incest_emotional

INCESTUL EMOȚIONAL

Incestul emotional sau incestul mascat este reprezentat de situatia in care parintele cauta suport emotional in copilul sau, suport care ar fi sanatos sa fie cautat intr-o relatie dintre adulti. Copiii pusi in aceasta pozitie se pot simti privelegiati pentru ca parintele imparte informatii cu el sau cauta suport in el creand un sens al apropierii. Insa in aceasta situatie nevoile copilului pot fi ignorate ceea ce duce la consecinte grave in dezvoltarea pe termen lung.

Cu siguranta este de dorit ca parintii si copii sa fie apropiati insa intr-o relatie sanatoasa parinte – copil parintii prioritizeaza nevoile copilului. Cand copilul este pus intr-o pozitie de satisfacere a nevoilor emotionale ale parintelui se creeaza o dinamica nesanatoasa in care copilul devine adult si parte din copilaria lui este furata. Este important de precizat faptul ca parintii care folosesc acest tip de dinamica nu realizeaza impactul negativ asupra comportamentului copilului si nu intentioneaza sa ii faca rau. Insa impactul si raul este acolo oricum.

Cel mai des incestul emotional are loc atunci cand casatoria sau relatia parintilor este fragila, la un parinte singur sau in cazul in care dinamica este perturbata de infidelitate,violenta domestica, doliu, abandon, transmiterea transgenerationala, boli mintale ori adictii. Unul sau amandoi parintii cauta suport emotional in copil punandu-l la mijloc. Confuzia de roluri si informatia nepotrivita varstei copilului si nivelului lui de dezvoltare il pot coplesi.

Copiii care au fost pusi intr-o astfel de situatie au dificultati in a stabili granite in indeplinirea nevoilor lor fara a se simti vinovati si intampina probleme in intimitatea vietii de adult. Incestul emotional poate creea un sens nesanatos de loialitate si obligatie fata de un parinte care duce la o relatie de dragoste / ura intre parinti si copii. In legatura cu abuzul de substante apar sentimente de inadecvare, stima de sine joasa si diferite comportamente compulsive cu privire la munca, sex si mancare.

Lupta de a ramane intr-o relatie de acest fel le poate afecta dezvoltarea in mai multe feluri:
– nevoia de a se simti special in raport cu ceilalti fiindca asa l-a facut sa se simta parintele;
– conceptii gresite despre relatii  ce pot duce la perfectionism si stima joasa fiindca copilul nu este” echipat pentru a sustine si intelege “ natura problemei adulte;
– complex de vinovatie –presiunea pusa pe copil poate duce la sentimente de inadecvare mai ales cand este criticat, atunci cand nu vine in intampinarea nevoilor adultului, avand un impact negativ asupra stimei de sine si a increderii in propria persoana;
– probleme in relatii – poate creste cu idei gresite despre relatiile din jur astfel ca limitele impuse de ceilalti sa fie vazute ca respingere rigida; pot cauta relatii care mimeaza experienta din copilarie si repeta ciclul si pot crede ca doar unul detine puterea intr-o relatie;
– lipsa de asertivitate – pus fiind in pozitia de a satisfice nevoile adultului neglijandu-si propriile nevoi, creste neavand oportunitatea de a spune nu si astfel asociaza  asertivitatea cu egoismul sau cu alt comportament similar.

Vindecarea de incestul emotional poate fi un proces foarte greu de realizat atata timp cat el nu este etichetat ca atare si nu este vazut ca o problema ce poate declansa multe altele. Insa resursele sunt disponibile atunci cand constientizarea are loc:
• Terapia individuala si de grup in care persoana descopera cauzele comportamentelor disfunctionale si afla modalitati eficiente de a le depasi si schimba;
• Completarea unui jurnal ce poate reprezenta o experienta chatarsica (de eliberare);
• Psihoeducatia – ajuta prin castigarea intelegerii despre ceea ce ti se intampla si impactul relatiilor in viata ta.

Sursa: goodtherapy.org

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica