suport-grup

Grupuri de suport

O altă verigă importantă în tratamentul dependențelor este reprezentată de terapia de grup, prin grupuri de suport formate din persoane cu o problemă de dependență, pacienți ai clinicii.

În cadrul terapiei de grup, pacienții lucrează împreună pe formarea de abilități de menținere a abstinenței și prevenire a recăderilor, empatizează și își oferă sprijin reciproc, învață unii de la ceilalți, se susțin și își oferă feedback-uri pozitive, se confruntă atunci când observă situațiile-capcană, de risc pentru reluarea consumului în care s-ar putea pune unul dintre ei.

Totodată, apare uneori funcția de mentorat din partea pacienților mai în vârstă și cu un consum mai îndelungat către cei mai tineri, se creează persoane-resursă cu care mențin legătura și după încheierea terapiei, învață să își exprime emoțiile împreună cu ceilalți în mod autentic, nemijlocit de drog, se raportează la ei înșiși ca la ființe umane și nu ca la droguri.

Terapia de grup stabiliește o contribuție importantă în recuperarea pe termen lung, tocmai prin întărirea experienței terapeutice prin înconjurarea, oferirea și primirea de sprijin de la persoane cu probleme similare.

Un alt tip de grup de suport este cel format din persoane din familia celui cu problema de dependență – soț/soție, copii, părinți, bunici etc. – terapie de grup pentru codependenți. În cadrul acestei terapii sunt abordate problemele cu care se confruntă membrii familiei unei persoane cu o problemă de dependență. Codependenţa poate fi definită ca un set de comportamente maladaptative, compulsive, învăţate de membrii familiei pentru a supravieţui într-un mediu în care există multă durere emoţională şi stres. În familiile în care un membru abuzează de alcool sau de droguri, este absolut normal ca ceilalți membri să se îngrijoreze, să fie afectaţi de acest consum. Este un proces reacţionar, adică membrii familiei acţionează ca rezultat al consumului de alcool şi al problemelor cauzate de acesta și dezvoltă la rândul lor probleme emoționale sau de comportament reactiv.

Tocmai de aceea, în stabilirea planului personalizat de tratament, pe lângă terapia individuală și terapia de familie/cuplu, sunt incluse ședințe de terapie de grup de suport pentru persoana dependentă și ședințe de terapie pentru codependenți pentru membrii familiei acesteia.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

One Response

  1. Exista in Ro grupuri de ajutor reciproc stil alcoolicii anonimi (AA), narcomani anonimi (NA) care sunt gratuite?
    Nu toti alcoolicii sunt stabili financiar si pot investi ani de zile in therapie de intretinere. Ma intreb care sunt resursele de stat sau comunitare pentru cei in nevoie de suport si care nu au bani.
    Multumesc,
    Loneta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica