IMG_0815

Clinica ALIAT Suceava va introduce, în premieră în România, terapia rezidenţială mixtă pentru întreaga familie în tratamentul dependenţelor

Prin metodele inovatoare folosite, rezidenţa mixtă vizează rearmonizarea între membrii familiilor persoanelor cu dependență.

Clinica ALIAT Suceava, una dintre cele mai noi şi performante clinici de tratare a dependenţelor din ţară şi una dintre puţinele din Europa de Est care abordează psihoterapia adicţiilor, va implementa în premieră naţională, începând cu luna iunie a.c., terapie rezidențială mixtă în tratamentul dependenţelor. Timp de un weekend, doi pacienti cu dependență împreuna cu familiile lor, vor urma un program personalizat care include terapie de cuplu și familie, traseu montan, art-terapie, toate în contextul rezidenţei (terapie specializată în regim rezidenţial de scurtă durată, care reprezintă un pas important în post-cură).

Prin terapia mixtă, alături de membrii familiei sale, pacientul este asistat în procesul de redobândire a funcţionalităţii sale sociale. Motivaţia creării, de către echipa ALIAT Suceava, a terapiei mixte pentru familie porneşte de la faptul că statisticile arată că recăderea pacientului cu dependență este mult mai frecventă dacă în procesul de tratament nu este implicată familia sau alți oameni apropiați acestuia.

Terapia rezidenţială mixtă nu este doar o terapie clinică, una de tip ambulatoriu sau o terapie de familie. Rezidenţa mixtă este o parte a unui proces terapeutic modular, format din mai multe etape, Durata tratamentului se poate extinde până la 12 –16 luni.

“Terapia rezidențială mixtă este abordată pentru prima dată în România ca formulă de tratament integrat al familiei și pacientului cu dependență Este nevoie de tratament mixt pentru că este nevoie de suport pentru familii. Tratamentul este al intregii familii. Şi familia trece printr-un cerc emoțional al schimbării şi este necesar şi pentru persoanele co-dependente să facă o schimbare. Prin acest program, vrem să ajutăm familia să se adapteze cu procesul de schimbare a persoanelor cu dependență şi să renunţe la tiparele aduse de comportamentul de consum al acestuia. Este necesar ca oamenii din aceste familii să se rearmonizeze emoțional și comportamental în lipsa consumului de substanţe. În fiecare modul de terapie, oamenii pot înţelege ce este dependenţa, de aceea sunt necesare 3-4 module de tratament rezidențial de scurtă durată, însă oamenii pot funcţiona în continuare, nu se rup de mediul lor de viaţă. Rezidenţa mixtă se adresează inclusiv copiilor persoanelor cu dependențe, chiar dacă vârsta acestora este fragedă. De asemenea, este foarte importantă partea de informare, în rezidență se primesc toate informaţiile legate de procesul de dependenţă şi co-dependenţă – se numeşte psiho-educaţia familiei. Nu există o reţetă universală, există pacienţi care au nevoie de o rezidenţă,de două, de cinci, în funcție de problemele acestora. De exemplu, sunt pacienţi care spun că a fost folositoare terapia individuală, dar nu cea de grup, de aceea avem diverse metode de terapie și fiecare îşi identifică terapia ideală pentru ei. Rezidenţa este un tratament intens şi include mai multe feluri de terapie, pentru ca omul să găsească partea cea mai potrivită pentru el. Rezidența mixtă este o altfel de abordare care nu contrazice metodele clasice de tratament al dependențelor, ci răspunde nevoilor particulare, cauzate de dinamismul social al vieții de zi cu zi. Este un tratament care permite atât pacienților, cât și familiilor acestora, să se reîntoarcă în viața lor și să pună în practică ceea ce învață chiar în timpul acestui proces terapeutic pe care îl urmează impreună cu echipa noastră.“, declară psihoterapeutul Alina Ciupercovici (foto), managerul clinicii ALIAT Suceava.

Terapiile implementate de ALIAT Suceava folosesc metode adaptate nevoilor sociale de integrare şi de recuperare a autonomiei personale, astfel încât persoanele cu de dependență să rămână funcţionale.Prin dezvoltarea unui sistem de tratament al dependenţelor unic prin abordarea terapeutică curajoasă, echipa ALIAT Suceava luptă pentru demitizarea tabu-ului dependenţelor în practica medicală din România şi în percepţia publică.

Clinica ALIAT Suceava este organizată în regim ambulatoriu și în regim rezidențial, fiind un exemplu de bune practici europene în domeniu, cu potenţial de dezvoltare.

Alina Ciupercovici este psihoterapeut și formator, manager al Clinicii ALIAT Suceava. Cu o experienţă de peste 10 zece ani în domeniul adicţiilor de substanţe, ea a dezvoltat un sistem de tratament al dependenţelor, unic prin modalităţile de abordare terapeutică.

Pe 28 martie 2017, Alina Ciupercovici a fost distinsă cu Trofeul Avantaje – Femeia Anului 2016, categoria Excelenţă în sănătate, pentru contribuţia deosebită, complet inovatoare, adusă alături de echipa sa în terapia dependenţelor în România.

Despre ALIAT SUCEAVA:

Serviciile ALIAT Suceava adresează o nevoie importantă din comunitate, cea de tratament si terapie susţinută post-cură, fiind servicii specializate psihiatrice, psihoterapeutice – individuale şi de grup, precum şi de intervenție familială – grupuri de suport pentru menţinerea abstinenţei şi prevenirea recăderilor. Clinica Aliat Suceava face parte din rețeaua de clinici ALIAT – o asociaţie de profesionişti în domeniul sănătăţii mintale, formată din psihiatri, psihologi, psihoterapeuţi, asistenţi sociali şi asistenţi medicali.

Fondată în 1993, Asociaţia ALIAT este una din primele organizaţii profesionale care activează în domeniul adicţiilor, prin dezvoltarea de programe la nivel naţional pentru prevenirea şi tratamentul dependenţelor. În 2014 a devenit clinică de sine stătătoare, dezvoltându-se într-o reţea naţională prin înfiinţarea a încă 6 clinici în ţară, în Constanța, Brașov, Suceava, București.

În doar un an de la înfiinţare, ALIAT Suceava a înregistrat 150 cazuri de recuperare în sistem de rezidenţă, cu pacienţi care continuă terapia şi care au devenit abstinenți, şi oferă peste 150 de servicii specializate lunar. Specificul tratamentului rezidenţial este îmbinarea tratamentului ambulatoriu cu cel rezidenţial intens şi o post-cură complexă de 8 luni – un an. Un alt element de noutate este combinarea terapiilor în tratamentul rezidențial.

www.clinica-aliat-suceava.ro

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica