependență.

Mulți sunt dependenți de cafea, de ceai sau de muncă (sunt workoholici). Alții sunt dependenți de sport, de droguri sau de jocuri de noroc. Unele ne fac mai rău decât altele, dar toate, potențial, sunt nocive. Dependența de sport e tot ceva nociv pe termen lung. De cea de muncă ce să mai spunem? Workoholicii nu sunt nici fericiți și nici sănătoși.
Bine, dar sportul este bun, nu e așa?

Sigur că este bun. Doar că există persoane dependente de sport, care nu se simt deloc bine atunci când nu își iau doza zilnică de adrenalină dată de alergare sau de sala de forță. Și nu este vorba doar de un discomfort minor, ci de o neliniște reală. Sunt persoane care nu se opresc din a face sport nici atunci cțnd sănătatea le este afectată. Când au o entorsă sau o ruptură de ligament, ele merg în continuare la sală. Este un comportament irațional, care poate fi numit „depedență comportamentală”. De sport, da. Adică de ceva în esență pozitiv.

Un pahar de vin e ok, e chiar bun pentru sănătate, o sticlă pe zi nu mai este așa de bună. Orice e bun în viață, dar cu măsură. Adicția începe:

  • Atunci când obiceiul interferează cu viața de zi cu zi și afectează alte activități; dacă nu te poți abține să te uiți în telefon când studiezi, înseamnă că ai o depedență de internet.

 

  • Atunci când renunțarea la acel obicei pentru o perioadă de timp se însoțește de simptome de rău fizic și psihologic, de dorința ascuțită de a consuma din nou

 

  • Atunci când anxietatea scade numai dacă obiceiul acela este reluat

 

  • Atunci când omul respectiv are senzația că nu controlează obiceiul respective, ci că este controlat de el.

Dacă aceste caracteristici sunt prezente, atunci vorbim despre o dependență.

Ce dependențe putem inventaria?

Să începem cu cele mai clare: de alcool, de tutun, de droguri ilicite, de jocuri de noroc. Mai puțini sunt însă conștienți că poate au dezvoltat o depedență de: mâncare, de folosirea internetului, de sex, de sport, de muncă, de shopping. Adică niște adicții comportamentale care îndeplinesc criteriile listate mai sus.

Exită multe studii care arată că, dacă cineva are o dependență de ceva, de o substanță sau comportament, cel mai adesea devine dependent și de altele. Sunt multe persoane dependente de alcool care fumează foarte mult. Mulți care muncesc enorm și sunt dependenți cronici de cafea. De obicei, cei care încearcă să se lase, de fapt înlocuiesc o dependență cu alta, pentru că acea dependență avea un rol afectiv important (de reducere a anxietății, de obicei) așa că alt obicei vine să îl înlocuiască pe cel la care persoana încearcă să renunțe.

Cine dezvoltă o dependență?

Sunt mulți factorii implicați în dezvoltarea unei adicții. Sunt, de obicei, implicați factori genetici, prezența unui părinte cu depedendență. Sau trăsături de personalitate nevrotice (anxietate, nefericire, predispoziția de a avea emoții negative) și un nivel de autocontrol mai redus (impulsivitate, lipsă de organizare).

Dar mulți oameni cu trăsături nevrotice nu dezvoltă dependențe. Așadar, nu există un anume tip de personalitate care să fie mai predispus la a dezvolta dependențe decât alte tipuri de personalitate. Dacă faci ceva anume foarte mult timp (sunt oameni care stau și citesc toată ziua, de pildă) nu înseamnă că ai dezvoltat o dependență de acea activitate. Însă, dacă încetarea respectivei activități este însoțită de neliniște, de lipsă de stare, atunci da, vorbim de o adicție.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica