tudor

„Clienții noștri redescoperă plăcerea pentru mișcare și natură”

Tudor Orășanu este la rândul său terapeut sportiv și lucrează cu clienții Clinicii Rezidențiale ALIAT Suceava. Spune că marea lui satisfacție profesională este să vadă efectele pozitive ale sportului asupra sănătății și mai ales a încrederii în sine a celor care vin la Clinica ALIAT. Pentru că ce poate fi mai mulțumitor decât să vezi cum oamenii se vindecă pe zi ce trece și redescoperă plăcerea simplă și atât de frumoasă a unei plimbări în natură?

Ce anume vă motivează să lucrați în acest domeniu?

Pentru că în terapia sportivă dedicată persoanelor cu dependenţă pot pune în practică anumite aspecte ale pregătirii mele de specialitate mai puţin folosite în sportul de performanţă. O altă motivație a mea ar fi că, după o rezidenţă în care partea de terapie sportivă atinge principalele obiective, și clienţii noștri redescoperă plăcerea pentru mişcare şi natură, satisfacţia profesională este diferită faţă de cea dobândită în lucrul cu sportivii de performanţă.

Care sunt provocările specifice lucrului cu dependenții?

În primul rând, nevoia de a forma un grup care să răspundă uniform la cerinţele activităţilor fizice şi recreative pe care terapeutul le planifică. Acest lucru este foarte greu de realizat, particularităţile de vârstă şi sex diferă de la un individ la altul, iar condiţia fizică şi diferitele afecţiuni pot fi piedici în crearea unui program de terapie sportivă care să satisfacă nevoile fiecărui individ.

Ce au ei nevoie? Care sunt lucrurile de care NU au nevoie?

Persoanele cu dependenţă au în primul rând nevoie ca terapeuţii cu care lucrează să le ofere o stare de confort, astfel încât, în momentele dificile ale terapiei să poată apela cu încredere la oricare dintre ei. Strict pe partea de terapie sportivă, clienţii trebuie să redescopere plăcerea pentru mişcare şi natură. Terapia sportivă implică moderație. Iar cei care vin la noi nu trebuie să efectueze activităţi fizice care pot induce porniri violente şi nici activităţi care să ducă la suprasolicitări din punct de vedere fizic şi psihic.

Care sunt cele mai mari satisfacții profesionale ale dvs la Clinica Aliat Suceava?

Cea mai mare satisfacţie profesională o simt atunci când reuşesc să conving oamenii care vin la Aliat Suceava să reînceapă activităţile fizice şi în scop recreativ, după o perioadă lungă de sedentarism în care şi-au pierdut tonicitatea musculară, şi totodată să văd cum își recapătă încrederea în forţele proprii.

Îmi amintesc de un client, care după prima sa rezidenţă a continuat activităţile fizice cu benzi elastice şi acasă, astfel încât la următoarea întâlnire s-a prezentat într-o formă fizică mult mai bună.

Povestiți cazul nefericit care v-a rămas în minte…

Unul din clienţi, care se afla într-o stare fizică acceptabilă refuza constant participarea la diferitele activităţi pe care grupul le făcea. Mai mult, el influenţa negativ şi pe alți membri care efectuau programul de terapie sportivă. Sunt și astfel de incidente, dar, per total, e o muncă împlinitoare.

Care e mesajul dvs de profesionist în domeniul sănătății mintale, adresat psihiatrilor care gestionează astfel de cazuri în spitale?

Să nu neglijeze terapia sportivă în astfel de cazuri, pentru că, odată cu pierderea tonicităţii musculare şi plăcerii de a face mişcare în aer liber omul pierde încrederea în propriile forţe. Dar când face sport, aceasta revine în chip minunat și e foarte satisfăcător să văd asta la mulți din clienții clinicii ALIAT Suceava.

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica