Întrebări frecvente

Vă invităm să vizualizați secțiunea Intrare în tratament pentru mai multe detalii. Vă rugăm să luați legătura cu unul din specialiștii Clinicii Aliat Suceava dacă aveți întrebări suplimentare, doriți să vă asigurați că ați înțeles bine procedura de intrare în tratament sau doriți programare pentru evaluare inițială în vederea programării pentru tratament rezidențial.

Locația desfășurării programului de tratament rezidențial se află în inima Bucovinei, într-un cadru prietenos și securizant, potrivit nevoilor de tratament al persoanelor care suferă de dependență. Este o zonă foarte frumoasă și suficient de retrasă pentru a oferi intimitate. Întreaga zonă oferă prilej de relaxare și mișcare în aer liber, drumeții montane, confort mintal. Fiecare pacient are cameră personală, cu baie inclusă. Regimul alimentar (format din 3 mese pe zi) poate fi adaptat nevoilor medicale ale pacienților noștri (hepatic, hiposodic, vegetarian). De asemenea, pacienții noștri au la dispoziție în permanență apă, ceai, fructe proaspete. Grupul de pacienți cu care lucrăm într-o rezidență este format din maxim 10 persoane. Pacienții noștri sunt supravegheați în permanență de către echipa de specialiști a clinicii pe toată perioada rezidenței.

Echipa clinicii este multidisciplinară, din ea făcând parte:

  • managerul clincii
  • coordonator medical
  • medic psihiatru
  • psihoterapeuți
  • terapeuți sportivi

 

Toată echipa este specializată în tratamentul dependențelor, cu pregătire academică complexă și de lungă durată. Psihologii și psihoterapeuții noștri sunt acreditați de Colegiul Psihologilor din România în specialitățile psihoterapie și evaluare psihologică. Au pregătire și experiență în școli și metode terapeutice diverse (psihoterapie de cuplu și familie, hipnoză, psihoterapie centrată pe client, psihoterapie orientată spre soluții, metoda experențială, cognitiv-comportamentală, transgenerațională). Multidisciplinaritatea echipei Clinicii Aliat Suceava permite adaptarea și personalizarea intervenției terapeutice la specificul fiecărui pacient pentru recuperarea cea mai bună pe termen lung.  

Principiul de bază al echipei de specialiști este prețuirea confortului și siguranței fiecărui pacient, procedurile de tratament sunt realizate cu profesionalism și atenție continuă nevoilor pacienților.

Programul de tratament rezidențial are o durată de 7 zile, justificată prin intensitatea intervenției terapeutice și complexitatea programului zilnic. Acest program de 7 zile începe cu evaluarea psihologică  și psihiatrică a fiecărui pacient care se află în grupul de terapie din acea săptămână, format din maxim 10 persoane. Acesta reprezintă un prim pas în începerea programului complex de tratament și terapie, care ne permite să observăm într-un mod obiectiv și profesional granițele și limitele personale, și să ne adaptăm intervenția. În fiecare zi, pacienții noștri participă la sesiuni de grup care au ca și scop prevenirea recăderilor, psihoeducație și informare în ceea ce privește dependența lor, precum și dezvoltarea lor personală. Fiecare pacient face și terapie individuală ca parte a programului său de recuperare. Pe tot parcursul rezidenței, este supravegheată starea medicală a pacienților și administrarea medicației de către coordonatorul medical al clinicii. Programul conține și alte terapii complementare, precum și o parte importantă dedicată terapiei prin mișcare și traseelor montane. Toate acestea se desfășoară într-un cadru foarte primitor pe parcursul a 7 zile, cu cazare și masă în regim de pensiune. În această perioadă, pacienții noștri înțeleg problema de dependență cu care se confruntă, cum să evite reluarea consumului, și pot învăța din nou să îşi organizeze activităţile şi timpul, să se conformeze regulilor, să socializeze, să regăsească resurse pe care le credeau pierdute sau uitate.

Programul de tratament este structurat și intensiv, cu intervenții terapeutice zilnice. O zi tipică de program terapeutic în Clinica Aliat Suceava include două ședințe de terapie de grup, terapie individuală, terapie prin mișcare, timp pentru sine, teme terapeutice de la terapeutul personal sau cel de grup, asistență medicală prin administrarea tratamentului.

 

Toate persoanele care ne-au călcat pragul au menționat ca și condiție esențială în recuperarea lor respectarea unui program și a unor reguli de rezidență. Programul rezidenței poate fi flexibilizat în funcție de nevoile pacienților, de condiția medicală, de interesele și ablitățile pe care le au, de sex, vârstă, condițiile meteorologice. Totuși, această flexibilizare nu înseamnă încălcarea regulilor și a programului rezidenței.

Pe toată perioada rezidenței, grupul de pacienți este însoțit de întreaga echipă terapeutică. Nu este permisă ieșirea pacienților din locația noastră fără a fi însoțiți de un membru al echipei clinicii.

Clinica Aliat Suceava oferă servicii de terapie și tratament și pentru membrii familiei unei persoane cu dependență. Acestea sunt oferite atât în regim ambulatoriu, cât și în regim rezidențial. Serviciile de terapie ambulatorie sunt parte integrantă a planului de tratament al unei persoane cu dependență și ajută la echilibrarea relațiilor din familie.

Serviciile de tratament rezidențial se desfășoară printr-un program de terapie care durează 3 zile în care 3 până la 5 familii sunt susținute de echipa terapeutică a clinicii să conștientizeze și să exprime propriile emoții în mod funcțional. De asemenea, programul dă familiilor informații legate de dependență și codependență. O altă parte valoaroasă a serviciilor rezidențiale pentru familii este grupul de suport format în urma programelor derulate pe parcursul acestor ani.

Până acum, în funcție de nevoile pacienților noștri și a familiilor lor, am derulat programe de tratament rezidențial destinate exclusiv membrilor familiilor, dar și programe pentru familia întregită – membrii familiei împreună cu persoana dependentă. Programele rezidențiale sunt anunțate pe site-ul clinicii și rețelele de socializare.

Durata programului de tratament rezidențial este de 7 zile, justificată de intensitatea intervenției terapeutice și de complexitatea programului zilnic. În  funcție de evoluția pacientului în timpul rezidenței, specialiștii clinicii pot recomanda continuarea programului de tratament rezidențial prin revenirea în noi module. Acestea vor consolida recuperarea și vor fi parcurse de către pacient în 12-18 luni, fiecare nou modul cu durata de 7 zile.

Un program complet de recuperare care durează 12-18 luni poate să aibă între trei și cinci module de tratament rezidențial. Este important ca între modulele rezidențiale să se continue tratamentul și terapia în regim ambulatoriu care să susțină schimbările personale începute. Acest model ajută pacientul să rămână în mediul lui de viață, să își păstreze relația cu familia, să își păstreze relațiile funcționale, să își găsească un loc de muncă potrivit pentru el/ea, într-un mod natural și dinamic.

Pentru a-ți rezerva un loc în programul rezidențial, trebuie să achiți un avans din costul total al unei săptămâni de tratament. Avem listă de așteptare astfel încât programările se fac cu cel puțin două săptămâni înaintea intervalului programului de tratament. Restul costului va fi achitat în momentul sosirii în rezidență. Poți plăti prin transfer bancar sau cash.

Este necesar să aveți îmbrăcăminte și încălțăminte lejeră pentru interior pentru uz zilnic, și îmbrăcăminte și încălțăminte pentru terapia prin mișcare și drumețiile coordonate de terapeutul sportiv. De asemenea, este necesar ca articolele de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru exterior să fie adaptate sezonului și zonei montane (bocanci, căciulă, mănuși – obligatoriu pe timp de toamnă-iarnă). Clinica pune la dispoziția clienților prosoape. Fiecare pacient este rugat să își aducă personal produsele de toaletă necesare pe timpul șederii în rezidență.

Familia te poate vizita în perioada rezidenței, dar nu în timpul programului terapeutic. Vizita familiei trebuie anunțată echipei terapeutice cu cel puțin o zi înainte pentru coordonarea programului.

Pacienții pot folosi telefonul și au acces la internet pe timpul șederii doar în timpul liber. Sunt reguli importante de rezidență respectarea și implicarea în programul zilnic și odihna în timpul nopții.

Este permis fumatul în zonele special amenajate. Este strict interzis fumatul în interiorul spațiului comun și al camerelor personale.

O regulă de bază a programului de tratament rezidențial în Clinica Aliat Suceava este aceea că fiecare pacient își asumă faptul că nu poate părăsi spațiul clinicii pe durata celor 7 zile de program, în afara drumețiilor sau sesiunilor de mișcare sub însoțirea terapeutului sportiv. În cazul încălcării acestei reguli, programul de tratament rezidențial este încheiat, cu rezilierea contractului de prestări a serviciilor rezidențiale.

În urma rezidenței, fiecare pacient primește un plan de intervenție terapeutică care cuprinde pași care vor fi parcurși într-o perioadă de aproximativ 12-18 luni. Acești pași presupun continuarea terapiei în regim ambulatoriu, monitorizarea tratamentului medicamentos dacă este cazul, și revenirea la anumite intervale de timp în rezidențe de consolidare a recuperării.

Tratamentul de continuare a recuperării în regim ambulatoriu presupune prevenirea recăderilor prin intervenţii psihoterapeutice susţinute şi potențial tratament medicamentos. Programul psihoterapeutic este unul individualizat, adaptat în funcție de particularitățile și nevoile clientului, de prioritățile de intervenție terapeutică, de obiectivele personale identificate de către client și stabilite împreună cu terapeutul.

După încheierea recuperării, pacienții intră în perioada de monitorizare a evoluției post-tratament, prin consultații medicale și psihoterapeutice periodice, mai rare, însă importante ca sprijin pe termen lung. Este important pentru pacienți să știe că pot apela la serviciile clinicii ori de câte ori au un moment de viață mai dificil și au nevoie să primească sprijin. O parte din pacienți doresc după încheierea recuperării să ofere sprijin și mentorat altor pacienți aflați în etape incipiente de tratament și pot răspunde întrebărilor acestora raportându-se la valoaroasa experiență personală.

Contactați un terapeut

Ne puteți contacta direct pentru a discuta despre problema dvs. sau a cuiva drag la numerele de telefon 0744285178 / 0720863222.