alcoolic

Cum să vorbești cu un alcoolic pentru a-l face să intre în tratament

De cele mai multe ori familia este cea care suferă și încearcă să îl convingă pe cel care consumă alcool în exces să meargă la un medic. Se știe că aproximativ 7 persoane din sistemul familial suferă pe lângă cineva care are o adicție. La fel de des, cel care consumă crede că nu are nicio problemă. Deci, ce e de făcut?

Alcoolismul, o problemă puțin înțeleasă

Adicția e un fenomen atât de comun că mulți nu își dau seama că au o problemă, și chiar cei din anturaj cred că e mai puțin grav decât este realmente, atunci când o văd.

Alcoolismul e o boală mintală serioasă și se caracterizează prin incapacitatea de a renunța la alcool, sau de a consuma controlat, în ciuda consecințelor grave pe toate palierele vieții (suferința și chiar pierderea familiei, a job-ului, etc)

Unii beau pentru că „așa se face”, și acesta e obiceiul curent de socializare (ies la un bar, comandă o bere, apoi încă una…), alții beau ca să uite de probleme, etc.

Alcoolismul poate fi moderat sau sever. Mulți pot să fie ani de zile alcoolici funcționali și să nu aibă simptome foarte severe, ceea ce îi face să creadă că ei chiar nu au o problemă.

Informează-te și informează-l

Cel/cea care crede că nu are o problemă cu consumul ar trebui să afle că există cantități dincolo de care sănătatea e pusă în pericol. Dacă nu crede, pune-l să facă testul AUDIT, dezvoltat de OMS: https://clinica-aliat.ro/test-dependenta-alcool/

Consumatorul trebuie să știe că alcoolismul înseamnă:

 • Incapacitatea de a bea controlat și de a se opri din băut
 • Băutul de unul singur
 • Pierderile de memorie
 • Consumul în ciuda consecințelor serioase deja prezente
 • Simptome de sevraj
 • Nevoia de a bea, acută când nu are la dispoziție alcool
 • A bea dincolo de o limită
 • Binge drinking frecvent (cantități foarte mari, ocazional)
 • Episoade de mahmureală
 • Ascunderea consumului
 • Neglijarea familiei, a jobului
 • Degradarea comportamentului (devine agresiv/ă)

Cum spuneam, de cele mai multe ori, alcoolicul nu admite că are o problemă. Asta face foarte grea discuția cu el/ ea și rezultatul destul de improbabilă (să ceară ajutor, să vrea terapie).

Vorbește cu el atunci când e pregătit să te asculte

Dacă vrei să mărești probabilitatea de a fi convingător, alege un moment când consumatorul este treaz. Nu folosește la nimic să i te adresezi după ce a băut. Ai nevoie de toată atenția lui/ei și este bine să îi vorbești pe un ton calm, fără acuze, să îi spui că e vorba de o boală și nu de un „păcat” sau de lipsa voinței.

Cel mai bine este să îi spui că ești îngrijorat/ă cu privire la sănătatea lui sau a ei. Are impact mai mare decât dacă îl/o culpabilizezi.

Pregătește-te pentru refuz

Negarea este parte din atitudinea alcoolicului. Jena, vina și minimalizarea problemei fac discuția dificilă. Nimeni nu vrea să i se arate minusurile proprii și să fie criticat/ă. Unii poate că sunt conștienți de problemă dar nu sunt pregătiți să o înfrunte. Alții își găsesc scuze.

Dacă vezi că mesajul tău este primit cu ostilitate, pregătește-te să te retragi. Nu vei rezolva nimic dacă însiști.

Mai bine ia o pauză și între timp informează-te chiar tu despre noi abordări posibile. Nu uita că inițiativa trebuie să fie a lui sau a ei pentru ca terapia și tratamentul să funcționeze.

Citește despre adicții, citește despre cum au ajuns unii oameni la revelația că trebuie să caute tratament. Fii mereu delicat și atent cu cel sau cea pe care vrei să îl/o salvezi.

Și dacă tot am ajuns aici, trebuie spus să fii atent să nu intri în rol de Salvator care cicălește tot timpul sau se simte dator să îl/o salveze. Nimeni nu poate salva pe nimeni dacă acel om nu dorește să fie salvat. În final, dacă niciun demers nu dă roade, fii prefătit/ă să renunți cu totul și să te salvezi pe tine (dacă ești soția/ prietena, fiica, fiul, etc). Nu ascunde problema lui /ei și nu face sacrificii pentru el/ea.

Compasiunea ajută mai mult decât culpabilizarea

Multi aparținători din familia unui alcoolic, timp de ani de zile, îi adresează injurii și mesaje culpabilizante. De la un punct încolo, acestea au efect de bumerang, pentru că alcoolicul va consuma doar ca să își anestezieze sentimentele rușinoase și vina care derive din aceste discuții. Deci nu va opri consumul ci probabil îl va intensifica.

Cere ajutor pentru tine

A trăi lângă o persoană consumatoare de alcool sau alte substanțe poate fi una din cele mai grele „cruci”. Cere ajutor și terapie pentru tine, ca să îți poți vărsa sentimentele negative, să înveți de la un terapeut ce trebuie făcut, să știi cum să te întărești pe tine. În timp, dacă tu nu capeți resurse interioare, vei ajunge epuizat/ă. Și iată cum două vieți se degradează, în loc de una. Trebuie să fie clar ca bună ziua că prima persoană de care poți avea grijă ești tu, ca să poți avea grijă de el/ea.

Pregătește-te cu informație practică

Prezintă-i un pliant al unei clinici care îl/o poate ajuta (clinica ALIAT Suceava, de pildă), oferă-i informații despre bolile psihice asociate adicției (acest site e o sursă pentru astfel de informații), oferă-i ocazia de a cunoaște alte persoane care au experimentat așa ceva.  Spune-i că poate participa la sesiuni de întâlniri cu alți consumatori și că anonimatul e garantat. Un alcoolic e un om obișnuit cu rușinea. Dacă nu este stigmatizat, e mai probabil să se deschidă și să acceadă la tratament.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

50 Responses

  1. Mă gândesc să caut un loc unde să stau… sunt 10 ani de când tot discut și încerc să-l ponderez da’ nici o șansă. Am avut dureri de cap, înțepături în mâna stàngă, i-am spus că faptul că el bea mă afectează psihic pe mine pentru că-mi pasă. A doua zi găseam sticle de vin ascunse… câteva zile chiar dacă îl vedeam că se schimba la față nu-i spuneam nimic, făceam treburile casei, mâncam împreună. E fără speranță dependența de alcool, indiferent de sfaturile voastre . Pe ei nu-i mai ajută mintea, au creier de copil😪😪😪

   1. Buna ziua, multumim pentru mesaj. Pentru servicii de psihoterapie ne gasiti la numerele de telefon: 0729225494 sau 0720863222

   2. Vai, vai😪😪😪! Știu prin ce treci… am exact un astfel de specimen lângă mine. Sunt câțiva ani de când vorbesc cu el când e treaz( sau așa pare, cu ei nu ești sigură nici dimineața când se trezesc că-s lucizi) , fără jigniri, cu frumosul, cu grijă pentru sănătatea lui da’ pare că înțelege și a doua zi o ia de la capăt😣! Am fost la o clinică penyru codependenți, scria că-i consiliere gratuit… 300 am lăsat pentru că m-a ascultat și mi-a dat niște sfaturi pe care le citisem pe-aici. E greu tare, am luat vreun an somnifere să pot dormi câteva ore … am vreo săptămână de când îmi fac ceaiuri cu tei, lavandă , și încerc să trăiesc afirmativ- caut-o pe Niculina Gheroghiță pe Yootobe, e de ajutor! Ce pot să-ți spun? Ducem o cruce grea…😪

 1. Buna dimineata! Eu am un prieten care facut si comotie celebrala! Consuma enorm de mult alcool si are 150 de kg si 50 de ani! Nu vrea sa mearga la doctor si nici nu i constient totdeuna! Va rog sa mi ajutati ! Multumesc din suflet!

 2. Buna dimineata, am citit foarte atenta articolul dumneavoastră. Sunt dispusă sa va contactez după sărbători sa va cer anumite sfaturi in legătura cu soțul meu. Telefonul meu este 0731.315.271.

  1. Buna ziua si la multi ani!
   Va multumim pentru mesaj, numarul de telefon la care ne puteti contacta este 0744285178. Transmitem si numarul dumneavoastra colegilor nostri pentru a va contacta.
   Va multumim!

 3. Buna ziua ! Va contactez cu speranța ca o sa ma puteți ajuta! Problema este soțul meu, este intr-o stare cronica de alcoolism. Are momente când înțelege ca are o problema serioasă dar nu poate renunța și nici nu vrea tratament căci el spune ca o sa se abțină singur- bineînțeles ca nu se întâmpla minunea sa se aptina pentru ca problema este deja mai presus de voința lui. Va rog ajutați-mă cu un sfat /număr de contact orice este necesar sa ajut omul de langa mine.

  1. Buna ziua. Va rugam sa ne contactati telefonic pentru informatii privind serviciile Clinicii Aliat Suceava si pentru programari la urmatoarele numere: (0748) 230 409 sau (0744) 285 178. Vă multumim!

  2. Buna ziua! Dacă ați rezolvat ceva cu soțul, va rog sa. Mi spuneți si mie, am și eu un frate care vreau sa.l ajut.. Vă mulțumesc frumos! Doamne ajuta! 0740464293Elena

 4. Buna ziua, sunt disperată. Mama mea a devenit o consumatoare cronică de alcool. Nu vrea sa accepte ca are o problema, nu vrea ajutor, nu vrea absolut nimic decât să stea în lumea ei. A ajuns in situatia de a nu mai avea echilibru, cazaturi multiple iar de curând a apărut o fractură. Cum pot sa o ajut sau sa o conving sa meargă într-un centru de reabilitare? Pur si simplu a devenit un calvar, după câteva zile în care nu consuma intra in sevraj si dezvolta o demență ce ne termina si pe noi psihic si fizic. Exista o modalitate de a o internă fără acordul ei? Multumesc .

  1. Buna ziua. Va rugam sa ne contactati telefonic pentru informatii privind serviciile Clinicii Aliat Suceava si pentru programari la urmatoarele numere: (0748) 230 409 sau 0744285178, de luni pâna sâmbată intre orele 10-18.
   Dacă starea doamnei este critică( adică intră în sevraj, este neliniștită, nu doarme, nu mănâncă, are manifestări de agresivitate față de ea sau alte persoane), vă rugăm să chemați ambulanța și să cereți internarea ei, iar dupa ieșirea din spital să ne contactați pentru începerea programului de recuperare.
   Vă mulțumim

   1. Buna seara ,soțul meu de 50de ani consumator de votka mulți ani dea rândul 🤕a făcut ciroza alcoolica ,după 2luni de tratament internări in spital analizele au început sa se imbunătățească dar din pacate el a început din nou sa bea și eu sunt disperata nu știu ce sa fac cum sal conving ca nui inregula și o sa moara dacă nu se potolește 🤕ajutați-mă va rog sunt disperata

 5. Buna ziua . Am o problema cu mama mea are 40 de ani și când ii spun ca are o problema începe sa spună sa nu băgăm in veata ei și spune ca nu este dependentă dar beam in fiecare zi .. observ acest lucru când vin de la lucru .. și nu am habar cum pot sa o ajut .. va rog sa ma ajutați dacă puteți .. nr . Telefon 0770492084

  1. Buna ziua. Va rugam sa ne contactati telefonic pentru informatii privind serviciile Clinicii Aliat Suceava si pentru programari la urmatoarele numere: (0748) 230 409 sau (0744) 285 178, de luni pâna sâmbată intre orele 10-18. Vă multumim!

 6. Bună ziua ! As dori si eu un sfat , daca se poate ! De cel puțin 10 ani , daca nu mai mult, sotul meu bea zi de zi ( cam 3 litri de bere plus tarie)! Recunoaste ca are o problema cu alcoolul ! Problema mare este ca atunci cand ,,nu bea destul”, intra (dupa 48 de ore FIX) in sevraj ( i se inclesteaza si i se albastreste gura, mainile i se intepenesc , la fel si picioarele si este inconstient ,un fel de epilepsie , se si scutura). Isi revine foarte greu! A avut 3 episoade din astea! Cand a avut al doilea episod a fost internat 3 săptămâni la psihiatrie . Dupa aceea a revenit la vechile obiceiuri . Putin azi, puțin maine ,pana a ajuns iar la a bea zi de zi ! Nu trebuie sa va spun ce limbaj are fata de mine cand ii spun sa mai reduca din bautura ! Vreau din tot sufletul sa il ajut ! Simt ca nu exista cale de iesire . Nu vrea sa mearga la un centru , cum aveti dumneavoastră ! Eu sunt cu nervii la pământ ! Am trecut de cinci ori prin situatii foarte dificile, de trei ori cu sevrajele lui , o data era sa imi pierd copilul in accident de bicicleta si o data, cand am fost de fata ,cand tatal meu si-a dat ultima suflare ( toate aste in ultimii doi ani )! Simt ca am ajuns la capătul puterilor ! Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un sfat . Mentionez ca daca nu bea mult( nu exista deloc) este un om deosebit , este cel mai bun sot si tata ! Nu jigneste niciodata pe nimeni si este cu foarte mult bun simț ! Va mulțumesc anticipat !

  1. Bună ziua. Mulțumim pentru ca ați împărtășit cu noi o problemă atât de dificilă. Este o situație grea pentru dumneavoastră și pentru familie.
   Pentru soțul dumneavoastră e nevoie de tratament psihiatric si psihoterapie o perioada lunga de timp. Sevrajul pe care il face trebuie asistat in spital. Dacă nu dorește să meargă, chemați ambulanța. Dupa ce iese din spital, ar fi minunat sa veniți cu el la Clinica Aliat Suceava ca sa vi se faca un plan de tratament care sa includă mai multe elemente, atât pentru el, cat si pentru familie. Majoritatea persoanelor cu o forma de dependenta atât de grava revin in consum din cauza lipsei unui plan terapeutic coerent.
   Credem ca si pentru dumneavoastră este nevoie sa apelați la ajutor psihologic. Găsiți la noi pe site si câteva articole despre codependență.
   Va rugam sa ne contactați daca considerați ca ajutorul nostru v-ar fi de folos.

   1. In aceeasi situatie sunt si eu cu sotul..nu mai suport…avem 2 copii impreuna..sunt singura care muncesc si aduc bani in casa!!el ce are sau ce face ii bea pe toti..e foarte greu sa suportam asa ceva!!va rog ajutati ma!!

    1. Bună ziua, mulțumim pentru interesul dumneavoastră! Specialiștii Clinicii Aliat Suceava tratează și probleme precum anxietatea, depresia, problemele cauzate de dependență, codependență și alte probleme de sănătate mintală. Pentru mai multe informații și programări vă rugăm să ne contactați la numerele de telefon (0748) 230 409, (0744) 285 178 sau (0745) 428 395 , de luni până vineri, intre orele 10-18. Mulțumim!

 7. Bună seara! As vrea și eu un sfat.. Soțul meu consuma alcool de ani buni. Uneori în cantități mici alteori în cantități mai mari.. A fost în sevraj de mai multe ori. IN 2017 A fost internat la spitalul Obregia București, tot în urma unui consum exagerat de alcool. In sevraj.. I au spus ca putea sa moara. Câteodată își da seama ca are o problema spune ca vrea sa renunțe, dar degeaba..Vreau sa îl ajut nu mai pot trai în stres. Stau cu grija pana ajunge acasă conduce .. Va rog dacă exista vreo clinica și în București. Noi stam în Ilfov.. Multumesc

  1. Bună ziua.
   Clinica Aliat din București oferă servicii ambulatorii psihiatrice și psihologice.
   Puteți să îi contactați pe colegii noștri pentru un plan de tratament.
   Clinica Aliat Suceava vă poate oferi servicii rezidențiale de scurtă durată, după ce a trecut de perioada de sevraj. Dacă sunteți interesată de aceste servicii, vă rugăm să ne contactați telefonic, la numerele de telefon afișate pe site.
   Vă mulțumim.

  2. Buna! Te rog să-mi spui daca ai rezolvat problema la clinica Aliat- București cu sotu.
   Aceiași problema am și eu cu soțul meu,vreau să-l ajut dar nu știu cum și nu reușesc să fac ceva.Multumesc!

 8. Bună dimineața. Am și eu un băiat care e alcoolic are 41de ani și bea de 15 ani a pierdut tot din cauza alcoolului și nu se mai poate controla. A ajuns sa fure. Sa facă tot ce se poate sa obțină alcol. E agresiv verbal și fizic întra an sevraj. A pierdut și locurile de muncă. Dacă are 10 lei buzunare. Pe alcol se duce. A băut și spiritul medic al di casa. Suntem disperații. La dus la spitalul din sapoca. Nimic. A doua zi a venit acasă. De 10 zile nu se mai trezește. Cer autor. Nustiu ce sa fac. Ajuto
  Email

  1. Buna ziua.
   Ne pare rău pentru problemele pe care le aveți cu fiul dumneavoastră. Din punct de vedere medical, este nevoie ca el sa beneficieze de servicii de dezalcoolizare si reechilibrare somatica. Acesta este motivul pentru care va sugerăm să apelați la serviciile spitalului de psihiatrie cel mai apropiat de domiciliul dumneavoastră. Ulterior dezalcoolizării, se poate face un plan de tratament si terapie personalizat pentru menținerea abstinenței.

  1. Bună seara,
   Mulțumim pentru interesul dumneavoastră.
   Pentru problemele generate de consumul de alcool este nevoie uneori de medicație și terapie, dar se stabilește un plan de tratament individual.
   Vă rugăm să ne contactați telefonic pentru a vă putea programa.
   Vă mulțumim!

 9. Buna seara! Azi am avut neplăcerea de a afla ca tatăl meu a vrut sa se omoare, bea de când i-ai murit părinți, nu accepta nici jun fel de ajutor, nu asculta pe nimeni, pentru el medici și spitalele sunt o orare pentru el. Are 60 de ani mama mea este distrusă nu mai poate rezista zilnic la toate bețiile lui! Simt ca ii voi pierde pe ambii. Cum as putea sa procedez in prin-plan?

  1. Vă multumim pentru ca ne-ati scris, ne pare rau ca va confruntati cu o problema asa coplesitoare. Ca sa va putem ajuta, va rugam sa ne contactati telefonic la numerele de telefon…. ca sa putem face o programare pentru o evaluare initiala in vederea stabilirii unui plan de tratament. Va multumim!

 10. 🤔🤔Doamne… Ám citit cam toate comentariile şi cumva m-am ( mai) liniştit… Ám şi eu pe cineva cu probleme,dar se pare că sunt persoane care-s mult mai chinuite decât mine!Băutorii, în proporție de 90% , nu acceptă nici măcar un drum la psiholog😣, e mult mai simplu să toarne pe gât! Noi, codependenții, ne distrugem psihic pentru că-i iubim. Un sfat pentru noi vă rog… înafară de ,,pleacă-n toată lumea şi lasă tot”.

  1. Mulțumim mult pentru ca ati citit articolul, ne pare rau ca sunteți intr-o situație așa dureroasa si grea. Un sfat este sa găsiți câteva lucruri care va fac sa tineti atat de mult la omul care bea, sa i le scrieti si sa i le dati sa citească, împreuna cu rugămintea de a merge la spital ca sa înceapă dezalcoolizarea.
   Apoi, sa va gândiți poate sa începeți terapia ca sa primiți suport pentru aceasta suferinta emoțională pe care o trăiți si sa aveti încredere ca o sa va simțiți mai bine.

   1. I-am scris atâtea mesaje și bilete cu declarații de dragoste , cu promisiunea că îl ajut oriunde va fi nevoie să meargă și nu mi-a răspuns măcar o dată! Veneam acasă și ,, iubita” n sus , ,, iubita” n jos de parcă mesajele alea fuseseră invizibile😣! N-ai cu cine dar eu simt că-mi pierd mințile😪. M-am dus la un centru și am stat de vorbă cu un medic… citisem că pentru codependenți e gratuită consilierea. Ei bine 250 am scos din buzunar și mi-a dat trei sfaturi-să nu mai primesc florile pe care mi le aduce, să încep să-i spun ce mă deranjează și să schimb modul în care gândesc. Păi eu oricum gândesc în virtute inerției fiind tot timpul cu gândul la băutul lui… îmi voi căuta un bordei, ceva mic unde să pot evada, e pasul următor🙏🤣

   2. Am luat-,o razna, după ce am scris mesajul pentru GyOs mi-am dat seama că mi-am răspuns mie🤣și m-am speriat când am văzut că a trecut un an🙄🤦‍♀️! Mulțumesc mult pentru sfaturi dar cu soiul ăsta de oameni e totul degeaba…
    Încerc să-l ignor când e băut și face numa’ tâmpenii ( gen freacă o farfurie care a stat în chiuvetă la 22 00…) și caut să-mi schimb gândurile, toate se învârt în jurul lui🤔🙏

 11. Bună seara ! Am și eu o problema cu fratele meu în vârstă de 32 ani și nu știu cum să-l ajut . Acum 4 ani a făcut o mare greșeală și sa urcat băut la volan ,a fost prins și iau suspendat carnetul ,de atunci 3 ani de zile a băut aproape zilnic .Acum un an de zile l-am convins să meargă la munca că sa fie ocupat dar tot mai consuma alcool in weekend ( de vineri seara până duminica bea intruna) am reușit și l-am dus la psihiatru dar a luat tratament doar o luna apoi a luat-o din nou , la psiholog nu vrea sa meargă , când consuma alcool devine agresiv verbal cu familia, este agresiv cu el însuși ,ne învinovățește pe noi familia pentru probleme lui,nu vrea să înțeleagă că problema este destul de grava și are nevoie de ajutor specializat. Noi familia ținem la el și vrem să-l ajutăm .

  1. Bună ziua, mulțumim pentru interesul dumneavoastră! Specialiștii Clinicii Aliat Suceava tratează și probleme precum anxietatea, depresia, problemele cauzate de dependență și alte probleme de sănătate mintală. Pentru informații si programări vă rugăm să ne contactați la numerele de telefon (0729) 225 494, (0748) 230 409, (0744) 285 178 sau (0745) 428 395 , de luni până vineri, intre orele 9-18.

 12. Buna ziua!În urma cu câțiva ani l-am cunoscut pe actualul soț.Are momente când bea alcool se culca beat se trezește tot în bautura,jignește, ma agresează verbal iar astăzi ma agresat fizic .El spune ca nu are probleme cu alcoolul atâta timp cât este plecat 2 luni sau mai mult și poată sa se abțină.Va rog sa ma ajutați nu mai știu ce sa mai fac
  El bea și tot el ma jignește și spune ca din cauza mea se întâmplă toate.Va rog sa ma ajutați.

  1. Vă mulțumim pentru că ne citiți articolele. Ne pare rău că treceți prin această situație grea.
   Specialiștii Clinicii Aliat Suceava tratează și probleme precum anxietatea, depresia, problemele cauzate de dependență și alte probleme de sănătate mintală. Pentru informații și programări vă rugăm să ne contactați la numerele de telefon (0748) 230 409, (0744) 285 178 sau (0745) 428 395 , de luni până vineri, intre orele 10-18. Mulțumim!

   1. Nu avem cum sa ajungem pina la Suceava noi suntem din Constanța..Îmi este greu și nu știu cum sa ma mai țin situația sub control.Va rog sa ma sfatuiti

 13. Buna seara! In speranta ca ma veti putea ajuta! Baiatul meu bea foarte mult alcool si este foarte violent, are fam si 3 copii mici. Am stat de vorba cu el de nenumarate ori ca sa il ajut si nu doreste, imi tot spune ca nu o sa mai bea, da vina pe stres. Nu vrea sa accepte psiholog nimic .A incercat sa numai bea 8-9 zile sa demonstreze ca el nu bea in fiecare zi dar cand bea consuma
  foarte mult alcool si este foarte violent incepand de la familie pana la prieteni .Va rog ajutati-ma cu un sfat sau un nr de contact pentru a-mi ajuta copilul.Sunt din jud.Constanta.

