psihoterapie online

Psihoterapie online: Tot ce trebuie să știi în 2024!

de Dana Burciu, psihoterapeut, psiholog clinician Clinica Aliat Suceava

Ce este psihoterapia online?

Psihoterapia online se referă la servicii de psihoterapie asistate tehnologic – prin telefon și internet, si poate folosi diferite modalități de comunicare și conectare precum e-mail, video-conferință, Skype, Whatsapp, Zoom, site-uri sau aplicații speciale pentru psihoterapie online etc.

Se bazează pe același concept și modalități de lucru ca psihoterapia tradițională (care implică sesiuni față în față în cabinetul psihoterapeutului), doar că folosește comunicarea la distanță. Atunci când psihoterapia tradițională nu este accesibilă sau disponibilă, psihoterapia online este o alternativă la fel de eficientă, și chiar cu câteva avantaje în anumite situații. Mai mult, pentru unii oameni și în unele împrejurări, este singura variantă prin poate fi primit accesul la psihoterapie și ajutor de specialitate.

Multe persoane care au făcut terapie față în față în cabinetul terapeutului înainte de a face terapie online au exprimat anumite beneficii ale ședințelor desfășurate online (faptul că nu se mai deplasează la cabinet și că găsesc mai ușor disponibilitate în programul zilnic pentru programarea ședințelor) și au observat că eficiența terapiei se păstrează, alegând chiar continuarea în această variantă. 

De asemenea, foarte multe cursuri au început să fie desfășurate online, devenind mai prezentă în mintea oamenilor varianta de comunicare la distanță pentru a putea căpăta ce au nevoie, de contectare cu ceilalți. Asta a dus la o creștere a disponibilității și încrederii date psihoterapiei în mediul online în general.

Alte persoane pot începe și alege de la început terapia online pentru că doresc să lucreze cu un anumit terapeut specializat pe problema cu care se confruntă (traume, dependențe, probleme de cuplu etc.), și care poate nu practică în proximitatea locuinței lor, au dificultăți privind deplasarea la cabinet sau vulnerabilități privind sănătatea și siguranța personală, devenite foarte importante în contextul pandemiei actuale.

Terapia online poate fi de sine stătătoare – exclusiv la distanță, fără ședințe față în față în cabinet, sau complementară – în combinația cu terapia în persoană. De asemenea, poate fi desfășurată prin internet – web, telefonic sau scris.

Este eficient să consulți un psiholog online?

”Merită să fac psihoterapie online? Este la fel de eficientă ca psihoterapia față în față? Este la fel de sigură, îmi este asigurată confidențialitatea? Dar dacă mă voi simți inhibat de faptul că privesc spre un ecran și îmi va fi greu să mă deschid, să mă exprim? Dacă nu voi putea să mă simt confortabil cu terapeutul?”.

Acestea sunt câteva din întrebările pe care oamenii și le pun atunci când se gândesc la decizia de a apela la psihoterapie online. Anul 2020, al izbucnirii pandemiei, a dus pentru o perioadă desfășurarea multor servicii în mediul online, psihoterapia fiind unul dintre ele. Această schimbare însă a deconstruit în același timp multe dintre temerile legate de psihoterapia desfășurată online.

test depresie online

Avantaje și dezavantaje ale psihoterapiei online:

În primul rând, tot mai multe studii arată că psihoterapia online poate fi la fel de eficientă ca psihoterapia tradițională, în cabinetul terapeutului, doar că folosește comunicarea la distanță. 

Sunt necesare anumite reguli clare pentru funcționarea psihoterapiei online, precum: asigurarea că ai o conexiune bună la internet sau semnal bun în rețeaua telefonică, de un dispozitiv (telefon, computer, tabletă etc.) și de instalarea aplicației alese de comun acord cu terapeutul pentru desfășurarea ședințelor; disponibilitatea ca timp – să poți fi pregătit și disponibil la ora programată, și să ai un spațiu în care să poți sta cât se desfășoară ședința în care sa te simți în siguranță și în intimitate, fără distrageri exterioare majore (zgomot, alte persoane etc.).

Cu toate acestea, psihoterapia la distanță poate avea deopotrivă avantaje și dezavantaje pe care fiecare persoană care apelează la această variantă de terapie ar trebui să le cunoască.. Câteva din avantajele psihoterapiei online pot fi:

 • este disponibilă și accesibilă de oriunde chiar dacă ai un stil de viață dinamic, cu multe deplasări;
 • implică resurse de timp, energie mai reduse (reducerea timpului alocat ajungerii la cabinetul terapeutului);
 • poți alege un psihoterapeut anume, specializat pe nevoia ta, însă care are cabinetul de practică profesională în alt oraș și ar fi prea dificil să te deplasezi pentru ședințe;
 • se păstrează calitatea și eficiența serviciilor de psihoterapie, bazându-se pe aceleași modalități de lucru ca psihoterapia tradițională;
 • poți avea posibilitatea de a face psihoterapie cu un terapeut din țara ta, cu comunicare în limba natală, în cazul în care ai emigrat în altă țară;
 • poate fi utilă pentru persoanele cu dificultăți la nivelul motivației (depresie severă, anxietate, dependență etc.), unde motivația scăzută este balansată de faptul că pot avea acces facil la terapie, din confortul casei lor;
 • poate fi uneori singura modalitate de a avea acces la psihoterapie și ajutor de specialitate – zone mai izolate, mediile rurale aflate la depărtare de marile orașe;
 • este la îndemână pentru a asigura intervenții mai intensive, cum ar fi cele în criză, în situații de despresie severă, atacuri de panică, risc suicidar, sau în tulburări psihice unde funcționarea persoanei poate fi afectată încât să îngreuneze deplasarea la cabinet (dependențe, anumite fobii etc.).

Dintre dezavantajele posibile ale terapiei online putem menționa:

 • pot apărea probleme tehnice (semnal telefonic prea slab, probleme de conexiune la internet) care pot împiedica buna desfășurare a unei ședințe de terapie online, aspect care poate crea disconfort;
 • unele persoane au dificultăți în familiarizarea cu tehnologia sau o anumită reticență (spre exemplu întâlnită mai des la persoanele vârstnice);
 • în situațiile în care ambele variante de psihoterapie sunt disponibile, poate fi mai utilă terapia față în față în anumite situații (dificultăți de comunicare și încredere în ceilalți, izolare socială, stare depresivă), unde ieșirea din zona de confort și interacțiunea față în față pot avea efecte terapeutice în sine;
 • poate fi dificilă uneori observarea limbajului non-verbal al clientului (poziția corpului, expresii faciale), mai ales în comunicarea telefonică sau prin scris, știindu-se faptul că comunicarea și conectarea este ușurată de de limbajul corpului, tonalitatea vocii, expresiile faciale;
 • poate necesita o durată mai lungă la începutul terapiei pentru stabilirea încrederii în terapeut și a sentimentului de siguranță emoțională; poate fi dificil pentru o persoană să aibă încredere într-un terapeut pe care nu l-a văzut înainte față în față.

Cum se desfășoară prima ședință de psihoterapie online?

În prima ședință de psihoterapie online, dacă este cu suport video, primează cunoașterea cu terapeutul și analizarea împreună dacă puteți colabora în terapie. Terapia înseamnă înainte de toate un contact uman și o relație, unde compatibilitatea și sentimentul de siguranță și confort cu terapeutul sunt foarte importante și contribuie la deschiderea clientului și respectiv la eficiența terapiei. 

De asemenea, în prima ședință sunt clarificate nevoile și așteptările clientului de la terapie; după ce acestea sunt analizate în funcție de cât sunt de realiste și de măsura în care terapeutul are competențele necesare de formare (terapeuții pot avea formări diferite, anumite competențe), sunt stabilite obiectivele terapiei, numărul aproximativ de ședințe pentru început și care ar fi schimbarea pentru client care ar reflecta că nevoile sale de la terapie au fost îndeplinite. 

Ulterior primei ședințe, psihoterapia online urmează cursul psihoterapiei tradiționale, cea din cabinetul terapeutului, cu stabilirea programărilor pentru ședințele viitoare.

Ce este important dacă alegi să faci terapie online?

Este importantă informarea legată de psihoterapeutul ales, că acesta deține drept de liberă practică și competențe în psihoterapie. Dreptul de liberă practică arată că este recunoscut de Colegiul Psihologilor din România ca având studiile și formările în psihologie și psihoterapie care să asigure buna practică profesională și calitatea și eficiența serviciilor de terapie.

De asemenea, poți adresa întrebările pe care le ai despre psihoterapia online și desfășurarea ședințelor, posibilele temeri și reticențe pe care le ai, așteptări, nevoi, nelămuriri.

Dacă în terapia față în față, ședința este precedată și urmată de drumul spre cabinetul terapeutului și apoi spre casă, este importantă în terapia online să îți dai un răgaz înainte și după ședință, să poți intra în starea necesară întoarcerii spre sine și spre ce ai nevoie sa lucrezi în terapie, și de a-ți așeza emoțiile declanșate și conștientizările avute în cadrul ședinței.

Mă poate ajuta un psiholog / psihoterapeut online?

Psihoterapia online ajută. Sunt situații în care este singura variantă disponibilă pentru o persoană pentru a primi suport psihoterapeutic. Este știut faptul că psihoterapia tradițională, față în față, este recomandată în primul rând în contextul deciziei de a apela la psihoterapie. 

Contactul interpersonal și spațiul securizant al cabinetului ajută clientul să se deschidă și să își asume la un nivel mai profund travaliul său emoțional și terapia. De aceea, poate fi recomandat, dacă este posibil, în măsura disponibilității clientului și terapeutului, îmbinarea psihoterapiei online cu psihoterapia în persoană. 

Cu toate acestea, în situațile în care psihoterapia online este singura variantă disponibilă, ea este eficientă, dovadă fiind studiile care au cercetat eficiența terapiei online și clienții mulțumiți care continuă terapia online, și cu siguranță este de preferat această variantă decât lipsa unei terapii.

Dacă dorești să te dezvolți, să rezolvi anumite dificultăți, sau pur și simplu să le previi, te așteptăm la o ședință de terapie online, din confortul casei tale.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica