Când devine alarmant consumul de alcool al unui adolescent

Cum previi abuzul de droguri?

Pentru că lumea are granițele tot mai volatile, pentru că riscul este din ce în ce mai ridicat, mulți părinți se întreabă cum ar putea să prevină abuzul de droguri, despre care ei aud sau citesc în presă și care îi sperie. „Cum să îmi protejez copilul de droguri?” se întreabă orice părinte care se preocupă de educația odraslei.

Trebuie spus, în primul rând, că e imposibil să oprești pe cineva de la a încerca să ia droguri. Dar sunt lucruri pe care le poate face oricine pentru a preveni ABUZUL.

Iată câteva dintre acestea:

Învață copilul să gestioneze presiunea grupului

De departe, cel mai important motiv pentru care adolescenții încearcă drogurile este presiunea grupului de prieteni. Nimănui nu îi place să fie lăsat deoparte și să fie cel care „nu e cool”. Presați de grupul de prieteni, acești adolescenți ajung să încerce drogul doar pentru a se integra. Este bine să aibă un răspuns pregătit dinainte pentru situațiile când sunt îmboldiți de prieteni să ia ceva nepermis, ori să bea alcool.

Vorbește cu ei despre droguri

Educația și informația sunt o putere. Dacă nu știu nimic despre droguri, nu vor ști ce înseamnă ele, ce riscuri comport, vor consuma cu inocență. Dacă știu despre acestea și despre consecințele lor, sunt mai puțin predispuși să testeze. Vorbește cu ei relaxat dar ferm, nu îi speria, dar nici nu face un tabu din acestea. Spune-le că vor fi liberi să testeze așa ceva după ce creierul lor își încheie creșterea (adică după 20 de ani). Până atunci există riscul să facă tulburări psihice de la orice substanță consumată, inclusiv alcool.  Ei trebuie să fie clar informați cu privire la consecințe. Cei mai mulți din cei care se apucă nu știu aproape nimic despre consecințele drogurilor asupra sănătății.

Stresul este un declanșator

Stresul îi face pe oameni să recurgă la moduri nepotrivite de calmare, iar drogurile sunt unul dintre aceste moduri. Un joint de marijuana poate fi momentul suprem după o zi plină de evenimente și stresantă la maximum. Dar, în timp, problemele asociate cu consumul de marijuana, mai cu seamă la tineri, devin vizibile. Așadar este bine să le spunem copiilor că există și alte moduri de a se relaxa (practicarea unui sport e relaxantă, cititul, voluntariatul, creativitatea). Orice e pozitiv și relaxant poate să înlocuiască soluția nocivă a drogului.

Cere ajutor dacă e vorba despre problemele psihice

Se știe că drogurile și problemele psihice au o legătură. Mulți copii deprimați, stresați sau cu tulburări de personalitate, recurg la droguri (și adulții în aceste situații o fac, nu doar adolescenții). Dacă vezi că fiul sau fiica ta suferă de depresie, se izolează, dacă e mereu neliniștit, este bine să îl duci la un psiholog. Este bine ca orice problemă psihică să fie diagnosticată înainte ca respectivul să recurgă la droguri și problema să se agraveze.

Vezi dacă există factori de risc

Dacă știi care sunt factorii de risc, cum ar fi ereditatea legată de adicție – poate că în familie sunt mulți alcoolici, fumători, etc -, anturajul care consumă, problemele psihologice preexistente, atunci le poți neutraliza mai ușor. Sunt medii sociale în care consumul de droguri este ceva la modă, ceva cool. Ia în calcul mutarea copilului de la o astfel de școală.

Echilibru emoțional

Cei care recurg la droguri o fac pentru că în viața lor ceva nu funcționează. Dacă sunt nefericiți, stresați, izolați de ceilalți, vor recurge la droguri pentru a compensa aceste suferințe. Fii atent la copilul tău și la viața lui socială și emoțională, pentru a para din timp eventualele derapaje.

Stima de sine scăzută poate contribui la consum

Dacă fiul sau fiica ta nu se simte valorizat/ă prin ceva ce face sau este (să zicem că scrie bine sau pictează și talentele sale sunt vizute și apreciate de adulți și de colegi) va simți nevoia să fie valorizat/ă prin altceva. Teribilismul vârstei predispune la comportamente de risc. Se poate apuca de droguri, face gesturi riscante (cum ar fi să conducă fără permis, să sfideze legea în vreun fel), toate astea pentru a fi văzut/ă, pentru a atrage atenția. Este bine să îi învățăm pe copiii noștri cum sp atragă atenția cu lucruri pozitive și bune, să vedem eforturile lor și să le apreciem (părinții și profesorii, deoptrivă). Stima de sine se construiește din reflectarea în privirea celorlalți. O stimă de sine solidă e o bună apărare împotriva presiunii de grup. Dacă copilul se știe valoros ca sportiv, artist, scriitor, etc, nu va mai ceda presiunii de a consuma ceva doar ca să fie apreciat de câțiva colegi.

Investește energie în ceva important și constructiv

…și învață-l pe copilul tău să facă la fel. Chit că este vorba despre gestionarea afacerii de familie, despre un sport competitiv care cere disciplină și energie, despre proiecte de voluntariat alături de un ONG care ajută săracii, plantează copaci sau face orice altceva, copiii (dar și adulții) ar trebui să se implice profund în ceva care să le dea un sens. Este cel mai terapeutic mod de a gestiona stresul vieții, să ai un sens în ceea ce faci. Mulți se apucă de droguri pentru că nu au o ocupație importantă, nu se simt folosiți la capacitatea lor maximă, se apucă de droguri…din plictiseală.

 

 

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica