ghid de abstinenta adictii

Ghid de abstinență: Cum îți controlezi viciile?

de Dana Burciu, psihoterapeut, psiholog clinician Clinica Aliat Suceava

Ghid de abstinență – de la decizie la menținere

Recuperarea într-o dependență de alcool sau droguri, jocuri de noroc sau internet/tehnologie, nu este scurtă, nici ușoară. Nu aduce soluții magice sau remedii rapide, și este unică pentru fiecare persoană. Însă este posibilă; dacă te confrunți cu o problemă de dependență, trebuie să știi că poți primi sprijin specializat pentru a te trata. Specialiștii în terapia adicțiilor te vor îndruma pentru oprirea consumului și începerea abstinenței – acestea sunt etape de început esențiale pentru tratarea dependenței. 

 

De cele mai multe ori, este necesară abstinența totală, adică renunțarea definitivă la substanța sau comportamentul adictiv de care ești dependent; este singura cale prin care o persoană care suferă de dependență poate să își recapete echilibrul psihic și să aibă o viață armonioasă. 

 

Dacă te pregătești să urmezi un plan de tratament al dependenței de care suferi sau cineva drag ție este în această etapă, este important să știi ce înseamnă abstinența, de ce este o componentă esențială a recuperării și în același timp să înțelegi diferența între recuperare și abstinență, la ce să te aștepți de la prima lună de abstinență, și ce te poate ajuta să menții abstinența, respectiv ce o poate afecta. 

Abstinența este esențială pentru recuperare

Dependența este o tulburare care este definită prin faptul că persoana nu este capabilă să își controleze consumul de o substanță (alcool sau drog, sau de un comportament adictiv) odată ce începe consumul, oricât de mult ar crede că are acest control, sau că îl poate recăpăta. 

 

Mai exact, dependența înseamnă pierderea iremediabilă a capacității de a mai consuma substanța sau de a continua comportamentul la care a fost făcut abuz și la care au fost dezvoltate manifestări de dependență (toleranță, continuarea consumului în ciuda consecințelor negative asupra vieții, stări de sevraj la reducerea sau oprirea consumului). Modificările la nivel cerebral date de instalarea dependenței sunt ireversibile; de aceea, acceptarea dependenței și a abstinenței ca și cale de tratament sunt părți esențiale în recuperare. 

 

Tratamentul dependenței bazat pe abstinență totală nu este o modalitate ușoară de a obține echilibrarea, însă practica de specialitate arată că este eficient pentru oamenii din toate situațiile de trai și cu niveluri variate de severitate a dependenței. Poate exista dorința de reducere a consumului, însă funcționează pentru un procent foarte mic de oameni în recuperare; totodată, abstinența este strict recomandată oamenilor a căror sănătate este afectată de folosirea alcoolului și drogurilor, iar continuarea folosirii este o amenințare mare pentru viața lor. 

 

De asemenea, este absolut necesară în cazul persoanelor care au risc ridicat de recădere și în anumite etape ale procesului de recuperare. Oricât de tentantă poate părea gestionarea recuperării prin reducere, este riscantă și ineficientă mai ales în cazul în care este pierdut controlul de a rezista impulsului de a consuma cantități ridicate de alcool sau droguri. 

 

Mai mult, poate da un iluzoriu sentiment de siguranță pentru că persoana va avea credința falsă că poate controla consumul de substanțe, când de fapt nu mai poate face acest lucru. Este specific dependenței să fie extrem de dificil ca o persoană dependentă să își poată păstra un consum moderat de alcool sau drog. 

 

Dacă ar fi fost ușoară și posibilă reducerea și consumul moderat, nu ar mai fi fost dezvoltată dependența. În schimb, menținerea abstinenței totale de la consumul de substanțe sau comportamentul adictiv (jocuri de noroc, pornografie etc.), oferă calea de a reporni pe un drum de viață echilibrată și mai ales, de a începe să fie dezvoltate schimbări în stilul de viață cu rutine zilnice sănătoase care să ajute în susținerea renunțării la consum.

 

Cu toate că recuperarea și abstinența sunt asociate de obicei în același context al tratamentului dependențelor, sunt câteva diferențe foarte importante. În primul rând recuperarea este un proces, iar abstinența parte din acest proces; începe cu abstinența însă nu se încheie acolo, iar singură abstinența nu asigură recuperarea durabilă pe termen lung. Recuperarea implică nevoia de schimbări în stiul de viață și tiparele disfuncționale de comportament. 

 

În felul acesta, recuperarea caută înțelegerea și schimbarea cauzelor profunde ale dependenței. Asta poate însemna să dezvolți mecanisme sănătoase de gestionare a emoțiilor neplăcute sau evenimentelor dificile fără să te întorci spre alcool sau droguri; alteori poate presupune identificarea unor probleme emoționale asociate adicției pentru care ai nevoie să primești tratament specific concomitent cu tratamentul dependenței în sine. 

 

Poate mai clar spus, recuperarea înseamnă să menții schimbările și sprijinul de care ai nevoie pentru a rămâne concentrat și implicat în propria viață. Recuperarea din dependență este prezentă și atinsă atunci când te angajezi să îți îmbunătățești viața dincolo de abstinență.

 

Pot exista recăderi (episoade de reluare a consumului) în timpul recuperării; este importantă prevenirea lor, însă dacă sunt experimentate, ele sunt folosite în tratament ca experiențe de învățare și consolidare a recuperării.

abstinenta de la vicii

Abstinența în dependențele comportamentale

Dacă în dependențele de substanțe practica abstinenței totale poate fi ușor de imaginat, nu întotdeauna este la fel și în privința dependențelor comportamentale. Atunci când comportamentul problematic poate fi complet eliminat din viața cuiva, de exemplu jocurile de noroc, atunci abstinența este obținută printr-o viață fără jocuri de noroc. 

 

Însă în unele dependențe comportamentale, cum ar fi dependența de tehnologie/internet, comportament sexual compulsiv sau tulburările alimentare, comportamentul problematic nu poate fi eliminat complet din viața cuiva. În aceste cazuri, se pot identifica componentele problematice și stabili un plan de abstinență individualizat, unde abstinența nu este definită ca încetarea tuturor activităților asociate, ci doar elementele și activitatea problematică (spre exemplu, evitarea aplicațiilor sau rețelelor sociale în dependența de internet). 

 

Din acest punct, abordarea pentru menținerea abstinenței este similară cu cea din dependența de substanțe: gestionarea poftelor, învățarea de noi abilități de gestionare a emoțiilor, găsirea de sprijin, psihoterapie individuală și dezvoltare personală.

La ce să te aștepți de la prima lună de abstinență

Prima lună de abstinență este adesea cea mai dificilă pentru că începe cu pasul acceptării dependenței și a nevoii de ajutor specializat. Poate începe cu tratament de dezalcoolizare sau dezintoxicare într-o unitate spitalicească pentru oprirea consumului și depășirea stărilor de sevraj. Este o parte a procesului dificilă însă foarte importantă – organismul și creierul luptă să funcționeze din nou fără substanța sau comportamentul adicitiv. 

 

Mai departe, dacă timpul de curățare a organismului de substanță și depășirea sevrajului este mai scurt și are de obicei loc în prima lună de la oprirea consumului (depinde de severitate, substanța consumată etc), tratarea implicațiilor emoționale ale dependenței necesită timp mai îndelungat. De aceea menținerea suportului specializat psihoterapeutic și medical este esențială. 

 

Totodată, sunt eficiente în prima lună de abstinență programele terapeutice rezidențiale de scurtă durată. Prin programul terapeutic zilnic, structurat și intensiv, și șederea continuă cu echipa multidisciplinară de specialiști, cu lucru pe asumarea schimbărilor personale necesare în recuperare, înțelegerea propriei dependențe, și suportul adus de terapia de grup asigură motivația și împuternicirea personală extrem de importante în etapa de început a recuperării. 

abstinenta dependente

Ce te poate sprijini în menținerea abstinenței:

  • Să formezi abilități de a monitoriza și gestiona eficient simptomele de recădere/sevraj;

  • Să menții primirea de sprijin specializat constant pe termen lung, care să fie individualizat pe nevoile și obiectivele tale;

  • Să te implici în a-ți consolida sentimentul de valoare personală, reziliența, abilitățile de viață echilibrată;

  • Să îți clarifici în cadrul psihoterapiei obiectivul de recuperare – la început poți fi ambivalent față de schimbare și abstinență;

  • Tratamentul oricărei alte probleme de sănătate psihică asociată dependenței (depresie, anxietate, tulburare de personalitate etc.), concomitent cu începerea și menținerea abstinenței;

  • Psihoterapie de grup și programe de tratament rezidențiale – apartenența la un grup de recuperare;

  • Să accepți nevoia de schimbări în stilul de viață și dezvoltarea unor abilități și comportamente sănătoase care să înlocuiască tendința spre comportamentul adictiv;

  • Să accepți că poți simți stări de ”poftă”/ craving în timpul abstinenței, însă le poți gestiona fără să recazi; 

  • Sprijinul familial și social – să accepți ajutorul celorlalți;

  • Să identifici și înțelegi cauzele profunde ale dependenței, dezvoltarea personală;

  • Înțelegerea dependenței din punct de vedere medical – informații pertinente despre instalarea unei dependențe, recuperare, abstinență, riscul de recădere;

  • Să urmezi pașii din planul tău de recuperare, etapă cu etapă.

Ce îți poate îngreuna menținerea abstinenței:

  • Lipsa psihoterapiei specializate în tratarea dependențelor, pentru prevenirea reluării consumului;

  • Lipsa sprijinului și monitorizării medicale pentru sănătatea mintală și echilibrarea emoțională;

  • Să continui să stai în mediile care perpetuează consumul de substanță/comportamentul adictiv (a rămâne în anturajul cu care obișnuiai să consumi sau a sta în medii cu acces facil la consumul de substanță/ comportamentul adictiv);

  • Lipsa suportului social și al familiei;

  • Interiorizarea stigmatizării și etichetelor negative, ori a mitului eronat că persoanele dependente nu pot face nimic pentru a se trata;

  • Să consideri că abstinența singură este suficientă pentru recuperarea pe termen lung și să nu faci schimbări în funcționarea ta zilnică și stilul de viață;

  • Să percepi abstinența în ”alb sau negru, totul sau nimic” – și abstinența este un proces și poți experimenta recăderi, ele pot semnala unde ai nevoie să consolidezi abilitățile de prevenire a recăderilor, nu înseamnă eșecul abstinenței de până în acel moment.


Experiența de recuperare din dependență este unică pentru fiecare persoană. Cu toate acestea, abstinența este parte comună în recuperare și o modalitate eficientă de tratament pentru diferite niveluri de severitate a dependenței. Dacă te pregătești să urmezi un plan de tratament al dependenței de care suferi, clinicile specializate în tratamentul dependențelor îți pot oferi suportul necesar pentru a obține recuperarea cea mai bună și durabilă pe termen lung.

Vă confruntați cu probleme de dependență?
La Clinica Aliat Suceava vă oferim ajutor și consiliere în astfel de situații, având un program special destinat acestor dificultăți, cu o rată de recuperare de peste 60%

Contactați un specialist 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica