73da217f1f719b4e6c7811119e48f524Inviorarem

Mişcarea, un atu al programelor de tratament al dependenţelor

Un model de bună practică: Clinica Rezidenţială Dorna Arini din cadrul clinicii ALIAT Suceava

 

Practicate în joacă sau ca activitate recreativă, exerciţiile fizice pot conduce nu doar la scăderea tensiunii psihice şi la îmbunătăţirea formei fizice, ci şi la o mai bună cunoaştere de sine şi la dezvoltare personală. Este, uneori, o oportunitate de consolidare a încrederii că reuşita ţine de tine şi de capacitatea ta de concentrare şi mobilizare a resurselor personale. Reprezintă contextul perfect de testare a limitelor şi de formare a unor atitudini şi abilităţi de viaţă precum cooperarea, lucrul în echipă, loialitatea sau respectarea regulilor, în special în cazul grupurilor. Te poate învăţa despre sacrificiu şi întrajutorare, despre respectul pentru ceilalţi şi pentru diferenţele dintre oameni.

Exersată constant, mişcarea devine obişnuinţă, iar beneficiile pe care le observi încă de la început îţi schimbă modul în care priveşti timpul liber. Începi să-ţi dai seama cât de plăcut este să te simţi „în formă”, după numai câteva minute de destindere musculară, şi, dacă eşti o persoană mai degrabă sedentară, efectul este chiar uimitor. Am cunoscut această stare într-o călătorie mai puţin obişnuită, un info-trip cu scopul de a înţelege mai îndeaproape, prin experimentare, ceea ce reprezintă o manieră terapeutică originală pentru tratamentul dependenţelor, în Dorna Arini, judeţul Suceava.


Am trecut, timp de două zile, împreună cu colegi din presă, printr-o experienţă memorabilă alături de pacienţii aflaţi într-un program de tip rezidenţial creat de una dintre cele mai noi clinici de tratare a dependenţelor din ţară, Clinica ALIAT Suceava. Alături de terapia de grup şi individuală, artterapia cu măşti sau exerciţiile de dezvoltare personală, am simţit din plin efectele mişcării, care este o componentă esenţială a tratamentului oricărei forme de dependenţă.

Cadrul natural în care se află amplasată rezidenţa constituie în sine un spaţiu terapeutic – odată cu exerciţiile în aer liber şi drumeţia prin rezervaţia naturală Tinovul Mare Poiana Stampei, am descoperit mirosul pământului, al vegetaţiei, sunetele pădurii şi m-am bucurat de ceea ce am simţit pentru ceilalţi fără a scoate o vorbă; au fost momente, şi nu puţine, în care cuvintele ar fi fost de prisos.

 

Dependenţa atrage după ea deprecierea capacităţii fizice a organismului, pentru mulţi dintre pacienţi aceasta însemnând perioade mai scurte sau mai lungi de inactivitate, de izolare în casă sau de lipsă efectivă de mişcare, mergând până la dificultatea de a se da jos din pat sau de a-şi lega şireturile la pantofi. În programul clinicii rezidenţiale, activităţile de mişcare au un loc clar stabilit şi se realizează sub coordonarea domnului Mihai Androhovici, terapeut sportiv, de la care am aflat o serie de detalii privind semnificația alegerii metodelor de lucru cu corpul şi obiectivele acestei componente terapeutice, care se derulează pe parcursul a patru zile, începând cu a treia zi de rezidenţă. Ideea centrală a programului de iniţiere a mişcării este aceea de reconectare cu natura. Terapia se realizează multidisciplinar – la aceste drumeţii participă şi ceilalţi colegi de echipă, cu scopul de a observa reacţiile în grup ale pacienţilor, dacă respectă regulile, dacă relaţionează bine cu ceilalţi, în afara spaţiului clinicii. Şi progresul se vede mult mai uşor în acest mod.

 

„Ai un trunchi sănătos sau, cel puţin, încerci să iei seva din el şi s-o mişti şi atunci şi la nivel mental se produc alte legături. Reuşesc să-mi îndrept spatele şi să fiu demn. În momentul în care fizic am început să mă reabilitez, şi demnitatea mea este alta.” (Mihai Androhovici)

 

Având în vedere particularităţile fizice, efortul este dozat optim pentru fiecare pacient, în funcţie de stadiul la care se află acesta din punct de vedere fizic, ţinând cont de eventuale accidente anterioare sau probleme medicale care l-ar putea împiedica să realizeze un anumit tip de mişcare. De asemenea, pacienţii primesc indicaţii despre cum pot continua să facă exerciţii acasă, utilizând mobilierul disponibil, o minge de tenis, o coardă elastică sau alte obiecte la îndemână. Scopul acestor activităţi este îmbunătăţirea stării fizice şi a celei psihice, prin reglarea respiraţiei, respectarea regulilor, dezvoltarea spiritului de observaţie, învăţarea lucrului în grup, a cooperării şi a solidarităţii: grupul impune o medie a lucrului – unii sunt mai bine pregătiţi fizic, alţii, mai puţin, şi atunci trebuie găsit un ritm mediu. De altfel, această formă de rezidenţă vine ca o recompensă a eforturilor anterioare, se află la capătul unui drum pe care pacienţii l-au parcurs în programele anterioare ale clinicii ALIAT. Nu ajungi aici decât dacă eşti pregătit, gata să te concentrezi 100% e ceea ce ai de făcut.

 

Prima dintre cele patru zile este una de intrare în efort, prin care se introduc în activitate drumeţia (un traseu combinat, de asfalt şi de drum forestier) şi beţele de trekking, care antrenează mişcarea la nivelul trunchiului superior şi solicită coordonarea braţ-picior, foarte util de stimulat în special pentru cei care consumă alcool şi au deficite în această zonă. A doua zi este mai intensă, cu un traseu care, în general, implică o distanţă mai mare de parcurs şi o înclinare a pantei diferită, mai complicată. Vârful de efort este în a treia zi – ziua provocărilor –, care include activităţi de escaladă, de căţărare – în zona Pietrele Doamnei, dar şi pe vârful Rarău, în cazul în care plouă. A patra zi se coboară şi se merge prin pădure, o combinaţie de asfalt cu drum forestier, dar pe o distanţă mai lungă.

Pe parcursul drumeţiilor nu se fumează şi, deşi unii dintre ei sunt fumători, această regulă măreşte provocarea.

 

„Am avut, într-o rezidenţă, o persoană care, deşi a avut probleme la un picior, în urma unui accident de maşină, s-a ambiţionat, spunându-şi că vrea să facă acest lucru, şi a fost minunat să-i vezi satisfacţia pe faţă la final – «am fost acolo!»”. (Mihai Androhovici)

 

Progresul este monitorizat inclusiv prin realizarea de fotografii pe trasee, cu păstrarea confidenţialităţii (întotdeauna fotografiile se fac din spate), iar pacienţii se uită la ele şi văd ce au realizat.

Mulţi dintre ei revin în alte rezidenţe nu pentru că au recidivat, ci pentru că au progresat şi vor să lucreze la un alt nivel. Atunci când se realizează reevaluarea activităţii fizice, se constată că şi-au îmbunătăţit alimentaţia, că reuşesc să bea mai multă apă, că au mai renunţat la ţigări, că încep să meargă în parc pentru a se reconecta cu natura; se constată, de asemenea, că au reuşit să-şi organizeze un program cu nepoţii sau cu copiii şi ies în parc mai mult, folosesc mai mult bicicleta. Consolidarea progreselor se face pas cu pas. Una dintre lecţii importante în acest proces de vindecare este aceea că trebuie să lupţi pentru tine şi pentru ceea ce, teoretic, meriţi.

Clinica Rezidenţială Dorna Arini, aflată la 10 km de Vatra Dornei, este conectată cu Clinica ALIAT Suceava, care implementează aici cu succes terapia integrată şi conceptul inovator de rezidenţă, prin care pacienţii urmează o terapie specializată în regim rezidenţial de scurtă durată, care reprezintă un pas important în post-cură. În doar un an de la înfiinţare, ALIAT Suceava a înregistrat 350 de clienţi şi prestează peste 150 de servicii lunar. Clinica este şi un exemplu de bune practici în domeniu, cu potenţial de dezvoltare, care a găsit mijloace de sustenabilitate prin aplicarea cu succes a acestui model de business.

 

Din 2015 până astăzi, tratamentul rezidenţial a atras în jur de 100 de clienți, în rezidenţe de maxim 6 persoane, care continuă terapia şi care au devenit abstinenți. Specificul tratamentului rezidenţial este îmbinarea tratamentului ambulatoriu cu cel rezidenţial intens şi o post-cură complexă de 8 luni – 1 an. Un alt element de noutate este combinarea terapiilor în tratamentul rezidențial: programe de terapie sportivă cu trasee montane de parcurs în 1-2 zile alături de terapeutul sportiv, terapie de grup, intervenţii individuale, exerciţii de dezvoltare personală şi de mindfulness, jocuri sportive de indoor, artterapie, terapie ocupațională etc.

 

Fondată în 1993, Asociaţia ALIAT este una din primele organizaţii profesionale care activează în domeniul adicţiilor, prin dezvoltarea de programe la nivel naţional pentru prevenirea şi tratamentul dependenţelor. În 2014 a devenit clinică de sine stătătoare, dezvoltându-se într-o reţea naţională prin înfiinţarea a încă 6 clinici în ţară, în Constanța, Brașov, Suceava, București.

Serviciile ALIAT Suceava adresează o nevoie importantă din comunitate, cea de tratament şi terapie susţinută post-cură, fiind servicii specializate psihiatrice, psihoterapeutice – individuale şi de grup, precum şi de intervenție familială – grupuri de suport pentru menţinerea abstinenţei şi prevenirea recăderilor. Pacienții vin în special din toată zona Moldovei: Iaşi, Vaslui, Piatra Neamț, Bacău şi Suceava, dar şi Bucureşti şi chiar din străinătate (Olanda).

De asemenea, Clinica organizează workshop-uri de consiliere pentru membrii familiei dependenţilor.

„Rezidenţa nu este un tratament de detoxifiere sau dezalcoolizare, nu este un tratament medical sau un tratament minune. Tratamentul adicţiilor în regim rezidenţial reprezintă un element de relativă noutate în România. Am văzut cât de importantă este motivaţia personală pentru schimbare şi cum se implică în terapie, ca parteneri de proces, clienţii noştri. Am observat că rezidenţa, conceptual, funcţionează eficient dacă persoana vrea să facă o schimbare în viaţa sa. Programul terapeutic propus de noi funcţionează”, declară Alina Ciupercovici, Coordonator Regional ALIAT (Alianţa pentru Lupta Împotriva Adicţiilor şi Toxicomaniilor), Manager Clinica ALIAT Suceava.

 

Echipa clinicii ALIAT Dorna Arini care a organizat vizita de studiu şi căreia îi mulţumesc pentru deschidere şi generozitate este formată din: Alina Laura Ciupercovici – manager clinica rezidenţială ALIAT Dorna Arini şi clinica ALIAT Suceava, psihoterapeut, specialist adictolog; Sirius Alexandru Vaideș – coordonator medical; Andrei Perdeica – medic specialist psihiatru; Dana Georgiana Macoveiciuc – psiholog clinician şi psihoterapeut; Loredana Bălan – psiholog şi Mihai Androhovici – terapeut sportiv. Mulţumirile mele se îndreaptă în egală măsură către pacienţii care au făcut această întâlnire de neuitat prin sinceritatea şi încrederea acordate pe parcursul întâlnirii noastre.

 

Articol realizat de Maria Niculescu

 

Sursa: http://www.businesswoman.ro/ro/index.php?p=articol&a=10206

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica