Da! Despre droguri trebuie vorbit cu copilul tău, așa cum trebuie vorbit despre sex. Obligatoriu.
Un copil care știe lucrurile astea e un copil protejat și care nu va căuta surse de informare alternative, eventual greșite.
E mai bine să știe de la cei doi părinți cum stă treaba cu sexul și drogurile decât să afle de la prieteni mai mari și care îl inițiază în așa ceva, fără ca fiul sau fiica ta să știe despre ce este vorba sau chiar mai rău, fără să-și dea acordul.
De exemplu, fiica ta trebuie să știe că există „drogul violului”, adică substanțe care o pot face să leșine la o petrecere și să fie violată. Nu trebuie ascunse lucrurile acestea după perdea, și nu e momentul ca părinții să dea dovadă de pudibonderie și jenă inutilă. Mai bine să își înfrângă ei rușinea și să vorbească deschis cu odrasla decât să se trezescă că odrasla a pățit cine știe ce…
Așadar, cum vorbești despre droguri cu copilul tău?
- În primul rând, vorbești, nu ții sub preș informațiile astea
Adică nu îi sugera prin vorbe sau gesturi că ar fi un subiect tabu. Copiii sunt foarte sensibili și un simplu gest în face să se închidă.
Le spui deschis că ești disponibil/ă pentru orice întrebare ar avea și că preferi să te întrebe pe tine decât pe altcineva, pentru că ești părintele lor și le vrei binele.
Asemenea discuții se clădesc pe un fundament de încredere, iar încrederea se construiește zi de zi, nu doar cu aceasă ocazie.
- Nu te panica
Dacă afli că a încercat un joint, tutun, alcool, sau o doză de drog legal nu țipa la copilul tău. Nu vei face decât să îl îndepărtezi. Frica pe care o simți este legitimă, dar e periculoasă. Dacă copilul te vede speriat sau furios nu va avea încredere să îți spună mai multe, cine i-a dat, de ce a făcut-o, etc.
Discuția aceasta trebuie să aibă loc într-un moment de calm. Dacă simți că te enervezi, mai bine îi spui: „Acum nu sunt capabil să discut despre asta, e un subiect serios, dar hai sa bem un ceai împreună diseară și să vorbim”. Rămâi mereu calm/ă.
- Informează-te!
Copiii de azi află rapid tot soiul de chestii despre droguri. Dacă vrei să aibă încredere în tine și în ceea ce îi spui, citește la rândul tău despre droguri, alcool, jocuri de noroc și orice alte adicții posibile, ca să fii tu sursa nr. 1 de informație.
E destul să te prindă descoperit odată sau de două ori și va pierde încrederea în sursa de informație numită „mama” sau „tata”. Mai bine îi spui: „Nu știu prea multe despre cocaină/ heroină, etc, dar dă-mi timp să aflu informația corectă.”
- Spune clar valorile.
Spune-le clar că nu tolerezi drogurile sau că nu vrei să să găsească așa ceva în casă. Discuția deschisă despre droguri trebuie să includă și acest aspect foarte clar: atitudinea ta față de așa ceva.
Valorile unei familii se afirmă clar (de ex. respectul față de bătrâni, politețe între membri, timp rezervat pentru fiecare și cultul muncii, etc, orice altă valoare morală ar fi crucială în acea familie. La fel trebuie să fie în cazul drogurilor.
Există părinți care vorbesc despre sex sau droguri cu copiii, în ideea de a fi „buni prieteni” cu copiii lor, dar asta e doar jumătate din demersul educativ. A doua parte, la fel de importantă, este transmiterea atitudinii față de aceste lucruri.
De exemplu, tu, ca mamă, să zicem că vorbești cu fiica ta despre sex, dar asta înseamnă că tolerezi și ca ea să vină în fiecare săptămână cu alt prieten acasă? sau să se vadă cu bărbați mult mai în vârstă? Trebuie să îi spui clar ce crezi despre aceste lucruri, nu doar să le prezinți. La fel și cu drogurile: dacă îi vorbești despre droguri și alcool, înseamnă că tolerezi să consume alcool acasă? Să fumeze în casă? Să aducă prieteni fumători sau să consume ce vrea el/ea? Gândește-te la toate astea și nu își fie teamă să impui reguli.
- Nu fi speritoare
Degeaba spui „canabisul îți distruge creierul”, că nu prea are efect. Mai bine îi dai detalii clare despre simptome, probleme mintale posibile, îi dai exemple de oameni care au căpătat probleme mintale de la diverse droguri. Copiii învață mai bine din exemple pozitive și negative, nu din lozinci.
Este valabil și pentru campaniile de educație din mediul școlar. E bine să le vorbească nu doar un medic sau polițist care arestează drogați, ci să le vorbească cineva care a folosit drogurile și acum este „clean”, pentru că doar acea persoană le poate răspunde la întrebări specifice, despre senzații și despre abuz.
- Cunoaște cât mai bine anturajul copilului tău
Acesta e un fapt crucial. Copiii cei mai bine educați și supravegheați, dacă sunt într-un anturaj nociv și au stimă de sine scăzută (și au nevoie de validare din partea prietenilor), sunt în pericol de a se apuca de te miri ce. Sex riscant, droguri, mici delincvențe, etc. Prietenii copilului tău sunt un bun indicator a ceea ceea ce se petrece în grup și cuel/ea. Poți ghici ce aude, ce vede, ce poate să facă. Nu ezita să schimbi școala copilului dacă vezi că școala la care este e împânzită de dealeri.
- Nu predica ce nu faci nici tu
Dacă vrei să nu se apuce de băut sau de fumat, nu bea și nu fuma. Ce credibilitate ai tu dacă îi spui să nu se apuce, dar te vede făcând asta? Dacă afli că a fumat un joint, nu deveni prea aspru. Spune-i că nu e bine, că se joacă cu sănătatea sa mintală, dar și mai bine, înceară să vezi ce cantități folosește, cu cine fumează, să înțelegi contextul general. Contextual e cel care generează consumul. Mai trebuie să știi că nu toți adolescenții care fumează sau beau vor dezvolta o problemă cronică de sănătate mintală pornind de la aceste substanțe, dar acest fapt nu e o garanție. Drogurile sunt o ruletă rusească! Nu știi niciodată unde e glonțul. Copilul trebuie să înțeleagă perfect riscul acesta.
Nu în ultimul rând, acordă-i copilului tău încredere. Dacă a fumat un joint, ați vorbit despre consecințe și știe ce riscă, nu are sens să îl supraveghezi ca un elicopter. Asta nu va face decât să îl enerveze și să îl facă să se ascundă. Mai bine îi spui că ai încredere în discernământul său, de cele mai multe ori, cu adolescenți care au consumat doar experiemental, acest mesaj are rezultate.
2 Responses
Foarte bun articolul! Si extrem de necesar! Sunt tot mai multi tineri care ajung sa consume tot felul de substante. Si nu doar cei de la scolile de fite, ci chiar si cei de la sate! Nu mai putem ignore acest fenomen!
Mulțumim pentru apreciere . Vin spre noi ca să fie tratați tineri care au acum 18-19 ani și consumă absolut orice. Debutul consumului îl declară la 13-14 ani și provin din mediul rural și urban deopotrivă . Ne îngrijorează mult situația prezentă și vom mai scrie articole care să arate realitatea cu care noi ne confruntam zilnic . Sperăm sa ajute .