 14. Am si eu o problema sunt din bucuresti fratele meu bea zilnic se comporta urat cu familia cu copii eu nu locuiesc cu el dar imi
  Doresc din suflet sa l salvez. Sa operat de stomac si acum mi se pare ca bea si mai mult ca inainte cand era gras. Credeam ca este frustrat si de asta bea dar se pare ca nu si trebuie sa recunosc ca este alcoholic tatal meu a fost la fel. Si eu am dus o viata foarte grea fratele meu este mai mare nu stiu cum sa fac sa ma asculte si unde sa merg cu el daca o sa reusesc sa al conving ( imi doresc din suflet el spune mereu eu nu beau decat un pahar doua de vin ia spus lui doctorul care la operat ca poate sa bea ocazional si el bea zilnic mai rau este ca acum nici nu mananca mai nimic

  1. Vă mulțumim pentru mesaj. Sugestia pe care o avem este să il convingeți să meargă la spital pentru dezalcoolizare, starea pe care o descrieți pare să necesite asta.
   După această etapă, puteți să ne scrieți pentru a-l programa pentru tratamentul nostru rezidențial, care l-ar putea ajuta mai departe în menținerea abstinenței.

 15. Buna ziua, am si eu o problema asemanatoare cu sotul meu. Bea zilnic, nu pot preciza cantitati pt ca eu fiind la serviciu nu il vad ce face acasa, cert este ca la ora 17.00 cand ma intorc este deja ametit. Dar cel mai rau este ca are perioade cand bea mai mult si mai ales taria il doboara. A facut pana acum de 2 ori intoxicatie alcoolica. De ceva timp are un tremor in maini, simte greata si cateodata vomita in timp ce e la masa. Nu vrea sa fie internat sau sa solicite ajutor profesional, tot spune ca vrea sa se opreasca singur, dar nu poate. Suntem din Brasov si va cer ajutorul in a ne sfatui unde am putea sa mergem cu el, daca vom reusi sa il constientizam asupra situatiei lui.

  1. Mulțumim pentru mesaj. Gravitatea situatiei prin care treceti necesita ca si prim pas internarea in spital pentru dezalcoolizare.
   Dupa acest pas, daca doriti, puteti sa apelati si la serviciile noastre de post-cură, pe care le gasiți descrise pe site.

 16. Buna. Sotul meu e alcoolic si violent. Nu admite ca are probleme, in schimb ma acuza pe mine ca eu am probleme la cap … Bea aproximativ un litru de whiskey zilnic, tremura daca nu bea cateva ore , nimic nu mai conteaza decat bautura. Cand termina banii de pe cardul lui, il ia pe ascuns pe Al meu. Nici de munca nu ii pasa nici de copii, SA nu Mai VB de mine..CE sa fac???

 17. Bună! Fiul meu are 43 de ani, și e depresiv acuma e și alcolost, nu e în tara cum să-l fac sa vina în tara ca e distrus din cauza fetelor, nu e căsătorit dar a avut multe fete acuma e singur și bea toată ziua. Ma suna pe mine fiind mamama lui, vorbește toate tăios jignește, cum pot să-l ajut sa scape de alcolost și depresie, e foarte rău sunt îngrozită de el, și nam cum să-l ajut, va rog ajutați-mă în aceasta privința, sunt văduvă bolnava grav, cu metastaze(cancer) stutayima să-mi salvez copilul de la distrugere.

  1. Multumim mult pentru mesajul dumneavoastra. Ne pare rau ca sunteti in situatia asta, nu este deloc usor ca un om sa faca fata la asa niste provocari de mari. Credem ca are nevoie de ajutor medical, sa mearga la spital pemtru dezalcoolizare. Puteti doar sa ii spuneti asta si sa il rugati sa nu mai vorbeasca asa urat cu dumneavoastra. Aveti grija de dumneavoastră 🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica