shutterstock_532269511

Cum luptăm împotriva dependențelor prin Mindfulness?

Fumatul este una dintre cele mai dificil de eliminat dependențe. Faptul că oamenii știu că țigara nu le face bine și totuși cumpără alt pachet e dovada acestei dependențe puternice. La nivel mondial, o persoană moare la fiecare 6 secunde din cauza unor boli legate de consumul de tutun. Țigările conțin peste 4000 de compuși chimici – mulți carcinogeni – și aproximativ jumătate dintre fumători vor avea suferințe fatale legate de consumul de tutun.
Deseori, există o diferență între ceea ce știm că este corect și ceea ce facem. Psihologii care studiază mindfulness și meditația, s-au gândit că ea ar fi o bună abordare în terapia dependenței de tutun.

Care sunt, așadar, practicile de mindfulness care i-ar ajuta pe fumători să se lase?
Cercetări promițătoare făcute de psihologii de la Universitatea Yale arată că practicile de mindfulness îi pot ajuta pe fumători să dezvolte obiceiuri de control asupra impulsului de a fuma, asupra craving-ului.

Și asta se întâmplă în intervalul generos de 3 săptămâni de la începerea practicii! Programul se numește Crave to Quit și ideea este că fumătorii învață să devină conștienți de legătura dintre fumat și alte comportamente greșite. Cum ar fi mâncatul compulsiv, pe fond de stres, de pildă. Ei învață astfel să fie conștienți de stimulii din mediu și de asocierea dintre aceștia și fumat (când iese în pauza de prânz, simte nevoia acută de a fuma, sau aprinde țigara după ce mânăncă, sau la cafeaua de dimineață, etc).

Programul include (chestie foarte serioasă) și lecții de …autocompasiune. Aceasta este o componentă importantă în recuperarea unui fumător și, de fapt, a oricărui dependent. De ce? Pentru că deseori, după o recădere, dependentul se autoculpabilizează foarte tare. Și asta îl face să recurgă la singura formă de liniștire pe care o știe: țigara, paharul de alcool, drogul, etc. Și cercul vicios se reia…

Programul de Mindfulness studiat de cercetătorii americani folosește acronimul RAIN pentru ca cei dependenți să poată să rețină etapele pe care le parcurg:
RAIN înseamnă:
R: Recunoașterea adicției și nevoii acute de a fuma (sau bea, sau lua drog…)
A: Acceptarea momentului
I: Investigarea experienței așa cum se desfășoară ea pe moment, fără a judeca
N: Notarea a ceea ce se întâmplă

Cu alte cuvinte, în loc să reziste poftei sau își distragă atenția de la nevoia acută de a fuma, cel în cauză poate să devină conștient de acea nevoie, de ceea ce se întâmplă în corpul său în acel moment și să se relaxeze, în loc să încerce să lupte cu pofta.

Aceste cravings, aceste nevoi acute de a fuma/lua drog/bea sunt doar senzații ale corpului. Nu trebuie acționat în baza lor. Poți tu, dependentul, doar să aștepți să treacă valul acesta până când el își pierde puterea.

De câte ori persoana dependentă nu cedează tentației, acea tentație slăbește gradual, până când nu mai apare. Mindfulness ajută exact în momentele acestea de craving, de tentație acută, prin potolirea corpului, prin tehnici de respirație. Pentru că există o fiziologie a stresului, care se însoțește de respirație rapidă, adrenalină, cortizol; la fel, există o fiziologie a relaxării pe care o putem învăța prin intermediul tehnicilor de mindfulness și respirație. Înțelegerea propriului corp este cheia în controlul său și în controlul poftelor (de țigară, de alcool, drog, joc video, etc).

Industria tutunului exploatează slăbiciunea umană. Pur și simplu face bani din degradarea sănătății oamenilor. Dar, aplicând tehnici de mindfulness pentru a părăsi aceste obiceiuri proaste, firmele mari care fac bani pe seama bolilor vor pierde teren.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica