61750400

Cum poti scapa de dependenta de calculator

In 2024 aproape toti ne folosim zilnic de computer. Fie ca este vorba de munca, relaxare sau socializare, timpul alocat computerului creste intr-un ritm rapid.

In primul rand, haideti sa vedem ce presupune de fapt termenul de calculator (computer) in 2024.

Daca acum 10-15 ani in urma, stateam in fata calculatorului, asezati pe un scaun, acasa sau la birou, si nu multi dintre noi aveau acces la un calculator portabil (laptop), astazi putem baga calculatorul in buzunar sau ne putem ridica de pe canapea, scoatem tableta din suportul ei si plecam cu ea.

Chiar laptop-ul inseamna deja pentru tot mai multi oameni, un bagaj in plus de carat.

Mai mult, in ultimii ani cu precadere, aparitia si dezvoltarea extrem de rapida a smartphone-urilor nu a facut decat sa creasca tipul alocat calculatorului, telefonul a devenit practic o extensie a computerului de acasa, avand multiple functii: foto, video, internet, gaming etc.

Iar noi, folosindu-ne de toate aceste functii, am crescut exponential timpul pe care il acordam calculatorului. Deja, putem observa ca nu mai este doar o extensie a vechiului desktop (PC), ci deja o extensie a noastra si a persoanei noastre sociale.

Probabil vedeti in fiecare zi cum aproape fiecare om “profita” de timpul liber din trafic (mijloace de transport in comun, masina, pe strada etc) pentru a se conecta din nou la computerul sau.

S-ar putea spune ca marea noastra majoritate este mai mult sau mai putin dependenta de calculator, laptop, tableta, smartphone. Este aproape imposibil sa calculam cat timp si in ce fel se fososeste aceasta majoritate de o inteligenta artificiala pentru a se conecta la alte realitati, pentru a asimila informatie, a comunica sau chiar a evada din realitate.

De aceea, vom vorbi despre calculator in termenii in care acesta paralizeaza viata utilizatorului, pentru ca daca vorbim despre majoritate, ar insemna sa vorbim despre “normal”, iar dupa cum am spus, din punct de vedere social, uzul tot mai frecvent al acestei inteligente artificiale face parte din viata noastra de zi cu zi, din progresul nostru. Progresul catre ce, ramane de vazut.

Sa ne intoarcem la problema noastra. Totusi cat timp este normal sa petrecem in fata calculatorului? Cu totii suntem dependenti de multe lucruri, fara ca acestea sa fie considerate boli.

Atunci care ar fi diferenta dintre dependentele normale si cele patologice? In cazul acestora din urma, ele „intoxica” viata subiectului din punct de vedere social, profesional, fizic si afectiv.

Sa luam jocul pe calculator ca exemplu, din punct de vedere social, jocul excesiv actioneaza ca un drog, iar din punct de vedere medical actioneaza ca o dependenta. La inceput exista cautarea placerii, apoi placerea este cea care aduce consecintele negative.

Jucatorul este frecvent consumator de alcool si/sau nicotina. De exemplu, jocurile online (online, video) modifica sistemul de recompensa la nivelul creierului.

Placerea chimica este aproape la fel de mare ca cea data de excitanti (alcool, nicotina, droguri etc). De aceea, dependenta de calculator poate fi deja considerata o noua tulburare psihica (de control al impulsurilor).

Mai jos va vom prezenta pe scurt semnele dependentei de calculator si de internet, pentru ca voi sa va faceti o idee mai clara despre diferenta dintre a folosi acest instrument si a fi dependent de el, fie ca este vorba despre jocuri sau pur si simplu, alegerea altei realitati, una virtuala.

Care sunt semnele dependentei de calculator?

Iata cateva indicii: persoana acorda timp indelungat jocului, nu face diferenta intre real/virtual, desconsidera viata familiala, sociala, profesionala, minte persoanele apropiate in legatura cu jocul.

Astfel (daca nu se joaca pe calculator), persoana dependenta de jocuri pe calculator manifesta: furie, depresie, lipsa de energie, frustrare, tristete, sevraj.

Apar: costuri mari la facturile pentru serviciile de internet, lipsa controlului asupra comportamentului de joc si asupra frecventei lui, preocupari si obsesii in legatura cu jocul, iar realitatea jocului este privita ca inlocuitor pentru viata emotionala.

Care sunt semnele dependentei de internet?

In cazul persoanei dependente de internet, apar urmatoarele probleme: nevoia de tot mai multa informatie – cauta necontrolat baze de date sau navigheaza pe internet, dependenta de jocuri online, dependenta de comunicarea virtuala (cauta relatii noi online), comportamente compulsive (jocul de noroc patologic, cumparaturi compulsive pe internet), dependenta de sex virtual (utilizarea compulsiva a site-urilor pentru sex si pornografie).

O persoana poate fi considerata dependenta de internet atunci cand:

1. In viata acesteia apar schimbari majore in stilul de viata pentru a putea petrece mai mult timp pe internet;
2. Este nepasatoare fata de propria sanatate;
3. Evita activitati importante din viata cu scopul de a petrece mai mult timp pe internet;
4. Nu doarme sau isi schimba orarul de somn cu acelasi scop.

Se observa scaderea in socializare, refuzul de a petrece o perioada mai mare de timp offline – dorinta de a petrece tot mai mult timp online, avand ca rezultat instrainarea prietenilor, neglijarea familiei.

Ca impact asupra fizicului, se disting doua sindroame distincte, ca urmare a acestei dependente:

Sindromul privitului la calculator apare in urma privitului indelungat la ecranul monitorului. Are ca simptome: dureri de cap, usturimea si inrosirea ochilor, vedere incetosata, neclara, dureri ale musculaturii cefei si spatelui, oboseala oculara, dificultati de acomodare vizuala.

Sindromul de ochi uscat, tulburari functionale la nivelul ochilor, jena, oboseala, crampa scriitorului, tulburari musculare si osteoarticulare, probleme neurologice (epilepsia fotosensibila).

Este deja limpede ca aceasta dependenta afecteaza aproape toate aspectele vietii persoanei care sufera de ea. Din punct de vedere strict psihologic efectele sunt: tulburari emotionale, anxietate, iritabilitate, toleranta scazuta la frustrare, depresie.

Putem scapa de aceasta dependenta? Ii putem ajuta pe cei dragi care isi petrec prea mult timp in aceasta realitate virtuala in detrimentul vietii reale? Noi credem cu tarie ca da! Pentru persoanele cu aceasta dependenta, procesul vindecarii poate include sedinte de terapie cognitiva, terapie medicamentoasa pentru depresie si anxietate.

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/a/p-cum-poti-scapa-de-dependenta-de-calculator.html

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica