Alcoholism-And-Personality-Types

Ce te face sa devii dependent de alcool?

Câteva gânduri despre factorii care duc la dependență.

Cea mai comuna credinta despre dependentă de alcool  este ca aceasta este de natura fiziologică.

Pe de alta parte, mediul social din care facem parte,de la familiile noastre pana la relatiile pe care le mentinem cu ceilalti, au efecte deosebite ducand la un consum ridicat de alcool.

Factorii situationali si predispozanti in consumul de alcool

Factorii situationali fac parte din mediul extern ,  iar factorii predispozanti sunt cei interni si pot fi corelati cu caracteristicile pe care o persoana le are.

Cel mai important factor de situatie in cazul consumului de alcool este influenta sociala.Aceasta include persoanele de care suntem inconjurati, mai ales la tinerii adolescenti  care sunt mai vulnerabili in ceea ce priveste influenta si adoptarea unor comportamente fara cunostinte adecvate despre ele.

Un  alt factor foarte important este momentul in care individul a inceput sa bea .Studiile demonstreaza: consumul de bauturi alcoolice de la varste mici duce la dependenta de alcool mai tarziu in viata (Meyers,2008).

Un studiu foarte util realizat in mai 2016 de Schellhas, Brian si Jong sugereaza ca intradevar exista o relatie intre mindfulness si controlul consumului de alcool.Cei care au fost mai constienti au raportat un nivel mai ridicat de control asupra alcoolului dar un nivel mai scazut de identificare a actiunii.

Auzim des de impulsivitate ,o vedem in jurul nostru si observam sau experimentam vinovatia din spatele ei.Nevoia brusca de a reactiona la emotiile noastre cat mai repede posibil ,nevoia de a actiona fara nici o grija in lume ,neincetand sa ne gandim la consecintele care pot rezulta ca urmare  a actiunilor noastre vin dintr-un puternic sentiment de urgenta.

Consumul  de alcool a avut o corelatie puternica cu impulsivitatea. Un studiu meta-analitic care investiga multidimensionalitatea in impulsivitate si consumul de alcool a aratat ca:”Impulsivitatea si consumul de alcool sunt legate iar problemele de consum au fost cel mai puternic legate de urgenta negativa  si dependenta de alcool a fost cel mai puternic legata de urgenta pozitiva” (Cyders,M.2013).

Continuand explorarea in aceasta problema s-a descoperit  o noua perspectiva legata de efectele maltratarii in copilarie si problemele curente cu alcoolul si canabisul.Studiile lu Wardell,Strang si Henders au relevant efectul mediator al urgentei negative in asocierea dintre maltratarea in copilarie si problemele cu alcoolul si canabisul.Astfel ca,este foarte important sa se inteleaga semnificatia de identificare timpurie cu scopul de a preveni astfel de comportamente in viitor.

Educatia,experientele din copilarie si mediul  au un impact atat de mare in comportamentul nostru viitor incat este foarte important  sa se acorde un plus de atentie acestor factori.

Sursa: https://www.healthunits.com/health-care/what-makes-you-alcoholic

Despre autori

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

clinica-aliat-suceava.ro aplică noua politică de protecție a datelor cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie.

Vă putem ajuta?

Contactaţi direct clinica