alcohol-alcoholic-drunk-52507

Crezi că te poți lăsa de unul singur?

Destule persoane care își dau seama că au o dependență de o substanță încearcă să se lase pe cont propriu de consum. Englezii numesc acest stil „cold turkey”, adică fără ajutor psihiatric sau psihologic.

Adesea, ideea că te poți lăsa de unul singur nu e decât o altă formă de negare a gravității problemei.

Cei care sunt realmente conștienți de adicția lor știu că e ceva care îi depășește. Nu este vorba de un viciu oarecare, un obicei prost, ci de o problemă de sănătate mintală. Dacă ai avea o problemă cu stomacul, să zicem un ulcer, nu ai avea pretenția că știi să te tratezi singur, nu?

Ei bine, și în cazul adicției, care afectează creierul, ar trebui gândit în termeni medicali și cu toată umilința: adicția este ceva ce te depășește și ai nevoie de ajutor.

Adicția însemnă lipsa capacității de control în fața substanței. Sunt oameni care își propun să bea doar o bere și sfârșesc prin a bea …cinci. Dacă o perioadă nu beau, se simt deprimați, neliniștiți, etc. Sunt simptome clasice de sevraj.

Există oameni care folosesc alcool sau alte substanțe, dar se pot lipsi de ele fără a experimenta sevrajul. Ei nu au dezvoltat încă adicția. Este posibil chiar să nu o dezvolte vreodată, adicția fiind un fenomen cu multe surse, inclusiv cea genetică. Dacă genele nu predispun, e posibil ca acea persoană să nu devină vreodată dependentă. Asta nu înseamnă că încurajăm consumul. Niște consecințe există și la cantități mici de alcool, iarbă sau cocaină.

Ce influențează vindecarea de adicție

Tipul de substanță la care erai dependent: Anumite substanțe sunt mai ușor de abandonat decât altele. Benzodiazepinele, heroina și alcoolul dau simptome de sevraj mai acute și mai neplăcute și este nevoie de sevraj asistat medical. Nu uitați, sevrajul este considerat urgență psihiatrică și în unele cazuri mai grave, se poate muri dintr-un sevraj neasistat.

Perioada de folosire a drogului

Dacă cineva a începutul cu alcoolul din adolescență (sau cu  iarba sau cu orice altceva), va avea simptome mai acute de sevraj atunci când încearcă să se lase. Este necesară și de această dată asistența sevrajului.

Cu cât folosești o substanță mai mult timp, cu atât va fi mai greu să te lași de ea din cauza toleranței care s-a dezvoltat la această substanță. Corpul va cere acea moleculă și simptomele de rău fizic și psihic vor fi acute atunci când încerci să te lași de ea.

Motivele consumului

Cei mai mulți utilizatori de substanțe cu potențial adictiv au probleme emoționale mai mult sau mai puțin serioase. Depresie, anxietate, sindrom posttraumatic de stres sau alte probleme psihiatrice mai serioase (sindrom bipolar sau schizofrenie). Acestea trebuie tratate pentru a preveni consumul.

Anumite persoane sunt mai predispuse genetic să facă o adicție, de exemplu femeile, cei care au avut traume, adolescenții. Există o legătură între predispoziția genetică și adicție (dacă în familie au fost dependenți, sunt șanse mai mari să fie moștenită gena).

E posibil să te lași de unul singur?

Este oare motivația de a te lăsa suficientă? Da și nu. Depinde de perioada de folosire a substanței, de problemele psihice subsecvente (am discutat mai sus). Atunci când psihicul este dezorganizat de o depresie, e mult mai greu să susții motivația de a te lăsa. Adicția înseamnă că ariile cerebrale responsabile de autocontrol sunt afectate anatomic, sinapsele de autocontrol sunt deficitare, și atunci e mult mai simplu să ceri ajutorul.

A te lăsa de un drog poate fi unul dintre cele mai grele lucruri pe care le vei face în viață. Sevrajul este foarte neplăcut și e nevoie de îngrijire și post-sevraj.

Dacă consumi de mult timp și în cantitate mare, sevrajul acasă poate fi periculos. În cazul benzodiazepinelor există simptome extrem de neplăcute o lungă perioadă și tentația de a recădea este foarte mare. În aceste cazuri, cel mai bine este să fii asistat și să primești tratament de substituție.

Alt pericol în intenția de a te lăsa de unul singur este să înlocuiești o adicție cu alta. Cineva care renunță la marijuana poate intesifica consumul de alcool, de exemplu.

Apelează la tratament specializat!

Așa cum scriam mai sus, a te lăsa de o substanță de care ești dependent poate fi cel mai greu lucru pe care îl vei face într-o viață. Nu e cazul să simți rușine, sunt mulți cei care au nevoie de ajutor în a abandona o dependență. Dar avantajele în a abandona substanța respective ar trebui să te facă să treci peste jenă.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

2 Responses

  1. Eu cred că sufăr de dipsomanie… mă apuc brusc.. după săptămâni sau luni de abstinenta…apoi foarte rău.. mă duc la spital doar dacă incepe tremuratul….sau vomă cu sânge…am fost introdus.un centru in Iași..2014…și recomand astfel de centre…eu chiar pot să mă setez…dar decât…am rezistat maxim 7 luni

    1. Va recomandam sa urmati tratament psihiatric, pentru ca alcoolismul este o boala mintala progresiva. Va stam la dispozitie pentru consliere la Clinica ALIAT Suceava, daca doriti – la nr
      0720 863 222

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica