Mihai_Androhovici_1

„Exercițiul fizic le face bine, îi descarcă de energiile negative acumulate”

Mihai Androhovici este terapeut sportiv în cadrul Clinicii Aliat Suceava. El îi învață pe cei care vin aici, la clinică, pe cei aflați în rezidență, să își recâștige sănătatea corpului prin sport și mișcare fizică, îi ajută să descopere natura sublimă a locului și să redescopere senzațiile uitate și bucuria dată de mișcare în aer liber.

Ce anume vă motivează să lucrați în acest domeniu?

Mihai Androhovici: Dorința de dezvoltare personală. Este un domeniu vechi, dar prin ceea ce face Clinica ALIAT, abordarea este nouă. Integrarea activităților fizice în schemele de tratament este nouă. Până la urmă, o minte sănătoasă trebuie să trăiască într-un corp sănătos.

Care sunt provocările specifice lucrului cu dependenții?

Mihai Androhovici: Provocările sunt variabile în funcție de stadiul în care se află ei, dependenții, și modul cum primesc ei exercițiul fizic. Unii nu au mai făcut mișcare de foarte multă vreme. Cu aceștia  mai greu pentru că trebuie să îi urnim din inerția în care se află. În schimb alții, cu o condiție fizică mai bună au constatat că exercițiul fizic le face bine, că îi descarcă de energiile negative acumulate. Provocarea ce mai mare este să lucrăm cu ei pe același numitor comun în cadrul rezidenței terapeutice, ținând cont că ei trebuie să simtă că fac parte din aceeași echipă.

Ce au ei nevoie? Care sunt lucrurile de care NU au nevoie?

Mihai Androhovici: Au nevoie de acceptare și sprijin din partea familiei, a prietenilor dar și a mediului în care trăiesc. NU au nevoie de persoane negative în jurul lor.

Care sunt cele mai mari satisfacții profesionale? Povestiți cazul fericit care v-a rămas în minte.

Mihai Androhovici: Nu am în minte un caz anume, dar pot să spun că am avut satisfacții deosebite când unii dintre rezidenți au redescoperit că pot să facă din nou efort fizic, sau că pot să își învingă frica de înălțime, sau pot să relaționeze fără frică cu un străin în timpul drumețiilor montane.

Povestiți un caz nefericit care v-a rămas în minte.

Mihai Androhovici: Cazul nefericit pe care l-am reținut este al unui rezident care, din păcate, nu a reușit să se reintegreze în viața de familie și cea socială pentru că a renunțat la terapie. Am văzut tristețea și disperarea din ochii mamei lui și asta m-a făcut să fiu nefericit.

Care e mesajul dvs, de profesionist în domeniul sănătății mintale, adresat psihiatrilor care gestionează astfel de cazuri în spitale?

Mihai Androhovici: Nu mă consider neapărat un profesionist în domeniul sănătății mintale, ci doar în zona de sănătate și educație fizică. Dar, dacă îmi este permis, pot spune că noi, oamenii, ne-am născut mișcându-ne și că avem nevoie de această mobilitate fizică pentru tot restul vieții noastre. Avem nevoie să fim activi din punct de vedere fizic pentru a ne deplasa, pentru a face gesturi simple de viață ca acelea de a ne lega la șireturi, sau de a ne ridica copilul în brațe sau pentru a prinde tramvaiul în stație. Nu e nevoie să fim performeri sportivi, ci doar persoane active pentru tot parcursul vieții pentru a fi utili societății și familiei. De aceea cred că trebuie să grijă de corpul nostru, să îl îngrijim pentru că este singurul loc unde vom trăi permanent până vom păși în lumea cealaltă.

Doar din acest motiv, cred că dumneavoastră, psihiatrii și psihologii, adică specialiștii în domeniul sănătății mintale trebuie să recomandați exerciții fizice active pacienților pe care îi tratați.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica