alcoolic

Cum să vorbești cu un alcoolic pentru a-l face să intre în tratament

De cele mai multe ori familia este cea care suferă și încearcă să îl convingă pe cel care consumă alcool în exces să meargă la un medic. Se știe că aproximativ 7 persoane din sistemul familial suferă pe lângă cineva care are o adicție. La fel de des, cel care consumă crede că nu are nicio problemă. Deci, ce e de făcut?

Alcoolismul, o problemă puțin înțeleasă

Adicția e un fenomen atât de comun că mulți nu își dau seama că au o problemă, și chiar cei din anturaj cred că e mai puțin grav decât este realmente, atunci când o văd.

Alcoolismul e o boală mintală serioasă și se caracterizează prin incapacitatea de a renunța la alcool, sau de a consuma controlat, în ciuda consecințelor grave pe toate palierele vieții (suferința și chiar pierderea familiei, a job-ului, etc)

Unii beau pentru că „așa se face”, și acesta e obiceiul curent de socializare (ies la un bar, comandă o bere, apoi încă una…), alții beau ca să uite de probleme, etc.

Alcoolismul poate fi moderat sau sever. Mulți pot să fie ani de zile alcoolici funcționali și să nu aibă simptome foarte severe, ceea ce îi face să creadă că ei chiar nu au o problemă.

Informează-te și informează-l

Cel/cea care crede că nu are o problemă cu consumul ar trebui să afle că există cantități dincolo de care sănătatea e pusă în pericol. Dacă nu crede, pune-l să facă testul AUDIT, dezvoltat de OMS: https://clinica-aliat.ro/test-dependenta-alcool/

Consumatorul trebuie să știe că alcoolismul înseamnă:

 • Incapacitatea de a bea controlat și de a se opri din băut
 • Băutul de unul singur
 • Pierderile de memorie
 • Consumul în ciuda consecințelor serioase deja prezente
 • Simptome de sevraj
 • Nevoia de a bea, acută când nu are la dispoziție alcool
 • A bea dincolo de o limită
 • Binge drinking frecvent (cantități foarte mari, ocazional)
 • Episoade de mahmureală
 • Ascunderea consumului
 • Neglijarea familiei, a jobului
 • Degradarea comportamentului (devine agresiv/ă)

Cum spuneam, de cele mai multe ori, alcoolicul nu admite că are o problemă. Asta face foarte grea discuția cu el/ ea și rezultatul destul de improbabilă (să ceară ajutor, să vrea terapie).

Vorbește cu el atunci când e pregătit să te asculte

Dacă vrei să mărești probabilitatea de a fi convingător, alege un moment când consumatorul este treaz. Nu folosește la nimic să i te adresezi după ce a băut. Ai nevoie de toată atenția lui/ei și este bine să îi vorbești pe un ton calm, fără acuze, să îi spui că e vorba de o boală și nu de un „păcat” sau de lipsa voinței.

Cel mai bine este să îi spui că ești îngrijorat/ă cu privire la sănătatea lui sau a ei. Are impact mai mare decât dacă îl/o culpabilizezi.

Pregătește-te pentru refuz

Negarea este parte din atitudinea alcoolicului. Jena, vina și minimalizarea problemei fac discuția dificilă. Nimeni nu vrea să i se arate minusurile proprii și să fie criticat/ă. Unii poate că sunt conștienți de problemă dar nu sunt pregătiți să o înfrunte. Alții își găsesc scuze.

Dacă vezi că mesajul tău este primit cu ostilitate, pregătește-te să te retragi. Nu vei rezolva nimic dacă însiști.

Mai bine ia o pauză și între timp informează-te chiar tu despre noi abordări posibile. Nu uita că inițiativa trebuie să fie a lui sau a ei pentru ca terapia și tratamentul să funcționeze.

Citește despre adicții, citește despre cum au ajuns unii oameni la revelația că trebuie să caute tratament. Fii mereu delicat și atent cu cel sau cea pe care vrei să îl/o salvezi.

Și dacă tot am ajuns aici, trebuie spus să fii atent să nu intri în rol de Salvator care cicălește tot timpul sau se simte dator să îl/o salveze. Nimeni nu poate salva pe nimeni dacă acel om nu dorește să fie salvat. În final, dacă niciun demers nu dă roade, fii prefătit/ă să renunți cu totul și să te salvezi pe tine (dacă ești soția/ prietena, fiica, fiul, etc). Nu ascunde problema lui /ei și nu face sacrificii pentru el/ea.

Compasiunea ajută mai mult decât culpabilizarea

Multi aparținători din familia unui alcoolic, timp de ani de zile, îi adresează injurii și mesaje culpabilizante. De la un punct încolo, acestea au efect de bumerang, pentru că alcoolicul va consuma doar ca să își anestezieze sentimentele rușinoase și vina care derive din aceste discuții. Deci nu va opri consumul ci probabil îl va intensifica.

Cere ajutor pentru tine

A trăi lângă o persoană consumatoare de alcool sau alte substanțe poate fi una din cele mai grele „cruci”. Cere ajutor și terapie pentru tine, ca să îți poți vărsa sentimentele negative, să înveți de la un terapeut ce trebuie făcut, să știi cum să te întărești pe tine. În timp, dacă tu nu capeți resurse interioare, vei ajunge epuizat/ă. Și iată cum două vieți se degradează, în loc de una. Trebuie să fie clar ca bună ziua că prima persoană de care poți avea grijă ești tu, ca să poți avea grijă de el/ea.

Pregătește-te cu informație practică

Prezintă-i un pliant al unei clinici care îl/o poate ajuta (clinica ALIAT Suceava, de pildă), oferă-i informații despre bolile psihice asociate adicției (acest site e o sursă pentru astfel de informații), oferă-i ocazia de a cunoaște alte persoane care au experimentat așa ceva.  Spune-i că poate participa la sesiuni de întâlniri cu alți consumatori și că anonimatul e garantat. Un alcoolic e un om obișnuit cu rușinea. Dacă nu este stigmatizat, e mai probabil să se deschidă și să acceadă la tratament.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

14 Responses

 1. Buna dimineata! Eu am un prieten care facut si comotie celebrala! Consuma enorm de mult alcool si are 150 de kg si 50 de ani! Nu vrea sa mearga la doctor si nici nu i constient totdeuna! Va rog sa mi ajutati ! Multumesc din suflet!

 2. Buna dimineata, am citit foarte atenta articolul dumneavoastră. Sunt dispusă sa va contactez după sărbători sa va cer anumite sfaturi in legătura cu soțul meu. Telefonul meu este 0731.315.271.

  1. Buna ziua si la multi ani!
   Va multumim pentru mesaj, numarul de telefon la care ne puteti contacta este 0744285178. Transmitem si numarul dumneavoastra colegilor nostri pentru a va contacta.
   Va multumim!

 3. Buna ziua ! Va contactez cu speranța ca o sa ma puteți ajuta! Problema este soțul meu, este intr-o stare cronica de alcoolism. Are momente când înțelege ca are o problema serioasă dar nu poate renunța și nici nu vrea tratament căci el spune ca o sa se abțină singur- bineînțeles ca nu se întâmpla minunea sa se aptina pentru ca problema este deja mai presus de voința lui. Va rog ajutați-mă cu un sfat /număr de contact orice este necesar sa ajut omul de langa mine.

  1. Buna ziua. Va rugam sa ne contactati telefonic pentru informatii privind serviciile Clinicii Aliat Suceava si pentru programari la urmatoarele numere: (0748) 230 409 sau (0744) 285 178. Vă multumim!

  2. Buna ziua! Dacă ați rezolvat ceva cu soțul, va rog sa. Mi spuneți si mie, am și eu un frate care vreau sa.l ajut.. Vă mulțumesc frumos! Doamne ajuta! 0740464293Elena

 4. Buna ziua, sunt disperată. Mama mea a devenit o consumatoare cronică de alcool. Nu vrea sa accepte ca are o problema, nu vrea ajutor, nu vrea absolut nimic decât să stea în lumea ei. A ajuns in situatia de a nu mai avea echilibru, cazaturi multiple iar de curând a apărut o fractură. Cum pot sa o ajut sau sa o conving sa meargă într-un centru de reabilitare? Pur si simplu a devenit un calvar, după câteva zile în care nu consuma intra in sevraj si dezvolta o demență ce ne termina si pe noi psihic si fizic. Exista o modalitate de a o internă fără acordul ei? Multumesc .

  1. Buna ziua. Va rugam sa ne contactati telefonic pentru informatii privind serviciile Clinicii Aliat Suceava si pentru programari la urmatoarele numere: (0748) 230 409 sau 0744285178, de luni pâna sâmbată intre orele 10-18.
   Dacă starea doamnei este critică( adică intră în sevraj, este neliniștită, nu doarme, nu mănâncă, are manifestări de agresivitate față de ea sau alte persoane), vă rugăm să chemați ambulanța și să cereți internarea ei, iar dupa ieșirea din spital să ne contactați pentru începerea programului de recuperare.
   Vă mulțumim

 5. Buna ziua . Am o problema cu mama mea are 40 de ani și când ii spun ca are o problema începe sa spună sa nu băgăm in veata ei și spune ca nu este dependentă dar beam in fiecare zi .. observ acest lucru când vin de la lucru .. și nu am habar cum pot sa o ajut .. va rog sa ma ajutați dacă puteți .. nr . Telefon 0770492084

  1. Buna ziua. Va rugam sa ne contactati telefonic pentru informatii privind serviciile Clinicii Aliat Suceava si pentru programari la urmatoarele numere: (0748) 230 409 sau (0744) 285 178, de luni pâna sâmbată intre orele 10-18. Vă multumim!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica