clinica-aliat-suceava1

Clinica Aliat Suceava implementează cu succes rezidenţa, un concept inovator de tratare a dependenţelor

350 cazuri de recuperare într-un an de la lansare şi peste 150 de servicii specializate lunar

– un model de bune practici –

Una dintre cele mai noi clinici de tratare a dependenţelor din ţară, Clinica ALIAT Suceava, implementează cu succes terapia integrată şi conceptul inovator de rezidenţă, prin care pacienţii urmează o terapie specializată în regim rezidenţial de scurtă durată, care reprezintă un pas important în post-cură. În doar un an de la înfiinţare, ALIAT Suceava a înregistrat 350 de clienţi şi prestează peste 150 de servicii lunar. Clinica este şi un exemplu de bune practici în domeniu, cu potenţial de dezvoltare, care a găsit mijloace de sustenabilitate prin aplicarea cu succes a acestui model de business.

Clinica ALIAT, cu servicii specializate în tratamentul dependențelor ambulatorii, se află în oraşul Suceava şi este conectată cu Clinica Rezidenţială Dorna Arini, cu tratament rezidenţial, aflată la 10 km de Vatra Dornei.Serviciile ALIAT Suceava adresează o nevoie importantă din comunitate, cea de tratament si terapie susţinută post-cură, fiind servicii specializate psihiatrice, psihoterapeutice – individuale şi de grup, precum şi de intervenție familială – grupuri de suport pentru menţinerea abstinenţei şi prevenirea recăderilor. Pacienții vin în special din toată zona Moldovei: Iaşi, Vaslui, Piatra Neamț, Bacău şi Suceava, dar şi Bucureşti şi chiar din străinătate (Olanda).

Din 2015 până astăzi, tratamentul rezidenţial a atras în jur de 100 de clienți, în rezidenţe de maxim 6 persoane, care continuă terapia şi care au devenit abstinenți. Specificul tratamentului rezidenţial este îmbinarea tratamentului ambulatoriu cu cel rezidenţial intens şi o post-cură complexă de 8 luni – 1 an. Un alt element de noutate este combinarea terapiilor în tratamentul rezidențial: terapia cu trasee sportive, mindfulness etc.

Terapia integrată de rezidenţă ajută dependenţii să conştientizeze problema pe care o au, să redescopere emoţiile simple şi resurse personale pe care le credeau definitive pierdute. Un program de tratament în regim rezidențial permite pacientului să se rupă pentru o perioadă scurtă de mediul propice adicţiilor și să învețe abilități care să îl ajute în menținerea pe termen lung a schimbării și în prevenirea recăderilor.

Rezidenţa în cadrul Clinicii Rezidențiale ALIAT Dorna Arini se diferenţiază prin intensitatea mare şi complexitatea tratamentului (terapii cu o durată medie de 1-2 săptămâni, care se pot relua timp de 5 luni, recomandări psihiatrice cu 3 vizite pe săptămână), abordările terapeutice validate ştiinţific şi scalele de evaluare recomandate internaţional, multidisciplinaritatea tratamentului (programe de terapie sportivă cu trasee montane de parcurs în 1-2 zile alături de terapeutul sportiv, terapie de grup, intervenţii individuale, exerciţii de dezvoltare personală şi de mindfulness, jocuri sportive de indoor, artterapie, terapie ocupațională etc).

De asemenea, Clinica organizează workshop-uri de consiliere pentru membrii familiei dependenţilor.

„Rezidenţa nu este un tratament de detoxifiere sau dezalcoolizare, nu este un tratament medical sau un tratament minune. Tratamentul adicţiilor în regim rezidenţial reprezintă un element de relativă noutate în România. A fost o provocare pentru mine şi echipa mea dezvoltarea acestei forme de tratament – rezidenţă. Ceva nou, inovativ, reconfortant, după anii în care, în consiliere şi terapie, am întâlnit aproape exclusiv persoane aflate în faza de negare a dependenţei lor. Am văzut cât de importantă este motivaţia personală pentru schimbare şi cum se implică în terapie, ca parteneri de proces, clienţii noştri. Am observat că rezidenţa, conceptual, funcţionează eficient dacă persoana vrea să facă o schimbare în viaţa sa. Programul terapeutic propus de noi funcţionează. Oamenii vin de la terapeuţii de la Clinica Aliat Suceava şi continuă, intensiv, procesul de conştientizare şi vindecare, după care procesul se menţine prin continuarea terapiei. Am observat cu plăcere impactul pe care îl are rezidenţa asupra clienţilor noştri. Câtă linişte şi lumină se văd în ei după câteva zile… cum se modifică somnul… cum apare pofta de mâncare… şi dorinţa de a socializa cu ceilalţi din grup. Cât de important este grupul ca suport în procesul de dezvoltare personală Rezidența îi învață pe clienți cât de importantă este schimbarea pe care au făcut-o și cum să redescopere resurse personale pe care le credeau uitate”,declară Alina Ciupercovici, Coordonator Regional ALIAT (Alianţa pentru Lupta Împotriva Adicţiilor şi Toxicomaniilor), Manager Clinica ALIAT Suceava.

După încheierea rezidenţei, pacientul continuă programul de tratament în localitatea de reşedinţă, în cadrul programelor terapeutice de tip ambulator oferite în clinicile ALIAT sau în alte clinici şi servicii de sănătate mintală. În funcție de evoluția persoanei în timpul rezidenței, specialiștii clinicii pot recomanda participarea la o a doua rezidență după o anumită perioadă de timp.

Despre ALIAT:

Clinica Aliat Suceava face parte din rețeaua de clinici ALIAT – o asociaţie de profesionişti în domeniul sănătăţii mintale, formată din psihiatri, psihologi, psihoterapeuţi, asistenţi sociali şi asistenţi medicali. Fondată în 1993, Asociaţia ALIAT este una din primele organizaţii profesionale care activează în domeniul adicţiilor, prin dezvoltarea de programe la nivel naţional pentru prevenirea şi tratamentul dependenţelor. În 2014 a devenit clinică de sine stătătoare, dezvoltându-se într-o reţea naţională prin înfiinţarea a încă 6 clinici în ţară, în Constanța, Brașov, Suceava, București.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

3 Responses

  1. Bună seara. Mă numesc Ema , si sunt căsătorită de 6 ani, si am un copil de 7 ani. Soțul meu , și-a schimbat locul de muncă acum doi ani. Și de atunci, s-a schimbat complet. A început să bea , si nu se mai oprește. Există la dumneavoastră un tratament? Dacă da, cam cât ar costa? Mulțumesc. O seară bună.

    1. Bună ziua, mulțumim pentru interesul dumneavoastră. Specialiștii Clinicii Aliat Suceava tratează și probleme precum anxietatea, depresia, problemele cauzate de dependență și alte probleme de sănătate mintală. Pentru informații si programări vă rugăm să ne contactați la numerele de telefon (0748) 230 409, (0744) 285 178, de luni până vineri, intre orele 10-18. Vă invităm să accesați site-ul nostru http://www.clinica-aliat-suceava.ro Vă mulțumim

    2. Bună ziua, mulțumim pentru interesul dumneavoastră. Specialiștii Clinicii Aliat Suceava tratează și probleme precum anxietatea, depresia, problemele cauzate de dependență și alte probleme de sănătate mintală. Pentru informații si programări vă rugăm să ne contactați la numerele de telefon (0748) 230 409, (0744) 285 178, de luni până vineri, intre orele 10-18.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica