Dependența de alcool Ce este binge drinking

De ce e bine să mergi la un grup de genul Alcoolicii Anonimi

Grupurile de sprijin și cele de terapie de grup au un rol crucial în tratamentul dependenței. Grupurile de tip Alcoolicii Anonimi au avantaje nebănuite și cresc șansele de menținere a abstinenței. Chiar dacă ai făcut tratament și detox, angajarea într-un grup de terapie de tip AA poate fi calea ta spre vindecare totală.

În țările dezvoltate, acolo unde sănătatea mentală este luată în serios, există grupuri de sprijin pentru diverse cauze, de la doliu la victime ale violenței domestice, de la cei care au o boală gravă la cei care vor să scape de urmările unei adicții. Multe sunt conduse de psihologi.

Ce înseamnă participarea la un grup de sprijin: întâlnire de 1-2 ori pe săptămână. Abordarea se bazează pe un număr standard de ședințe, de obicei 10-12.

Grupul de sprijin nu trebuie confundat cu detoxul și terapia

Pentru a putea să te integrezi într-un grup de sprijin este necesar să fii abstinent. Asta presupune să fi făcut sevrajul (dacă era cazul), să fii în terapie și să iei medicamentele necesare.

De ce funcționează?

  1. Pentru că nu te mai simți singur

Când ești parte a unui grup social nu mai simți singurătatea și asta contribuie la menținerea sănătății mentale. De obicei, în adicție, oamenii pierd obișnuința de a socializa, iar aceste grupuri restaurează acest fapt profund uman. Avem nevoie de ceilalți mereu în viață, dar mai ales atunci când nu ne este bine. Adicția este încărcată de vină și de rușine. Adesea, cei care vor să depășească o dependență se plâng că nu sunt înțeleși de terapeuți sau de psihiatri. Alături de alți oameni care se confruntă cu aceeași problemă, se vor simți în siguranță și vor putea comunica ceea ce îi „doare” cu mai multă ușurință.

      2. Există discreție totală

Confidențialitatea este una dintre condițiile princeps ale grupurilor de sprijin. Ce se discută acolo rămâne între cei patru pereți. Asta îi face pe foarte mulți dintre cei care se simt jenați de problemele lor să se deschidă.

  1. Poți fi o resursă pentru altcineva

Povestea ta îi poate ajuta pe alții să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși, să se deschidă, să înțeleagă că ceea ce ei au trăit nu este singular sau blamabil. Acest fapt în sine, că ajuți altă persoană, este terapeutic.

     4. Educație cu privire la dependențe

Poți afla despre ceea ce te ajută de la terapeutul grupului sau de la ceilalți, oameni cu experiență. Poți afla ce se întâmplă când cineva care o recădere și asta poate preveni recăderea ta în consum. Poți afla care sunt felurile sănătoase de a gestiona stresul, dacă stresul era ceea ce te făcea să consumi. Poți afla cum să remedizei relațiile de familie, de la serviciu, etc. Grupul este o sursă neprețuită de informații prețioase.

 

 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica