dependenta comportam

Jocurile de noroc și alte comportamente compulsive

Dependența nu se referă numai la substanțe, cum ar fi alcoolul sau drogurile. Când vorbim despre dependență vorbim și despre comportamente compulsive, comportamente care dau dependență. De exemplu, jocurile de noroc. Acestea oferă recompense imediată și rapid îl pot face pe omul care a „dat de gust” să neglijeze alte aspecte ale vieții, să piardă bani, să piardă respectul celorlalți.

Cum recunoști o dependență comportamentală? Cel care a pierdut controlul asupra unui comportament are următoarele caracteristici:

  • Simte nevoia de a investi tot mai mulți bani în jocul respective, pentru a obține același nivel de plăcere.
  • Iritabilitate când încearcă să nu mai joace, lipsă de stare, agitație.
  • Face eforturi să se lase dar se reapucă des.
  • Se gândește deseori la joc.
  • Stresul emoțional îl face să joace (ca să uite sau să își distragă atenția).
  • Pierderile de bani îl stersează și investește și mai mulți bani, pentru a-i recupera.
  • Omul începe să mintă pentru a-și acoperi nevoia de joc.
  • Activitatea (jocul) pune în pericol alte relații sociale (familia, locul de muncă, etc).
  • Disperarea îl face să ia cu împrumut bani de la alții.

Ce alte comportamente addictive mai vedem: păi folosirea internetului a devenit adictivă pentru mulți. Se adaugă jocurile video, vizionarea compulsive de pornografie. Chiar și munca (workoholismul) și cumpărăturile fără număr și fără sens pot fi trecite la capitolul adicții comportamentale.

În prezent, una din adicțiile prea puțin abordate ca atare pare să fie cea de social media. Sunt mulți copii și adolescenți care astăzi nu pot trăi fără telefon și au pierdut demult controlul asupra folosirii acestuia. Din păcate, cei care dezvoltă tehnologia o fac având ca scop ca noi să devenim dependenți de ea (se numesc chiar așa: „ingineri ai adicției”) și să pierdem controlul asupra folosirii, să nu îi rezistăm. Ce e bine de făcut? Să le spunem copiilor noștri despre aceste pericole de a pierde controlul și să îi învățăm cum să și-l exerseze, să și-l întărească. Să ne amintim noi înșine că e nevoie de autocontrol. Pentru că este abilitatea cea mai importantă pentru succes în viață.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica