Cuprins
de Dana Burciu, psihoterapeut, psiholog clinician Clinica Aliat Suceava
Dacă la început pot fi văzute ca formă de divertisment, de a face ceva incitant și prezintă iluzia câștigului ușor, jocurile de noroc sau așa-zisul ”gambling” pot duce în timp la una din cele mai grave dependențe și ruină financiară. Este o industrie de succes căci casa câștigă întotdeauna, indiferent dacă este vorba de poker, blackjack, ruleta, pariuri sportive sau păcănele.
Lumini intermitente, culoare, sunete stridente, mișcare rapidă, pierderea noțiunii timpului, iluzia puterii și ademenirea prin șansa câștigului mare/”jackpot”, lipsa luminii naturale – nu doar șansa de câștig este controlată în aparatele și sălile de jocuri de noroc.
Mediul este parte din puterea adictivă a acestora. Aparatele mecanice de joc – ”slot machines” sau în limbaj uzual ”păcănele”- poartă risc foarte ridicat de abuz și pierdere a controlului de către jucător. Sunt concepute să folosească mecanismele de recompensă ale creierului.
Jucatul la păcănele a fost numit ”cocaina crack” a jocurilor de noroc și comparat deseori cu dependența de drog. Puterea adictivă este foarte ridicată, la fiecare ”reîncercare a norocului” și apăsare pe buton este ca și cum jucătorul își administrează o doză de drog – astfel poate fi comparat efectul pe care păcănelele le au asupra creierului celui care le folosește.
Aceiași neurotransmițători ca în consumul de droguri sunt eliberați în timpul jucatului la păcănele. Iar timpul petrecut în sala de joc și la jocul de păcănele de cele mai multe ori este de ore întregi, dacă am lua în considerare frecvența consumului.

Cum se instalează dependența de păcănele și care sunt semnele?
În rândul celor care suferă de dependență de păcănele și alte jocuri de noroc apare deseori afirmația că și-au dorit de multe ori să fi avut în loc o problemă de alcool sau droguri pentru că ar fi fost remarcată de cei din jur și nu ar mai fi putut să o ascundă atât de mult timp, si astfel poate nu ar fi ajuns să se agraveze.
Comportamentul de ascundere, datoriile și recuperarea pierderilor, rușinea și vinovăția sunt manifestări ale dependenței de păcănele și alte jocuri de noroc, care afectează deopotrivă și bărbați și femei.
Multe din persoanele care suferă de dependență de jocuri de noroc sunt dependente de păcănele sau cel puțin aceasta a fost deseori prima lor experiență de joc. Aparatele de joc sunt semnalate deseori ca obiecte strălucitoare; asemenea jocurilor video, afișează culori, lumini intermitente și o combinație de imagini și sunete concepute să atragă potențialii clienți.
Cu toate acestea, datorită câștigului mare cu care ademenesc, aparatele de joc sunt proiectate și programate să dea un câștig mult mai rar decât s-ar putea crede pentru a acoperi premiul mare oferit – șansele de câștig sunt programate prin algoritmi speciali să fie extrem de scăzute.
Totodată, aparatele sunt modificate și programate pentru a juca în favoarea operatorilor – rolele cu simboluri sunt distribuite dezechilibrat – pe unele role sunt mai multe simboluri jackpot decât pe altele, sau unele role sunt făcute astfel încât simbolurile cu plăți mici să ruleze și apară mai des.
Ce e știut – casa întotdeauna câștigă: păcănelele vor genera sume mari de bani pentru operator și pierderi potențiale mari pentru jucători. În plus, inclusiv mișcarea rapidă a rolelor și rapiditatea fiecărui joc contribuie la instalarea dependenței – jucătorul va cheltui tot mai mulți bani, și odată cu asta, va avea o reticență tot mai crescută de a opri jucatul, încercând să recupereze pierderile. În timp, devine mai puțin despre câștig și mai mult despre actul adictiv de a juca – nevoia mentală de a continua să joci.
Ce face ca jocul la păcănele să ducă la dependență atât de repede?
Studiile asupra jocurilor de noroc și atracției păcănelelor au arătat că spre deosebire de loterie, plățile la aparatele de joc (atunci când apar) sunt imediate, de cele mai multe ori însoțite de muzică care atrage atenția și animații de înaltă tehnologie. În plus, păcănelele sunt prin natura lor imprevizibile, iar acest lucru întărește folosirea lor, în așteptarea sunetului și semnalelor care indică un câștig.
Într-un studiu asupra efectului păcănelelor a fost observat comportamentul jucătorilor care intră în zona aparatelor mecanice de joc – aceștia intră într-o stare de absorbție în care jocul le domină conștientizarea, făcând timpul să treacă fără previz, o stare pe care mulți jucători o consideră extrem de plăcută (Dixon, M.J., și colab., 2019). Din nefericire însă, absorbția indusă de păcănele și pierderea noțiunii timpului are consecințe foarte negative în ceea ce privește pierderile financiare și gestionarea timpului.
Nu există ceasuri și nici ferestre într-o sală de jocuri de noroc, și chiar și adevărata realitate a sumei de bani cheltuite se pierde. Oamenii ajung să cheltuie mult mai mulți bani decât și-au planificat. Continuând acest comportament poate duce la toleranță, la tot mai mult timp petrecut la păcănele și sume tot mai mari pentru joc.
Mai departe, în momentul în care o persoană începe să petreacă tot mai mult timp jucând jocuri de noroc, în ciuda neplăcerilor asociate care pot apărea (neînțelegeri în familie, pierderi de bani, datorii, afectarea echilibrului afectiv), activitate care mai departe ajunge să afecteze îndeplinirea responsabilităților cotidiene personale, familiale sau profesionale, vorbim despre un comportament patologic, o tulburare a controlului impulsului – joc de noroc/șansă patologic.

Ce presupune recuperarea și tratamentul dependenței de păcănele și alte jocuri de noroc?
Recuperarea și tratamentul dependenței de păcănele încep cu oprirea comportamentului de joc de noroc odată cu decizia de a căuta și primi sprijin specializat. Apoi, este recomandată evaluarea multidisciplinară de către specialiști – psihologi, psihiatri, pentru a fi stabilită severitatea problemei și un plan de intervenție. De asemenea, o recomandare importantă este comunicarea în cadrul familiei, acceptarea faptului că există o problemă care necesită sprijin specializat.
În cursul tratamentului, persoana cu problema de dependență de jocuri de noroc va fi sprijinită în terapie în formarea de abilități de a face față impulsului sau poftei de a juca (abordarea dependenței psihice de comportamentul de joc), în rezolvarea problemelor existente (pierderi mari de bani, datorii) care poartă riscul de menținere a jucatului (managementul datoriilor), precum și în minimizarea riscurilor de reluare a comportamentului de joc prin gestionarea sumelor de bani disponibile persoanei (managementul finanțelor personale).
Sunt recomandate abordările terapeutice integrate, care să răspundă cât mai bine nevoilor de recuperare, prin psihoterapie individuală, de grup, de familie, tratament integrat rezidențial.
Serviciile Clinicii Aliat Suceava sunt adresate nevoilor persoanelor cu probleme de dependență de noroc – recuperarea nu este ușoară, însă vei fi însoțit de specialiștii clinicii pe tot parcursul planului de tratament pânâ la recuperarea optimă pe termen lung.
Contactați un specialist
Ne puteți contacta pentru a discuta despre problema dumneavoastră sau a cuiva drag.