dependenta de benzodiazepine

Dependența de Benzodiazepine: Simptome și Tratament

de Dana Burciu, psihoterapeut, psiholog clinician Clinica Aliat Suceava

Ce sunt benzodiazepinele?

Benzodiazepinele se referă la o clasă de medicamente utilizate frecvent pentru tratamentul anxietății, al problemelor de somn, ca anticonvulsivante sau relaxante musculare, în tulburări de consum de substanțe, ori înaintea unor proceduri medicale pentru inducerea unei stări de relaxare. 

Dată fiind gama largă de probleme clinice pentru care benzodiazepinele sunt eficiente, sunt considerate unele dintre cele mai prescrise medicamente de către medicii psihiatri. Sunt în general medicamente sigure și o supradoză de benzodiazepine duce rareori la deces.

În același timp însă, fără tratament monitorizat și un plan terapeutic individualizat, benzodiazepinele poartă un potențial adictiv ridicat, determinând în timp toleranță și sevraj la încercarea de oprire bruscă, după un timp în care au fost utilizate continuu, mai ales fără monitorizare medicală. 

Mai exact, pacienții care utilizează continuu aceste medicamente pot sesiza că efectul se diminuează în timp, având tendința de a mări dozajul, și că întâmpină dificultăți la încercarea de renunțare bruscă la tratament. 

Pentru a evita prescrierea benzodiazepinelor la pacienții care fac abuz de substanțe sau care au utilizat abuziv în trecut benzodiazepine, se aplică o anamneză detaliată privind istoricul de tratament înainte de prescriere; dacă este confirmat abuzul de benzodiazepine, ele sunt înlocuite în tratament cu alte medicamente (antidepresive, anticonvulsivante, etc.). 

Prin urmare, sunt anumite indicații speciale de prescriere a benzodiazepinelor, pe durate scurte de timp, în scopul limitării riscului de dezvoltare a unor probleme de toleranță și implicit, adicție. 

De multe ori, benzodiazepinele sunt utilizate de către persoanele cu dependență de droguri multiple (cel mai adesea consumatorii de opiacee) ca droguri, pentru a căpăta efectele acestora fără neapărat o problemă psihică care să necesite tratament specific. 

Totusi, este important să transmitem că, în contextul unui consult medical psihiatric și al unei probleme de anxietate, cu monitorizarea medicală, prescrierea de benzodiazepine este utilă și eficientă în tratarea anxietății și dificultăților de somn, și sigură. 

Acest aspect se datorează pe o parte, pe eficiența dovedită clinic, pe de altă parte, pe faptul că multe tulburări de anxietate nu prezintă simptome în continuu, ci simptomatologia se desfășoară sub formă de episoade urmate de perioade de echilibru. Prin urmare, efectul imediat al benzodiazepinelor este foarte util, putând fi administrate doar pe durata episodului, după care pot fi oprite până la următorul episod simptomatic.

Benzodiazepinele activează la nivelul celulelor creierului un neurotrasmițător cu rol sedativ care determină, în doze corecte, o stare de relaxare, calm, care favorizează inducerea somnului. Uneori, în primele zile de tratament, unii pacienți pot simți ușoare stări de somnolență sau amețeală. 

Pe de altă parte, în doze ridicate pot cauza stări de somnolență ridicate, confuzie, slăbiciune, lentoare în gândire și judecată, în luarea deciziilor, vorbire încetinită, dificultăți de respirație, probleme de coordonare și echilibru, schimbări de temperament, în cazuri de abuz sever – risc de stare comatoasă sau deces (în cazul insuficienței respiratorii în situația de supradozaj la benzodiazepine), leziuni cerebrale (în consumul îndelungat). 

Dependența de benzodiazepine (Xanax, Anxiar, etc.)

Câteva din cele mai cunoscute medicamente din clasa benzodiazepinelor sunt lorazepam (Anxiar), alprazolam (Xanax), bromazepam, diazepam, clonazepam. Utilizarea cronică a benzodiazepinelor provoacă schimbări fiziologice, emoționale și de comportament care pot afecta funcționarea zilnică, socio-familială și profesională. 

Dacă ai o perioadă îndelungată de când utilizezi medicamente din clasa benzodiazepinelor pentru a-ți ameliora starea de anxietate sau pentru a-ți induce somnul și ai ajuns la doze mari pentru a avea efectele căutate, dacă consumi și alte substanțe alături de benzodiazepine, ori ai observat tu însuți sau ceilalți din jur schimbări în comportamentul și starea ta, sau ai dezvoltat credința că ai nevoie de benzodiazepine pentru a funcționa, este posibil să ai o dependență de benzodiazepine. 

În acest caz, apelează la un medic psihiatru și la o clinică specializată de tratament al dependențelor pentru a fi sprijinit în detoxifiere și pentru a-ți trata adicția.

dependenta de medicamente

Cum se manifestă dependența de benzodiazepine?

Statisticele internaționale cu privire la adicția la benzodiazepine indică estimativ că 50-80% dintre oamenii tratați cu doze mici de benzodiazepine pe perioade mai mari de câteva luni vor dezvolta toleranță fizică la medicament (vor simți că efectul este diminuat față de faza de început a tratamentului) și vor avea riscul de a deveni dependenți.

Această statistică se referă la persoanele care urmează tratament cu benzodiazepine în contextul unei tulburări diagnosticate psihiatric. În cazul persoanelor care utilizează benzodiazepine cu rol de drog, riscul de dependență este cu atât mai mare. 

Cum poate fi recunoscută dependența de benzodiazepine? Printre simptomele specifice adicției de benzodiazepine sunt în primul rând cele care definesc dependența – apariția toleranței și a sindromului de abstinență/sevrajului.

 Persoanele care au dezvoltat dependență de benzodiazepine:

  • Percep că medicamentele nu mai au același efect ca la începutul tratamentului și cresc dozajul sau combină cu alte substanțe pentru a mări efectul, deseori alcool sau alte relaxante;

  • Întâmpină dificultăți dacă își propun să oprească tratamentul, ceea ce îi face să reia utilizarea;

  • Manifestă stări fizic și psihice intense, neplăcute de sevraj dacă opresc brusc tratamentul;

  • Dezvoltă dorință intensă de a utiliza medicamentele (craving) – nevoia de a simți efectele date;

  • Foarte important – dezvoltă credința că au nevoie de benzodiazepine pentru a funcționa – „nu pot fără (benzodiazepine)” – de multe ori, acesta poate fi unul din semnele care pot alarma că poate fi o dependență incipientă (pacienți care cer ei înșiși prescrierea anumitor medicamente cu care ”s-au simțit bine”).

Dependența și sevrajul apar extrem de rar la persoanele la care se administrează doze mici de benzodiazepine pentru perioade scurte de timp. 

În același timp, nu toate persoanele care consumă benzodiazepine continuu pe termen mai îndelungat vor deveni dependenți fizic; ceea ce poate preveni acest fapt este monitorizarea medicală psihiatrică și urmarea strictă a recomandărilor de administrare a medicamentelor. 

De asemenea, toleranța la benzodiazepine apare cel mai frecvent în ceea ce privește efectul hipnotic, de inducere a somnului, pe când toleranța la efectul anxiolitic se dezvoltă mai greu. 

Mai exact, pacienții observă că la aceeași doză administrată, efectul de ameliorare a insomniei și de inducere a somnului nu mai este același, deși efectul de reducere a anxietății se menține.

Cum se poate ajunge la dependența de benzodiazepine:

  • situația dependenței de doza terapeutică – pacienți care dezvoltă dependență de benzodiazepine după prescrierea în mod regulat pe o perioadă îndelungată (câteva luni sau chiar ani);

  • creșterea dozelor de medicament prescrise inițial în scop terapeutic – pacienți la care este inițiat tratament cu benzodiazepine, dar care ajung să își crească foarte mult dozele atunci când simt că efectul se diminuează (pot recurge la diferite modalități pentru a obține medicamente pentru creșterea dozajului);

  • situația utilizării benzodiazepinelor ca drog recreațional – în contextul consumului de droguri multiple, situație care prezintă risc de dependență foarte înalt. Evită să utilizezi medicamente prescrise pentru scop terapeutic, cum sunt benzodiazepinele, pe cont propriu, fără monitorizarea unui medic psihiatru, și dacă nu ai o afecțiune psihică/emoțională diagnosticată care să indice tratamentul cu benzodiazepine!

Dependența poate fi simțită atunci o persoană încearcă să oprească utilizarea benzodiazepinelor și întâmpină stări de sevraj. În cazul folosirii benzodiazepinelor în scop terapeutic, cele mai comune manifestări în urma opririi sunt stări de anxietate. 

La utilizarea abuzivă de benzodiazepine, pot apărea în plus insomnie, tensiune și puls ridicate, încordare musculară sau hipersensibilitate senzorială, și în cazuri grave, crize convulsive, stări psihotice, stare comatoasă sau chiar deces. 

Durata simptomelor de sevraj la benzodiazepine variază; se instalează de obicei la două zile de la încetarea luării medicamentelor și se acutizează în prima săptămână, putând să se întindă până la remisie completă, în medie, până la șase săptămâni, cu scădere treptată în intensitate în această perioadă.  

dependenta de xanax anxiar

Sevrajul la benzodiazepine se poate manifesta prin:

Ca în alte dependențe, sevrajul poate descuraja și face să fie continuată administrarea medicamentelor în ciuda conștientizării dependenței.

Foarte important, încetarea bruscă a benzodiazepinelor, mai ales în cazul abuzului îndelungat, poate fi periculoasă.

Dacă te afli în această situație, apelează la sprijin specializat pentru a fi supravegheat medical în depășirea stărilor de sevraj și apoi pentru a parcurge un program psihoterapeutic pentru a-ți trata adicția psihologică la benzodiazepine.

Abuzul și dependența la benzodiazepine, la consumatorii de substanțe multiple

Statisticile asupra dependenței de benzodiazepine arată că aproximativ 80% din persoanele dependente de benzodiazepine fac abuz sau sunt dependenți și de alte substanțe, cea mai frecventă fiind asocierea dintre opiacee și benzodiazepine. 

De asemenea, deseori persoanele dependente de alcool fac abuz de benzodiazepine pentru a-și ameliora simptomele de sevraj etanolic. 

Situațiile de abuz de benzodiazepine cel mai des întâlnite în cazul persoanelor cu polidependență sunt când benzodiazepinele sunt folosite pentru a crește intensitatea efectelor euforice ale opioidelor, pentru a ameliora simptomele de sevraj la alte droguri în momentul în care persoana dependentă nu își poate procura drogul respectiv (heroină, cocaină), ori pentru a amplifica efectele alcoolului. 

Tratamentul dependenței de benzodiazepine

Dependența de benzodiazepine se poate trata. În cadrul Clinicii Aliat Suceava, tratamentul implică un program integrat, personalizat, care vizează atât componenta dependenței fizice la benzodiazepine (recomandare de detoxifiere și depășirea sevrajului, tratament medicamentos prescris sub monitorizare strict medicală psihiatrică), cât și componenta dependenței psihologice, prin psihoterapie specializată în adicții. 

Tratarea dependenței fizice se face prin reducerea gradată a dozei de benzodiazepine administrată, până la oprirea completă. În același timp, este importantă refacerea conectării la relațiile semnificative, dat fiind că persoana se retrage din activități cotidiene și interacțiunea cu cei din jur; sprijinul familiei este extrem de important. 

De asemenea, este foarte importantă abordarea altor probleme potențiale asociate cu dependența de benzodiazepine – depresie, anxietate, tulburările de somn. 

Programul psihoterapeutic se desfășoară atât în regim ambulatoriu, cu ședințe de terapie săptămânale sau bisăptămânale, cât și în regim rezidențial, cu program terapeutic cu durata de o săptămână, unde terapia de grup poartă un rol important în suportul și evoluția în tratarea adicției psihologice. 

        

Dacă ai dezvoltat o dependență la benzodiazepine și ai dificultăți în a reduce dozajul, sau ai dezvoltat credința că ai nevoie de benzodiazepine pentru a putea funcționa, adresează-te cât mai curând unui specialist și unei clinici specializate în tratarea adicțiilor pentru a primi ajutor. 

Simptomele pentru care ai crescut în primă fază dozajul se pot agrava pe măsură ce continui abuzul, iar dependența în sine îți poate afecta funcționarea socială și profesională și calitatea vieții; soluția se poate transforma în suferință și mai mare. 

Dacă însă te afli în tratament psihiatric cu benzodiazepine pentru ameliorarea anxietății sau insomniei, nu modifica pe cont propriu sub nicio formă modul de administrare prescris de medic, chiar și când observi că efectul este diminuat; anunță medicul, acesta te va îndruma fie prin creșterea dozelor controlat, fie îți poate prescrie alt medicament cu efecte similare dar cu risc mai mic de dependență. 

De asemenea, evită strict consumul de alcool pe durata medicației cu benzodiazepine.

Contactați un specialist

Ne puteți contacta pentru a discuta despre problema dumneavoastră sau a cuiva drag.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica