tratament alcoolism

Care este cel mai eficient tratament pentru alcoolism?

de Dana Burciu, psihoterapeut, psiholog clinician Clinica Aliat Suceava

Cum îți dai seama dacă ești dependent de alcool? Te mai poți lăsa de băut dacă deja ai dependență? Care este cel mai eficient tratament pentru alcoolism? Poți primi sprijin, care este primul pas? – Dacă ai ajuns să cauți răspuns la aceste întrebări, posibil că tu sau cineva drag ție vă confruntați cu dificultăți legate de consumul de alcool și cauți îndrumare. 

Este important să ai un plan de acțiune, și poate fi dificil fără ghidaj să aduci laolaltă toate informațiile de care ai nevoie. Pentru că tratamentul dependenței este de fapt un lanț terapeutic cu pași și etape importante pe care este nevoie să le parcurgi pentru a atinge recuperarea pe termen lung.

Este un proces care se întinde pe o durată lungă de timp, în care fiecare etapă poartă în sine un scop precis. Nu este ușor, dar este posibil. Și există resurse și specialiști care îți pot fi alături în fiecare parte a tratamentului. 

Poate înainte de toate poți începe prin a-ți privi consumul de alcool cu onestitate și să observi dacă și în ce fel te afectează. Și dacă ai îngrijorări, să iei o decizie în privința asta – să mergi la o evaluare specializată, psihologică și/sau medical-psihiatrică. 

Examinarea dificultăților pe care le ai în privința consumului de alcool va ajuta la stabilirea unui plan de recuperare și intervenție specializate, axat pe nevoile tale. Este important să știi că implicarea ta activă în planul terapeutic și în urmarea lui este esențială. Cum ar putea arăta un plan de recuperare în dependența de alcool, care sunt etapele de parcurs?

tratament alcool

Dezalcoolizarea

Primul pas din lanțul terapeutic al recuperării este dezalcoolizarea, care înseamnă oprirea totală a consumului și ”curățarea” corpului, de cele mai multe ori cu administrarea de vitamine și medicamente stabilizatoare de stare pentru a contracara efectele sevrajului. 

Mai exact, este tratată astfel componenta fizică a dependenței alcoolice. În cazul consumului cronic de alcool sau unde încercările de oprire a consumului pe cont propriu eșuează, recomandarea specialiștilor este să faci dezalcoolizarea prin internare într-un spital de psihiatrie, cu supraveghere medicală. 

Această indicație este justificată de fenomenele de sevraj etanolic – toate manifestările fizice, emoționale, cognitive, care apar odată cu stoparea alcoolului, în unele cazuri cu formă agravată care poate prezenta riscuri serioase pentru sănătate (agitație, tremurături severe, halucinații, convulsii). 

După etapa dezalcoolizării, care poate dura de regulă aproximativ două săptămâni, urmează tratarea dependenței psihice, poate etapa cea mai consistentă ca durată și complexitate în recuperarea în adicții. 

Monitorizare psihiatrică și psihoterapie specializată în dependențe

Este foarte important să continui tratamentul postdezalcoolizare și să intri în faza de recuperare și de prevenire a recăderilor – să faci psihoterapie și să te afli în monitorizarea unui medic psihiatru.

Monitorizarea psihiatrică poate implica prescrierea de medicație pentru o perioadă de timp, pentru stabilizarea emoțională și reducerea impulsului spre alcool. În lipsa medicației care să susțină reechilibrarea emoțională riscul de reluare a consumului este ridicat. Pot exista tulburări emoționale sau de personalitate pe lângă dependență care netratate, pot să păstreze dezechilibrul și prin urmare, riscul de recădere în consum. 

De asemenea, psihoterapia – individuală, de familie, de grup – reprezintă o componentă importantă în eficiența tratamentului, pentru că te va ajuta să îți înțelegi dependența și să previi recăderile, să dezvolți strategii de gestionare a situațiilor în care alții din jurul tău vor consuma alcool sau vei experimenta poftă, să poți să îți gestionezi adecvat emoțiile și să crești stima de sine, să comunici și să relaționezi fără consumul de alcool, cum să construiești și să păstrezi un stil de viață sănătos. 

Psihoterapia poate fi menținută în regim ambulatoriu, cu întâlniri săptămânale sau bisăptămânale cu psihoterapeutul în timp ce îți menții activitățile cotidiene. Sau poate fi în regim rezidențial, cu ședere într-un centru specializat pentru un anumit timp. 

Practicile actuale în domeniul adicțiilor, susținute de institutele de cercetare de la nivel mondial, recomandă îmbinarea în cadrul recuperării a programelor rezidențiale cu menținerea psihoterapiei ambulatorii.

mituri despre dependente si adictii

Program terapeutic rezidențial

În programele terapeutice rezidențiale desfășurate în centrele specializate de tratament al dependențelor poți să stai pentru un anumit timp și să ai acces la o componentă cu eficiență mare în tratamentul adicțiilor – terapia de grup. 

Programele terapeutice rezidențiale te ajută să ieși de sub stigmatul boli și să îți crești încrederea în capacitatea ta de schimbare și de a menține abstinența, să iei decizii personale și să îți îmbunătățești funcționarea personală și socială, să socializezi nemijlocit de alcool și să restabilești rutine zilnice sănătoase (alimentație sănătoasă, odihnă activă, igienă și autoîngrijire, mișcare etc.). 

Așadar, tratamentul integrat, cu urmarea etapelor din lanțul terapeutic, asigură eficiența în recuperarea din dependența de alcool. Pentru că recuperarea din dependență este prezentă și atinsă atunci când te angajezi să îți îmbunătățești viața dincolo de abstinență.

 

Clinica Aliat Suceava aplică un model integrat de terapie a dependențelor, cu servicii de psihoterapie și psihiatrice în regim ambulatoriu îmbinate cu programul terapeutic rezidențial intensiv de scurtă durată. 

Specialiștii clinicii se implică în recuperarea unui pacient, din momentul intrării acestuia în tratament, pentru o perioadă de timp care variază de la 12 la 24 luni, în funcție de gravitatea dependenței, până la obținerea unei vieți echilibrate. 

Programul terapeutic este format din câteva module de tratament rezidențial de câte 7 zile, între aceste module fiind necesară continuarea terapiei în regim ambulatoriu, individual și împreună cu familia. 

Dacă și tu te lupți cu probleme cauzate de alcool, te putem ajuta.

Contactează-ne și oferă-ți șansa la o viață fără dependențe.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica